Τετάρτη 21 Νοέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Ματαιοπονούν

Με συνέντευξή του σε κυριακάτικη εφημερίδα ο καθ' ύλην αρμόδιος υπουργός Εσωτερικών, Κ. Σκανδαλίδης, επανέφερε τη συζήτηση που αφορά στην αλλαγή του εκλογικού συστήματος, προαναγγέλλοντας την επίσημη «πρεμιέρα» της τον ερχόμενο Φλεβάρη. Τα όσα είπε καταδεικνύουν πως η ερχόμενη εαρινή «εφόρμηση» της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ στο εκλογικό σύστημα δε θα γίνει από θέση παραδοχής του καλπονοθευτικού χαρακτήρα του συστήματος που σήμερα ισχύει - με τη σύμφωνη γνώμη βεβαίως και της ΝΔ - και για τη διόρθωσή του. Αντιθέτως, ο Κ. Σκανδαλίδης μάς προϊδέασε για αλλαγές επί το αντιδραστικότερον, αλλαγές που θα αποβλέπουν στην ισχυροποίηση παραπέρα του δικομματικού πολιτικού συστήματος και θα συμβάλλουν στην προώθηση των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων.

Η καθιέρωση της απλής αναλογικής απορρίπτεται από την κυβέρνηση μετά βδελυγμίας. Κι ας είναι το μοναδικό εκλογικό σύστημα που θα μπορούσε να εξασφαλίσει την ισοτιμία της ψήφου όλων των Ελλήνων πολιτών, να αποτυπώσει και να εκφράσει σε επίπεδο Βουλής τη θέληση του ελληνικού λαού στη συγκεκριμένη χρονική στιγμή, ανεξάρτητα από το πώς αυτή διαμορφώνεται στα πλαίσια της αστικής κοινοβουλευτικής δημοκρατίας, όπου αναντίρρητα κάποιοι δίνουν τη μάχη με ασύγκριτα καλύτερους όρους, με αποτελεσματικότερα όπλα, αφού έχουν την οικονομικοπολιτική εξουσία. Αλλωστε, είναι αυτό ακριβώς που απεύχονται, η αποτύπωση της λαϊκής βούλησης με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ακρίβεια. Το απέδειξαν κατά την πρόσφατη αναθεώρηση του Συντάγματος και άλλες φορές στο παρελθόν, όταν απέρριπταν με ζηλευτή σύμπνοια ΠΑΣΟΚ και ΝΔ τις προτάσεις του ΚΚΕ και άλλων κομμάτων για καθιέρωση της απλής αναλογικής.

Σήμερα, ο υπουργός Εσωτερικών υπεραμύνεται της καθιέρωσης ενός μεικτού, ως επί το πλείστον πλειοψηφικού, εκλογικού συστήματος και επικαλείται διάτρητα, σαθρά επιχειρήματα, που δεν αντέχουν καμία σύγκριση με τα επιχειρήματα που συνοδεύουν την πρόταση για την απλή αναλογική. Πέραν του ότι αυτή αποτελεί λαϊκό δικαίωμα και γι' αυτό πάγιο αίτημα του λαϊκού κινήματος επί χρόνια. Κι αυτό γιατί μόνο ένα τέτοιο σύστημα, κατά βάση πλειοψηφικό, ενδείκνυται για ακόμη μεγαλύτερη αλλοίωση της λαϊκής βούλησης. Για να καταφερθεί συντριπτικό πλήγμα στα μικρότερα κόμματα, οι ψηφοφόροι των οποίων θα γίνουν αποδέκτες πρωτόγνωρου εκβιασμού συνειδήσεως για την παραπέρα ενίσχυση του δικομματισμού. Για να κλείσει ο δρόμος προς τη Βουλή και άλλων ανθρώπων αγωνιστών, κομμουνιστών και μη.

Ευελπιστούν, οι πολιτικοί εκπρόσωποι της αστικής τάξης, και με τη βοήθεια του εκλογικού συστήματος, να μειώσουν την πολιτική επιρροή του ΚΚΕ, στοχεύοντας κυρίως - και με αυτό τον τρόπο - στην ανακοπή της ίδιας της ανοδικής πορείας του λαϊκού κινήματος. Ματαιοπονούν. Το ΚΚΕ, ο ίδιος ο λαός, θα απαντήσει στις αντιδημοκρατικές τους μεθοδεύσεις εντείνοντας την πάλη του για την ανατροπή της αντιλαϊκής κυβερνητικής πολιτικής και αυτό θα γίνει πράξη όσα καλπονοθευτικά εκλογικά συστήματα κι αν ανακαλύψουν κι εφαρμόσουν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ