Τρίτη 11 Ιούνη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Διεθνείς αντιθέσεις και συγκρούσεις «σε μια επικίνδυνη γραμμή»

Αυξημένους στρατιωτικούς κινδύνους και διάδοση όπλων μαζικής καταστροφής «βλέπει» η ρωσική κυβέρνηση που προετοιμάζεται «αντίστοιχα»

ΜΟΣΧΑ.--

«Πράγματι ο κόσμος προσεγγίζει μια επικίνδυνη γραμμή, οι διεθνείς σχέσεις έχουν γίνει πυρετώδεις». Σε αυτήν τη διαπίστωση στάθηκε ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, καθώς οι αντιθέσεις, τα αντικρουόμενα συμφέροντα σε κάθε γωνιά του πλανήτη, ο ανταγωνισμός μεταξύ των ιμπεριαλιστικών κέντρων - όπου πρωτοστατεί και η Ρωσία - ολοένα και οξύνονται.

Στο χτεσινό διεθνές φόρουμ εμπειρογνωμόνων, διπλωματών και φορέων λήψης αποφάσεων «Primakov Readings» (από τον πρώην Ρώσο ΥΠΕΞ και πρωθυπουργό Γεβγένι Πριμακόφ), ο Πούτιν «φωτογράφισε» την αμερικανική κυβέρνηση, κάνοντας λόγο για «αυξανόμενη αντιπαράθεση» αλλά και «αγενή και εγωιστικά πολιτικά και οικονομικά συμφέροντα που προωθούνται από διάφορα κράτη, ιδίως μέσω κυρώσεων και εμπορικών πολέμων».

«Οι εντάσεις τόσο στην παγκόσμια πολιτική συνολικά, όσο και σε ορισμένες περιοχές συνεχίζουν να αυξάνονται» σε πολιτικό, οικονομικό, στρατιωτικό επίπεδο, σημείωσε ο σύμβουλος του Κρεμλίνου, Γιούρι Ουσάκοφ, μιλώντας στο ίδιο φόρουμ. Αναφερόμενος στις αντιθέσεις με τις ΗΠΑ, είπε πως η «κατάρρευση των διεθνών συμφωνιών» στον στρατιωτικό και στρατηγικό τομέα «προκαλεί αυξημένους στρατιωτικούς κινδύνους και τη διάδοση όπλων μαζικής καταστροφής». Υπενθύμισε ότι το 2002, οι ΗΠΑ αποσύρθηκαν από τη Συνθήκη για τους Αντιβαλλιστικούς Πυραύλους και το 2018 από τη Συνθήκη για τους πυραύλους μικρού και μεσαίου βεληνεκούς (INF).

«Το ερώτημα τώρα είναι εάν η "New START" (Συνθήκη για τη μείωση των στρατηγικών όπλων), που λήγει τον Φλεβάρη του 2021, θα παραταθεί για ακόμη πέντε χρόνια», είπε αναφερόμενος στο συνολικότερο παζάρι ΗΠΑ - Ρωσίας, ξεκαθαρίζοντας πως η Ρωσία προετοιμάζεται στρατιωτικά για όλα τα ενδεχόμενα.

Επίσης, ο Ουσάκοφ άσκησε έντονη κριτική στις ευρωπαϊκές κυρώσεις κατά της Ρωσίας που «βλάπτουν και τις δυο πλευρές», προσθέτοντας πως όλο και περισσότερες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις τάσσονται κατά των κυρώσεων, αλλά διστάζουν να συγκρουστούν με τις Βρυξέλλες, αν και μια μόνο ψήφος θα αρκούσε για τη λήξη τους. Ο ίδιος συμπλήρωσε πως σημαντικοί εκπρόσωποι ευρωπαϊκών κρατών που συμμετείχαν στο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης (6-8 Ιούνη), δήλωσαν πως δεν στηρίζουν τις αντιρωσικές κυρώσεις που είναι αντιπαραγωγικές.

Νέες «πρόβες πολέμου»

Στο μεταξύ, σε εξέλιξη είναι και νέες στρατιωτικές ασκήσεις του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας, στις στρατηγικές περιοχές της Βαλτικής και της Μαύρης Θάλασσας, που έχουν γίνει πια ρουτίνα.

Οπως ανακοινώθηκε χτες, ο ρωσικός Στόλος Μαύρης Θάλασσας εκτελεί ασκήσεις με αληθινά πυρά στην Κριμαία, με τη συμμετοχή περίπου 1.000 στρατιωτικών και 50 τεθωρακισμένων οχημάτων.

Επίσης, δυνάμεις του ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού έπλευσαν στη Βαλτική, όπου θα διεξαγάγουν ναυτικές στρατιωτικές ασκήσεις, σε μια περιοχή όπου ΝΑΤΟ, ΕΕ και Ρωσία συγκεντρώνουν στρατιωτικές δυνάμεις. Εκεί από τις 9 έως τις 21 Ιούνη θα γίνονται ΝΑΤΟικές ασκήσεις (Baltops-2019) με τη συμμετοχή περίπου 40 πλοίων και υποβρυχίων και 40 αεροσκαφών από 18 χώρες, συμπεριλαμβανομένου και του 2ου Στόλου των ΗΠΑ. Τουλάχιστον τρία ρωσικά πολεμικά πλοία θα παρακολουθούν τις ΝΑΤΟικές ασκήσεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ