Πέμπτη 20 Ιούνη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΕΚΛΟΓΕΣ ΙΟΥΛΗΣ 2019
Από τη συζήτηση με τους εργαζόμενους

Μεγάλο ενδιαφέρον είχε η συζήτηση που ακολούθησε με τους εργαζόμενους. Ενας από αυτούς παρατήρησε ότι «πολύς κόσμος συμφωνεί με τις απόψεις του ΚΚΕ, αλλά αυτό δεν το βλέπουμε να αντιπροσωπεύεται στα ποσοστά των εκλογών» και ρώτησε «για ποιο λόγο συμβαίνει αυτό».

Ο Δ. Κουτσούμπας απάντησε ότι «πρέπει ο ελληνικός λαός να καταλάβει ότι έχει δύναμη» και ότι «η εργατική τάξη έχει τη δύναμη και πρέπει να την αξιοποιήσει σωστά, οπουδήποτε», είτε πρόκειται για το κίνημα, είτε για τις εκλογές. Πρόσθεσε ότι «το γεγονός ότι η κατάσταση είναι δύσκολη, ότι ζούμε σε αρνητικό συσχετισμό δυνάμεων, δεν λέει τίποτα» και ότι η ίδια συζήτηση γίνεται σε όλες τις χώρες του κόσμου, από τις δυνάμεις που παλεύουν για να πάρει πραγματικά ο λαός την εξουσία.

«Η απάντηση είναι αυτή: Πρέπει να το αποφασίσουμε και στην Ελλάδα και στη Γαλλία και στην Αγγλία και στην Ιταλία και στην Ισπανία και σε όλο τον κόσμο και σε όλη την Ευρώπη και πρώτα από όλα στη χώρα μας να ανοίγουμε αυτόν το δρόμο», είπε χαρακτηριστικά.

«Πάντα γίνεται η επιλογή, φεύγω από τον έναν - πάω στον άλλον, σε έναν από τους δυο. Αυτή η ιστορία πρέπει να τελειώσει, αλλά πρέπει να το αποφασίσετε εσείς, πρέπει να το αποφασίσουμε εμείς όλοι μαζί, άσχετα τι ψηφίζαμε μέχρι χτες», πρόσθεσε ο Δ. Κουτσούμπας και κατέληξε: «Γιατί τον εργάτη, τον υπάλληλο δεν τον ξεχωρίζει αν ήταν δεξιός, αν ήταν αριστερός, αν ήταν το ένα, το άλλο. Τον εργάτη τον ξεχωρίζει η εκμετάλλευση (...) αυτή είναι η διαφορά και εδώ πρέπει να είμαστε ενωμένοι όλοι και να επιλέγουμε ποια δύναμη μπορεί να ενισχύσει αυτήν την προοπτική».

* * *

Μια άλλη ερώτηση που τέθηκε αφορούσε «το ενδεχόμενο συνεργασίας με μικρότερες δυνάμεις της αριστεράς» και «αν υπάρχει μεγάλο χάσμα ανάμεσα στις απόψεις σας;».

Ο Δ. Κουτσούμπας απάντησε μεταξύ άλλων ότι «μεγάλο χάσμα με τον κόσμο που ακολουθεί αυτές τις δυνάμεις δεν υπάρχει και ήδη για παράδειγμα απ' τη ΛΑΕ έχουμε πάρα πολλούς υποψήφιους ή ανθρώπους που κάνουν δηλώσεις συμπόρευσης με το ΚΚΕ ακόμα κι απ' την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, από άλλες δυνάμεις που ήταν στον ΣΥΡΙΖΑ ή στο ΠΑΣΟΚ παλιότερα, έχουμε και στα ψηφοδέλτια του Κόμματος υποψήφιους που συμπορεύονται με το ΚΚΕ.

Με τις ηγεσίες τους βεβαίως έχουμε σοβαρές διαφωνίες και βεβαίως έχουν τεράστιες ευθύνες για την εξέλιξη αυτής της κατάστασης και της πορείας μέχρι εδώ σήμερα (...) εμείς δεν ξεχωρίζουμε τον κόσμο, εμείς απευθυνόμαστε σε όλους τους εργαζόμενους ό,τι κι αν ψήφιζαν, ό,τι κι αν ήταν, να συμπορευτούν με το ΚΚΕ και με ανοιχτή καρδιά και χωρίς όρους και προϋποθέσεις που βάζουν άλλοι (...) Το ΚΚΕ παίζει με καθαρά χαρτιά σ' αυτά τα ζητήματα και έχει καθαρή πολιτική, με τους εργαζόμενους, τους απλούς τους ανθρώπους, που μπορεί να είναι μέλη άλλων κομμάτων, δεν έχουμε κανένα πρόβλημα, τείνουμε το χέρι και τους καλούμε να συμπορευτούν μαζί μας».

* * *

Ειδικότερα για το θέμα του ΝΑΤΟ, ρωτήθηκε «πώς θα αντιμετωπίσει το ΚΚΕ μια απειλή σε περίπτωση που έχουμε φύγει απ' το ΝΑΤΟ;». Ο Δ. Κουτσούμπας απάντησε ότι «η ανασφάλεια που έχει δημιουργηθεί στη χώρα και στην περιοχή, η αποσταθεροποίηση όταν γίνεται, γίνεται απ' το ΝΑΤΟ. Την εισβολή της Τουρκίας στην Κύπρο την έκανε το ΝΑΤΟ, οι Αμερικάνοι που ήταν σύμμαχοί μας! Τον βομβαρδισμό της Γιουγκοσλαβίας τον έκαναν τα ΝΑΤΟικά αεροπλάνα, μέσα στην Ευρώπη, στα σύνορά μας».

Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση έφερε το ΝΑΤΟ στο Αιγαίο όχι για να ελέγχει το προσφυγικό κύμα σε σχέση με την Τουρκία, αλλά «για να περιπολούν εδώ και να μην αφήνουν τα ρώσικα πλοία ή τα κινέζικα ή άλλα πλοία ανταγωνιστικών κρατών, να μην έρχονται εδώ για τα δικά τους οικονομικά συμφέροντα! Γιατί θέλουν να μοιράσουν τους ενεργειακούς πόρους. Αυτή δυστυχώς είναι η ουσία. Αρα να σκεφτούμε βαθύτερα και να δούμε ποιος δίνει ασφάλεια και σταθερότητα και ποιος βοηθά την ειρήνη».

* * *

Μια τελευταία ερώτηση αφορούσε το «πότε θα πάρουμε αύξηση στους μισθούς μετά από 10 χρόνια μνημόνια» και γιατί ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ «μιλάνε για φορολογία αόριστα και δεν μιλάνε για ΣΣΕ ούτε για αυξήσεις στους εργαζόμενους».

Ο Δ. Κουτσούμπας απάντησε: «Αν άκουσες χτες τι είπε ο πρόεδρος του ΣΕΒ και οι εκπρόσωποι των βιομηχάνων που δώσανε συγχαρητήρια στον κ. Τσίπρα και στην κυβέρνησή του γιατί έχει υλοποιήσει και υλοποιεί ήδη το 82% των προτάσεων του ΣΕΒ (...) θα δώσεις την απάντηση και εσύ μόνος σου και όλοι. Είπε μπράβο επίσης στην παρέμβαση που έκανε ο κ. Μητσοτάκης ότι και η κυβέρνηση της ΝΔ αν έρθει, θα υλοποιήσει αυτή την πολιτική.

Αρα λοιπόν γι' αυτό δεν γίνεται αύξηση μισθών, διότι οι βιομήχανοι θέλουν περισσότερα κέρδη και βεβαίως η κερδοφορία τους θέλει μείωση μισθών, μείωση κοινωνικών παροχών, θέλει ελαστικές εργασιακές σχέσεις και πάει λέγοντας. Θέλει αυτήν τη ζούγκλα που βιώνουμε. Αρα λοιπόν πρέπει τα πυρά μας, και τώρα η ψήφος είναι τα πυρά μέχρι τις 7 Ιούλη, πρέπει να τα στρέψουμε σωστά, στους πραγματικούς αντιπάλους και στα κόμματα, το πολιτικό προσωπικό που λέμε εμείς που υπηρετεί αυτούς τους αντιπάλους των εργαζομένων».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ