Πέμπτη 20 Ιούνη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΕΚΛΟΓΕΣ ΙΟΥΛΗΣ 2019
Κρίσιμα θέματα στην αντιλαϊκή ατζέντα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

Συνεδριάζει σήμερα και αύριο το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο με βασικό θέμα συζήτησης την ανάδειξη της νέας ηγεσίας των ευρωπαϊκών «θεσμών» (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ύπατος εκπρόσωπος για την Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτικής Αμυνας, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα). Στόχος είναι οι βασικές επιλογές να έχουν συμφωνηθεί μέχρι το τέλος της Συνόδου αύριο Παρασκευή και, πάντως, πριν από την πρώτη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου υπό τη νέα σύνθεσή του, στις 2 Ιούλη, οπότε θα πρέπει να εκλεγεί ο νέος πρόεδρός του.

Θα συζητηθούν ακόμα η Στρατηγική Ατζέντα της Ενωσης για την επόμενη πενταετία, το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο για την περίοδο 2021 - 2027, η κλιματική αλλαγή, η αντιμετώπιση της παραπληροφόρησης και των υβριδικών απειλών, η μεταρρύθμιση της Ευρωζώνης.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στη λογική του εφησυχασμού του λαού για τον επικίνδυνο ρόλο των ιμπεριαλιστικών συμμαχιών, Ελλάδα και Κύπρος ετοιμάζονται να θέσουν το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας στη Σύνοδο, ζητώντας να υπάρξει «καταδίκη» των ενεργειών της γείτονος στην κυπριακή ΑΟΖ και το Αιγαίο, με ανάδειξη των επιπτώσεων που αυτές έχουν στις σχέσεις της με την ΕΕ. Ο Αλ. Τσίπρας αναμένεται να ζητήσει υιοθέτηση μέτρων κατά της Τουρκίας όσο εκείνη επιμένει σε αυτήν τη συμπεριφορά.

Σε σχέση με την επιλογή του νέου προέδρου της Κομισιόν ο Αλ. Τσίπρας έχει ήδη εκφραστεί υπέρ του Φ. Τίμερμανς.

Στην πρόσκλησή του ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντ. Τουσκ, δηλώνει «επιφυλακτικά αισιόδοξος» για την επιλογή νέων επικεφαλής των ευρωπαϊκών «θεσμών», καθώς πρόκειται για πεδίο όπου εκφράζονται έντονες διαφωνίες και αντιθέσεις.

Για τα υπόλοιπα θέματα της συνόδου στέκεται στην αντιδραστική «Στρατηγική Ατζέντα», που καθορίζει την κατεύθυνση της ΕΕ. Η αυριανή συνεδρίαση θα επικεντρωθεί στο ζήτημα της μεταρρύθμισης της Οικονομικής και Νομισματικής Ενωσης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ