Τετάρτη 12 Ιούνη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Νέα τραγωδία στο Αιγαίο με επτά νεκρούς πρόσφυγες

Νέα τραγωδία σημειώθηκε χτες στο Αιγαίο με νεκρούς μετανάστες και πρόσφυγες. Εφτά νεκροί είναι ο απολογισμός του ναυαγίου λέμβου που σημειώθηκε στις 7 το πρωί, σε θαλάσσια περιοχή 2,5 μίλια βορειοανατολικά του λιμανιού της Μυτιλήνης.

Το Λιμενικό ανέσυρε τις σορούς τεσσάρων γυναικών, ενός άνδρα και δύο ανήλικων κοριτσιών. Οι έρευνες συνεχίστηκαν για αρκετές ώρες καθώς ήταν αδιευκρίνιστος ο συνολικός αριθμός των επιβαινόντων. Συνολικά, από την ανατροπή της λέμβου, διασώθηκαν 57 άνθρωποι. Στις ενέργειες διάσωσης πήραν μέρος τα πληρώματα δύο πλωτών του Λιμενικού, ενός ναυαγοσωστικού, δύο σκαφών της Frontex, σκάφος της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης, ιδιωτικό σκάφος και ελικόπτερο της Πολεμικής Αεροπορίας, ενώ η λέμβος με τους ξεριζωμένους προερχόταν από την Τουρκία. Εκτός από την έρευνα, το Λιμενικό άμεσα πήρε καταθέσεις από τους διασωθέντες, προκειμένου να εξακριβωθεί πόσα άτομα βρίσκονταν στη λέμβο και υπό ποιες συνθήκες έγινε το ναυάγιο, καθώς οι καιρικές συνθήκες στο νησί ήταν καλές.

Στον εντοπισμό και τη διάσωση 28 αλλοδαπών προέβη το Λιμενικό και σε θαλάσσια περιοχή 8 ναυτικών μιλίων νότια της παραλίας «Μάκρης» Αλεξανδρούπολης όπως και στη διάσωση άλλων 31 αλλοδαπών σε θαλάσσια περιοχή βορειοανατολικά του Φαρμακονησίου, αλλά και στα Μυστεγνά της Λέσβου, όπου πιάστηκε 16χρονος φερόμενος ως διακινητής που οδηγούσε τη λέμβο, στην οποία επέβαιναν 31 άτομα.

Εξάλλου, σύμφωνα με στοιχεία του Λιμενικού, από τις 7 το πρωί της 7/6 έως τις 7 το πρωί της 10/6 διασώθηκαν 154 πρόσφυγες και μετανάστες σε έξι περιστατικά έρευνας και διάσωσης στις θαλάσσιες περιοχές Αλεξανδρούπολης, Λέσβου και Κω. Επιπλέον, έχουν διασωθεί 2.271 πρόσφυγες και μετανάστες το χρονικό διάστημα από 10/5 έως 10/6 σε 73 περιστατικά έρευνας και διάσωσης στις θαλάσσιες περιοχές της Αλεξανδρούπολης, Λέσβου, Κω, Αγαθονησίου, Φαρμακονησίου, Σαμοθράκης, Χίου και Σάμου. Παράλληλα, στον Εβρο πολλοί ξεριζωμένοι, για να αποφύγουν τις περιπολίες των συνοριοφυλάκων της Αστυνομίας και στελεχών της Frontex, επιλέγουν να πληρώσουν τους διακινητές για να περάσουν στην ελληνική πλευρά από τη θάλασσα και έτσι έχουν αυξηθεί τα περιστατικά εντοπισμού τους στις θαλάσσιες περιοχές Αλεξανδρούπολης και Σαμοθράκης.

Σε ανακοίνωσή του για το νέο πολύνεκρο ναυάγιο, το Παλλεσβιακό Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο αναφέρει:

«Το νέο πολύνεκρο ναυάγιο ανοιχτά των Παμφίλων, όπου 7 πρόσφυγες - μετανάστες έχασαν τη ζωή τους, έρχεται να προστεθεί στον μακρύ κατάλογο των εγκλημάτων του ιμπεριαλισμού. Τα θύματα των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων, που ξεριζώθηκαν από τις ίδιες τους τις χώρες, χάνουν τη ζωή τους με τραγικό τρόπο στην προσπάθειά τους να φτάσουν σε "ασφαλέστερο" μέρος για αυτούς και τις οικογένειές τους.

Ο ξεριζωμός των λαών από τις χώρες τους, τα κύματα προσφύγων και μεταναστών, ο εγκλωβισμός κάτω από άθλιες συνθήκες στα νησιά του Αιγαίου, αλλά και στην υπόλοιπη Ελλάδα γενικότερα, είναι αποτελέσματα των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων, της πολιτικής του κεφαλαίου, που ματώνει τους λαούς.

Καλούμε όλους τους εργαζόμενους να μην εξοικειωθούν με αυτές τις εικόνες, να αγωνιστούν με τους εργαζόμενους όλων των χωρών για έναν κόσμο χωρίς ιμπεριαλιστικούς πολέμους, φτώχεια και εκμετάλλευση».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ