Σάββατο 8 Ιούνη 2019 - Κυριακή 9 Ιούνη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΒΟΥΛΗ
Ομοβροντία νομοθετημάτων μέχρι την τελευταία στιγμή

Με ένα μπαράζ νομοσχεδίων και τροπολογιών, που ψηφίστηκαν με συνοπτικές διαδικασίες, χειρότερες ακόμα και από αυτές τις απαράδεκτες του κατεπείγοντος, έκλεισε το απόγευμα της Παρασκευής τις εργασίες της η Ολομέλεια της Βουλής για αυτήν την κοινοβουλευτική περίοδο. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, ως «πιστός στρατιώτης» του κεφαλαίου, καταθέτοντας τη μία νομοθετική ρύθμιση μετά την άλλη, την τελευταία βδομάδα, επιδόθηκε σε έναν αγώνα δρόμου μέχρι και την τελευταία στιγμή, λίγες ώρες πριν τη διάλυση της Βουλής, για να προλάβει να τακτοποιήσει «εκκρεμότητες» που στρώνουν το δρόμο για την κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσης την επομένη των εκλογών με όποια κυβέρνηση, αλλά και για να υφαρπάξει λαϊκές ψήφους.

Τελευταίο νομοσχέδιο ήταν του υπουργείου Υγείας, με τίτλο «Κύρωση των επιμέρους συμβάσεων για τα Εργα V και VI της από 06-09-2018 Σύμβασης Δωρεάς μεταξύ του Ιδρύματος "Κοινωφελές Ιδρυμα Σταύρος Σ. Νιάρχος" και του Ελληνικού Δημοσίου για την ενίσχυση και αναβάθμιση των υποδομών στον τομέα της Υγείας», στο οποίο υπουργεία και κυβερνητικοί βουλευτές κατέθεταν τροπολογίες ακόμα και λίγο πριν την ψήφισή του.

Συνολικά από την περασμένη Δευτέρα μέχρι και την Παρασκευή, δηλαδή μέσα σε 5 μέρες, στη Βουλή ψηφίστηκαν με εντελώς συνοπτικές διαδικασίες 5 νομοσχέδια και πάνω από 20 τροπολογίες υπουργείων, με αρκετές από αυτές να είναι ολόκληρα νομοσχέδια.

Ανάμεσα στα νομοσχέδια ήταν και τα δύο - με πάνω από 1.000 άρθρα - για τους νέους Ποινικούς Κώδικες, που περιλαμβάνουν ρυθμίσεις αντιδραστικές, οι οποίες περιστέλλουν παραπέρα τα λαϊκά δικαιώματα και τις ελευθερίες (βλ. και σχετικό θέμα σελ. 11). Το ΚΚΕ αποχώρησε τόσο από τη συζήτηση στην Επιτροπή όσο και από εκείνη στην Ολομέλεια, καταγγέλλοντας το περιεχόμενο και τις διαδικασίες.

Οσον αφορά τις τροπολογίες, πέρα από τις ψηφοθηρικές, πέρασαν σειρά μέτρων υπέρ του μεγάλου κεφαλαίου, διαγραφές προστίμων σε επιχειρηματικούς ομίλους όπως αυτές των πετρελαιοειδών, αλλά και φοροαπαλλαγές επιχειρηματικών ομίλων που παρέλαβαν επιχειρήσεις μετά την αποκρατικοποίησή τους (π.χ. ΣΕΚΑΠ), «δωράκια» στους ομίλους της Ενέργειας κ.ο.κ.

Υμνοι στην επιχειρηματικότητα σε βάρος της Υγείας

Συγκεκριμένα: Το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας για τη δωρεά Νιάρχου έδωσε αφορμή για να υμνηθεί και πάλι η «φιλανθρωπία» των εφοπλιστικών ομίλων από τους υπουργούς και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ με ύμνους στην «ιδιωτική πρωτοβουλία» είχαν υποδεχτεί τη δωρεά η ΝΔ, η οποία δεν συμμετείχε στη συζήτηση στην Ολομέλεια, αλλά και το ΠΑΣΟΚ και η ΧΑ, που αποχώρησαν. Η δωρεά αφορά δύο αεροπλάνα, την ανακατασκευή δύο ελικοπτέρων για αεροδιακομιδές και μηχανήματα τομογραφίας εκπομπής ποζιτρονίων σε πανεπιστημιακά νοσοκομεία.

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Γιώργος Λαμπρούλης, επισήμανε ότι και η σημερινή κυβέρνηση και όλες οι προηγούμενες «αξιοποιούν αυτού του τύπου τις συμφωνίες, όπως η συγκεκριμένη με το Ιδρυμα Νιάρχου, ώστε να επιδράσει με πολλαπλούς στόχους - ιδεολογικά, βεβαίως - στο λαό, στους εργαζόμενους: Αφενός να καλλιεργήσει, στο έδαφος των σοβαρών προβλημάτων των λαϊκών οικογενειών, το "ανθρώπινο πρόσωπο" του συστήματος του καπιταλισμού, του συστήματος της εκμετάλλευσης, που ευθύνεται και για την εικόνα της Υγείας, έτσι ώστε να συμφιλιωθούν οι εργαζόμενοι και ο λαός μας με την αντίληψη ότι όσο καλύτερα πάει η κερδοφορία των επιχειρηματιών, μπορεί να περισσέψει και κανένα ψίχουλο, και παράλληλα οι εργαζόμενοι να εθίζονται με την αντίληψη για κοινωνικές υπηρεσίες και παροχές όχι ως δικαίωμα, αλλά ως φιλανθρωπία. Διότι την ίδια ώρα που εμφανίζονται ως μεγάλοι ευεργέτες υπέρ του λαού όλοι αυτοί οι επιχειρηματικοί όμιλοι, θεωρούν για παράδειγμα αιτία πολέμου ακόμα και τη διεκδίκηση μιας στοιχειώδους αύξησης στο μισθό, βελτίωσης συνθηκών εργασίας και ασφάλειας, διαμορφώνοντας δηλαδή συνθήκες δουλειάς και ζωής με όρους περασμένων δεκαετιών».

Σημείωσε ότι την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση λέει ότι δεν «υπάρχει μία» για την Υγεία λόγω των δημοσιονομικών στόχων, προσφέρει απλόχερα χρήμα και προνόμια στους επιχειρηματικούς ομίλους, ενώ μόνο για τους ΝΑΤΟικούς εξοπλισμούς δίνει 4 δισ. από τον κρατικό προϋπολογισμό. Και τόνισε ότι αυτό είναι κριτήριο ψήφου για τους εργαζόμενους, που με την οργάνωση της πάλης τους θα πρέπει να διεκδικήσουν αποκλειστικά δημόσια, σύγχρονη, δωρεάν Υγεία, που να ανταποκρίνεται στις αυξημένες λαϊκές ανάγκες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ