Τετάρτη 21 Νοέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΟΙΚΟΔΟΜΟΙ
Ανεξέλεγκτη η κατάσταση σε γιαπιά και εργοτάξια

Υπόλογοι κυβέρνηση και μηχανισμοί ελέγχου. Καταγγελίες της Ομοσπονδίας και του Συνδικάτου της Αθήνας

Πενήντα νεκρούς οικοδόμους μετράει ο κλάδος από τις αρχές του 2000. Τα ατυχήματα εκατοντάδες, το ίδιο και οι σακατεμένοι. Η κατάφωρη παραβίαση των νόμων και των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας έχει γίνει καθεστώς. Το ίδιο και η παντελής έλλειψη μέτρων υγιεινής και ασφάλειας στα διάφορα εργοτάξια του Λεκανοπεδίου, κυρίως στο χώρο των μεγάλων έργων. Οσο τα κέρδη των κατασκευαστικών εταιριών μεγαλώνουν, τόσο πιο φτηνή γίνεται η ανθρώπινη ζωή και η εργατική δύναμη.

Οι παρεμβάσεις και οι καταγγελίες της Ομοσπονδίας Οικοδόμων και του Συνδικάτου Αθήνας προς το υπουργείο Εργασίας και τους αρμόδιους φορείς, συνεχείς. Η τελευταία μόλις χτες, προς τον αρμόδιο υφυπουργό και το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας, με την ξεκάθαρη απαίτηση να σταματήσει αυτή η ασυδοσία, να παρθούν μέτρα, καθιστώντας τους παράλληλα υπεύθυνους και συνένοχους σε τυχόν νέα ατυχήματα.

Με μια σειρά επιστολές, από το καλοκαίρι ακόμα, το Συνδικάτο έχει καταγγείλει και επισημάνει την ανάγκη πιο αποτελεσματικών κι αποφασιστικών μέτρων (κλείσιμο, π.χ., εργοταξίων), για να σταματήσει το απαράδεκτο καθεστώς σε βάρος της σωματικής ακεραιότητας, αλλά και της ζωής χιλιάδων Ελλήνων και ξένων εργατών. Οπως υπογραμμίζουν χαρακτηριστικά στην επιστολή τους, «θεωρούμε, χωρίς να θέλουμε να σας υποκαταστήσουμε, πως οι συστάσεις και τα όποια πρόστιμα δεν έλυσαν και δε λύνουν προβλήματα».

Ενδεικτικά, αναφέρουν στην επιστολή συγκεκριμένους χώρους, όπου οι εργαζόμενοι, σύμφωνα με ομολογίες τους, δουλεύουν «μισοϋπνωμένοι» από τα εξαντλητικά ωράρια (δουλεύουν από το πρωί έως το βράδυ), ενώ φαινομενικά η εργοδοσία ισχυρίζεται πως εφαρμόζει πρόγραμμα με βάρδιες, όπως τα Γραφεία του Οργανισμού 2004 στην περιοχή της Ν. Ιωνίας, το εργοτάξιο του Ολυμπιακού Χωριού. Εκεί, ο χώρος θεωρείται «ξέφραγο αμπέλι» για την εργοδοσία σε όλα τα επίπεδα, παρά τις παρεμβάσεις του συνδικάτου, αλλά και των αρμοδίων με τα πρόστιμα, δε γίνεται καμία κίνηση για την αποκατάσταση της έλλειψης μέτρων υγιεινής και ασφάλειας.

Σ' αυτό το σημείο, αξίζει να γίνει λόγος και για το εργοτάξιο στην Περιφερειακή Υμηττού. Οι οικοδόμοι δουλεύουν κυριολεκτικά χωρίς ανάσα, πάνω από 10 ώρες. Πριν λίγες μέρες, στον ίδιο χώρο ένας εργάτης τραυματίστηκε σοβαρά, όταν το μηχάνημα που σπάει τις πέτρες χτύπησε δυναμίτη. Το Συνδικάτο δίνει καθημερινά τη μάχη του, αλλά η κατάσταση είναι ανεξέλεγκτη. Το καλοκαίρι με τις υψηλές θερμοκρασίες τα εργοτάξια γίνονται καμίνια. Ενδεικτικά μόνο καταγράφουμε: Την απεργία των οικοδόμων στις 19/7 στην εταιρία Κωνσταντινίδη, στο αεροδρόμιο, γιατί δεν τηρούνταν κανένα μέτρο υγιεινής και ασφάλειας. Σε κάθε απεργία των οικοδόμων στα εργοτάξια, στις εταιρίες ΑΛΤΕ, «Αττική Οδός», «Αλφα Μπετόν», από τα πρώτα αιτήματα των εργατών είναι η τήρηση των ωραρίων και η αυστηρή τήρηση των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας. Με τη δημιουργία των εργοταξιακών επιτροπών πάντα αυτά τα θέματα πρότασσε το συνδικάτο και οι εργαζόμενοι.

Η «αδιαφορία» των υπευθύνων φαίνεται επίσης κι από τη χτεσινή καταγγελία της Ομοσπονδίας των Οικοδόμων. Αναφέρει χαρακτηριστικά ότι ακόμα και στο κέντρο της Αθήνας δύο οικοδομές, υπό ανέγερση (Οδός Γερανίου και Αγ. Κωνσταντίνου και Αγ. Κωνσταντίνου 41), δεν έχουν πάρει κανένα μέτρο ασφάλειας, παρά μια λινάτσα πάνω σε κάποια ξύλα.

Ετσι, δίκαια, αναρωτιέται η διοίκηση της Ομοσπονδίας, «οι εργοδότες των παραπάνω οικοδομών έχουν το δικό τους άνθρωπο στο κατάλληλο πόστο και μένουν ασύδοτοι; Οι υπάλληλοι που κάνουν τους ελέγχους είναι άσχετοι, ανίκανοι ή συμβαίνει κάτι άλλο;».

Τέλος, το Συνδικάτο Οικοδόμων ζητάει, επιπλέον, ένταση των ελέγχων, αποτελεσματικά μέτρα, τιμωρία παραδειγματική των υπευθύνων, καθιστώντας παράλληλα τους αρμόδιους συνυπεύθυνους και συνένοχους σε τυχόν εργατικά ατυχήματα στο μέλλον. Προειδοποιεί δε, ότι «αν οι εργοδότες δε συμμορφωθούν άμεσα και δεν προχωρήσουν σε ουσιαστικά μέτρα για την υγιεινή και ασφάλεια των εργαζομένων, θα προχωρήσουν σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ