Τρίτη 11 Ιούνη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
Συγκέντρωση της αντιπολίτευσης στο Χονγκ Κονγκ

Για επεμβάσεις «εξωτερικών δυνάμεων» μιλά το Πεκίνο

ΧΟΝΓΚ ΚΟΝΓΚ - ΠΕΚΙΝΟ.--

Την Κυριακή έγινε στο Χονγκ Κονγκ μεγάλη συγκέντρωση που οργάνωσε η αντιπολίτευση, ενάντια σε νομοσχέδιο που θα διευκολύνει την έκδοση υπόπτων στην ηπειρωτική Κίνα.

Η τοπική κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι το νομοσχέδιο θα καλύψει νομικό κενό, που έως τώρα συνέβαλε στην ατιμωρησία φυγόδικων και επιμένει ότι δεν θα αποσύρει τη ρύθμιση. Η αντιπολίτευση διαμαρτύρεται ότι θα ενισχυθεί ο ρόλος της κεντρικής κινεζικής κυβέρνησης στην κατάσταση στο νησί.

Σε δηλώσεις του, ο εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ Γκενγκ Σουάνγκ τόνισε ότι το Πεκίνο «θα συνεχίσει να υποστηρίζει σταθερά την κυβέρνηση», αλλά και ότι «είμαστε σταθερά αντίθετοι σε κάθε εξωτερική δύναμη που επεμβαίνει στις νομοθετικές υποθέσεις του (...) Χονγκ Κονγκ».

Πρόσφατα, στελέχη της αντιπολίτευσης του Χονγκ Κονγκ είχαν συναντηθεί με τον Αμερικανό ΥΠΕΞ Μάικ Πομπέο, αλλά και την (Δημοκρατική) πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι. Ακόμα, ο τελευταίος Βρετανός κυβερνήτης του Χονγκ Κονγκ, Κρις Πάτεν, έκανε παρέμβαση την περασμένη βδομάδα, χαρακτηρίζοντας το νομοσχέδιο μια «τρομερή οπισθοδρόμηση» για τη διεθνή φήμη της πόλης. Επιφυλάξεις για το νομοσχέδιο έχουν εκφράσει και άλλοι, Δυτικοί διπλωμάτες, στελέχη χρηματοπιστωτικών και άλλων επιχειρηματικών ομίλων. Να σημειωθεί ότι διαδηλώσεις ενάντια στο νομοσχέδιο είχαν προγραμματιστεί και σε άλλες πόλεις του πλανήτη, όπως Λονδίνο, Σίδνεϊ, Νέα Υόρκη, Σικάγο.

Μετά την επιστροφή του Χονγκ Κονγκ στην Κίνα (από τη Βρετανία), το 1997, η περιοχή διοικείται με έναν βαθμό αυτονομίας. Παραμένει ένα από τα σημαντικότερα χρηματοπιστωτικά κέντρα του πλανήτη και μετατρέπεται συχνά σε πεδίο εκδήλωσης ευρύτερων ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, όπως είχαν αναδείξει και οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις (γνωστές ως «κίνημα της ομπρέλας») του 2014, που τελικά αφορούσαν τους όρους αναμέτρησης κινεζικών και άλλων ομίλων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ