Παρασκευή 14 Ιούνη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΑ
Ολοκληρώνεται ο αντιλαϊκός κυβερνητικός σχεδιασμός

Πρόστιμα και «χαράτσια» στους δήμους, που τελικά θα πληρώσουν οι δημότες, επιβάλλει η κυβέρνηση

Βαριά πρόστιμα στους ήδη υποχρηματοδοτούμενους δήμους, εάν «δεν προωθούν την ανακύκλωση και τη διαλογή των απορριμμάτων στην πηγή» προβλέπει η νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΦΕΚ 2218 Β/8.6.19), που δημοσιεύθηκε χτες στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης και υπογράφεται από τους υπουργούς Εσωτερικών Αλ. Χαρίτση και Σ. Φάμελλο.

Οπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στο κείμενο της απόφασης, σκοπός της απόφασης είναι ο καθορισμός επιμέτρησης των διοικητικών προστίμων που επιβάλλονται στους ΟΤΑ Α' βαθμού, οι οποίοι παραβαίνουν τις υποχρεώσεις που προκύπτουν από τη σχετική νομοθεσία που διέπει τη διαχείριση απορριμμάτων. Οι παραβάσεις των δήμων κατατάσσονται σε πέντε κατηγορίες και ανάλογα με τη σοβαρότητά τους επιβάλλονται τα σχετικά πρόστιμα, που ξεκινούν από τα 1.000 ευρώ και μπορούν να φτάνουν μέχρι και τις 100.000 ευρώ, με επιπλέον προσαυξήσεις εφόσον διαπιστώνεται υποτροπή στις παραβάσεις.

Σε περίπτωση συμμόρφωσης του ελεγχόμενου δήμου το πρόστιμο μπορεί να μειωθεί έως 50%, ενώ αντιθέτως, σε περίπτωση που κάποιος δήμος έχει υποπέσει στην ίδια παράβαση από δύο φορές και πάνω, αυξάνει κατηγορία ως προς τη σοβαρότητα της υπόθεσης κατά τόσες φορές, όσες είναι οι υποτροπές του παραβάτη στην ίδια παράβαση. Η ΚΥΑ ορίζει επίσης ότι τα πρόστιμα δεν μπορούν να ξεπερνούν το 7% των ετήσιων εσόδων του δήμου, ένα ποσοστό εξαιρετικά υψηλό εάν συνυπολογίσει κάποιος ότι ειδικά οι λαϊκοί δήμοι μετά βίας μπορούν σήμερα να αντεπεξέλθουν, με τα πενιχρά οικονομικά τους, στις στοιχειώδεις υποχρεώσεις προς τους δημότες τους.

Υπενθυμίζεται ότι πριν λίγο διάστημα η κυβέρνηση είχε προωθήσει ακόμη μία ΚΥΑ, με την οποία καθόριζε το ύψος του νέου «περιβαλλοντικού» χαρατσιού, το οποίο επιβάλλεται στους δήμους αντί του παλιού «τέλους ταφής» και προβάλλεται ως παροχή «κινήτρων για την ενίσχυση της ανακύκλωσης και της διαλογής στην πηγή». Με την εν λόγω ΚΥΑ (ΦΕΚ 1277 Β/15.4.19) ορίζεται η τιμολογιακή πολιτική των υπηρεσιών των Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ) προς τους δήμους, η οποία κλιμακώνεται ανάλογα με τις επιδόσεις του κάθε ΟΤΑ στην ανακύκλωση, στη χωριστή συλλογή συσκευασιών και βιοαποβλήτων (υπολείμματα τροφών και «πράσινα» απόβλητα).

Με την απόφαση που δημοσιεύτηκε χτες, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ολοκληρώνει το αντιλαϊκό πλέγμα νόμων και διατάξεων που προώθησε όλο αυτό το διάστημα της θητείας της, που με πρόφαση την προώθηση της ανακύκλωσης και την προστασία του περιβάλλοντος χαρατσώνει βαριά τα λαϊκά στρώματα, για να τροφοδοτήσει με «ζεστό» χρήμα τους ομίλους που δραστηριοποιούνται τον τομέα διαχείρισης απορριμμάτων. Σε αυτό το πλαίσιο, οι δήμοι θα κληθούν στο αμέσως επόμενο διάστημα, με ελάχιστη κρατική χρηματοδότηση, να εφαρμόσουν πολύ υψηλές απαιτήσεις στον τομέα της ανακύκλωσης, δίχως η κεντρική διοίκηση να παρέχει τα απαιτούμενα μέσα και εξοπλισμό και ενώ όλες οι παθογένειες που ταλαιπωρούν κυρίως εργατικά - λαϊκά στρώματα, όπως το αίσχος της Φυλής, η προώθηση της καρκινογόνου καύσης απορριμμάτων κ.ά., παραμένουν σε πρώτο πλάνο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ