Σάββατο 8 Ιούνη 2019 - Κυριακή 9 Ιούνη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Απέρριψε ξανά την τροπολογία του ΚΚΕ για πραγματική κατάργηση της μείωσης του αφορολόγητου

INTIME NEWS

Απορρίφθηκε για τρίτη φορά από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ η τροπολογία του ΚΚΕ για την κατάργηση της διάταξης που μειώνει το αφορολόγητο χωρίς όρους και προϋποθέσεις, με επέκταση του μέτρου αυτού και για τους αυτοαπασχολούμενους. Η τροπολογία του ΚΚΕ, που η κυβέρνηση αρνήθηκε να τη βάλει σε ψηφοφορία, είχε κατατεθεί σε νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας στο οποίο η κυβέρνηση, την ίδια ώρα που απέρριπτε ακόμα και αυτήν τη μικρή ανάσα για το λαό, πέρναγε τροπολογίες με προνόμια, φοροαπαλλαγές, διαγραφές προστίμων και άλλα πολλά υπέρ των επιχειρηματικών ομίλων.

«Κερασάκι» των παραπάνω ήταν η δική της τροπολογία, που αποδείχτηκε καθαρή προεκλογική απάτη σε βάρος των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων. Παρά τον βαρύγδουπο τίτλο περί μη μείωσης του αφορολόγητου, αυτό που κάνει τελικά είναι με το ένα χέρι να καταργεί ψηφοθηρικά την παραπέρα μείωση του αφορολόγητου που η ίδια βέβαια είχε νομοθετήσει, και με το άλλο να αναιρεί ουσιαστικά την κατάργησή του, αφού παίρνει πίσω τα «αντίμετρα» που είχαν ψηφιστεί τότε, ως ελάχιστο αντιστάθμισμα των απωλειών που θα έβλεπε ο λαός στο εισόδημά του.

Πιο συγκεκριμένα, η τροπολογία του ΚΚΕ προέβλεπε, σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση: «Με το άρθρο 10 του Ν. 4472/2017 προβλέπεται η μείωση του αφορολόγητου από 9.500 ευρώ σε λιγότερο από 6.000 ευρώ, από την 01/01/2020, για τα εισοδήματα των μισθωτών και συνταξιούχων, γεγονός που θα έχει ως αποτέλεσμα μια περαιτέρω αφαίμαξη στα ήδη συρρικνωμένα λαϊκά εισοδήματα. Το ΚΚΕ ζητά την ουσιαστική αύξηση του αφορολόγητου σε επίπεδα που να καλύπτει τις βασικές λαϊκές ανάγκες και να προστατεύει τα λαϊκά εισοδήματα.

Για τους λόγους αυτούς επανακαταθέτει την παρούσα τροπολογία, με την οποία προτείνεται η κατάργηση του αντιλαϊκού μέτρου μείωσης του αφορολόγητου που προβλέπεται με το άρθρο 10 του Ν. 4472/2017. Με την παράγραφο 2 καταργείται το δεύτερο εδάφιο της παρ. 1 του άρθρου 29 του Ν. 4172/13 και επεκτείνεται το αφορολόγητο στους αυτοαπασχολούμενους».

Αντίθετα, η κυβερνητική τροπολογία αναφέρει μεν την απόσυρση της διάταξης για τη μείωση του αφορολόγητου, όμως μαζί με αυτήν στην τροπολογία αναφέρεται ότι αποσύρονται ταυτόχρονα η μείωση του αρχικού συντελεστή φορολογίας για μισθωτούς, συνταξιούχους κ.ά. από 22% σε 20%, η μείωση του χαρατσιού του ΕΝΦΙΑ κατά 30%, η κατάργηση του χαρατσιού της «εισφοράς αλληλεγγύης» για ετήσια εισοδήματα 12.000 έως 30.000 ευρώ κ.λπ., που σημαίνει ότι ο λαός δεν θα δει καμία ουσιαστική ανακούφιση από το μέτρο αυτό, αφού είναι κομμένο και ραμμένο στους δημοσιονομικούς στόχους των ματωμένων πλεονασμάτων.

Παρ' όλα αυτά, τόσο ο υπουργός Οικονομικών όσο και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που πέρασαν την Παρασκευή από το βήμα της Βουλής εμφάνισαν την τροπολογία ως «ακόμα μεγαλύτερη μεροληψία» υπέρ του λαού, ενώ έθεσαν εκ νέου τα προκλητικά εκβιαστικά διλήμματα που καλλιεργούν τη λογική του «μικρότερου κακού», για να πηγαίνουν τα λαϊκά στρώματα από το κακό στο χειρότερο. Η ΝΔ δεν συμμετείχε στην Ολομέλεια, το ΚΙΝΑΛ και η ναζιστική Χρυσή Αυγή αποχώρησαν.

«Ναι» στην ακύρωση της μείωσης του αφορολόγητου, «όχι» στην κατάργηση των θετικών «αντιμέτρων»

Η κυβέρνηση αρνήθηκε να βάλει σε ψηφοφορία την τροπολογία του ΚΚΕ. Αρνήθηκε ακόμα και το αίτημα του ΚΚΕ, από τη δική της τροπολογία να αποσύρει τις διατάξεις για την κατάργηση των «αντιμέτρων». Ετσι, το ΚΚΕ στην ψηφοφορία για την κυβερνητική τροπολογία τοποθετήθηκε με το «παρών».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος σε δήλωσή του στην Ολομέλεια λίγο πριν από την ψηφοφορία ανέφερε: «Το ΚΚΕ, εκφράζοντας το αίτημα των εργαζομένων, κατέθεσε τροπολογία για την ακύρωση της μείωσης του αφορολόγητου, μείωση που είχε ψηφίσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Την τροπολογία του ΚΚΕ την απέρριψε η κυβέρνηση στις 15 Μάη. Η κυβέρνηση στη συνέχεια έφερε στη Βουλή δική της τροπολογία, σχετικά με τη μείωση του αφορολόγητου, αλλά την ίδια στιγμή στο ίδιο το κείμενο την αναιρεί, καταργώντας τα αποκαλούμενα αντίμετρα και πιο συγκεκριμένα: Καταργεί τη μείωση του αρχικού συντελεστή φορολογίας για μισθωτούς και συνταξιούχους από το 22% στο 20%. Καταργεί διάταξη για μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% αν το ποσό του φόρου δεν υπερβαίνει τα 700 ευρώ, υπό τον περιορισμό ότι η μείωση δεν θα ήταν μεγαλύτερη από τα 70 ευρώ. Αποσύρει την προνομοθετημένη κατάργηση της λεγόμενης εισφοράς αλληλεγγύης για ετήσια εισοδήματα από 12.000 έως 30.000 ευρώ.

Το ΚΚΕ ζήτησε από την κυβέρνηση, στην τροπολογία της, να περιοριστεί μόνο στο θέμα της ακύρωσης της μείωσης του αφορολόγητου και να αποσύρει τις υπόλοιπες διατάξεις. Η κυβέρνηση επίσης δεν κάνει ούτε το αυτονόητο. Να ξεχωρίσει δηλαδή την ψηφοφορία για το άρθρο για το αφορολόγητο και για τα αντίμετρα. Γνωρίζουμε ότι η κυβέρνηση αρνήθηκε την πρόταση του ΚΚΕ γιατί έχει δεσμεύσεις απέναντι στην ΕΕ, στους "θεσμούς", στο πλαίσιο της δημοσιονομικής πειθαρχίας και των ματωμένων πρωτογενών πλεονασμάτων.

Το ΚΚΕ, επειδή υποστηρίζει την ακύρωση της μείωσης του αφορολόγητου και διαφωνεί με τα άλλα ζητήματα που περιέχει η κυβερνητική τροπολογία, επιμένει να μπει σε ψηφοφορία η δική του τροπολογία για την ακύρωση της μείωσης του αφορολόγητου. Η κυβέρνηση όμως αρνείται να θέσει σε ψηφοφορία τη δική μας τροπολογία και γι' αυτό είμαστε υποχρεωμένοι να τοποθετηθούμε με την ψήφο μας μόνο στην κυβερνητική τροπολογία. Ακριβώς επειδή η ψήφος μας είναι "ναι" για την κατάργηση του νόμου που μειώνει το αφορολόγητο και "όχι" στην κατάργηση όλων των άλλων θετικών, για το λαό, αντιμέτρων, είμαστε υποχρεωμένοι να τοποθετηθούμε με το "παρών", που εκφράζει ακριβώς αυτό».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ