Τετάρτη 2 Φλεβάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ελάχιστα λεφτά θα έσωζαν εκατομμύρια παιδιά

Με 17 δολάρια για κάθε παιδί θα μπορούσε να δοθεί ισόβια προστασία, απέναντι στην πολιομυελίτιδα, στη φυματίωση,  στη διφθερίτιδα, στον κοκίτη, στην ιλαρά και τον τέτανο

Περισσότερα από τρία εκατομμύρια παιδιά σε όλο τον κόσμο εξακολουθούν να πεθαίνουν κάθε χρόνο από προλαμβανόμενες με εμβολιασμό ασθένειες!

Κι όλα αυτά, όταν, σύμφωνα με τα στοιχεία της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας (ΠΟΥ), με μονάχα 17 δολάρια ανά παιδί αυτός ο κόσμος θα μπορούσε να παρέχει ισόβια προστασία ενάντια σε έξι ιστορικές μάστιγες: Την πολιομυελίτιδα, τη φυματίωση, την διφθερίτιδα, τον κοκίτη, την ιλαρά και τον τέτανο. «Και με λίγα λεφτά περισσότερα μπορούμε να επεκτείνουμε την προστασία, ώστε να συμπεριλάβει την ηπατίτιδα Β, τον κίτρινο πυρετό και τον ιό που ευθύνεται για την πνευμονία και τη μηνιγγίτιδα», επισημαίνει η ΠΟΥ.

Τα παραπάνω αναφέρθηκαν χτες στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός, απ' την Παγκόσμια Συμμαχία για τα Εμβόλια και την Ανοσοποίηση - γνωστής ως GAVI - η οποία παρουσίασε επίσημα μια νέα εκστρατεία εμβολιασμού. Τα μέλη της GAVI, στην οποία συμμετέχει και η «Γιούνισεφ», υπογράμμισαν ότι τα παιδιά έχουν δικαίωμα στην καλή υγεία και ότι η προστασία των παιδιών του κόσμου ενάντια στις προλαμβανόμενες ασθένειες δεν είναι μοναχά ηθικά επιβεβλημένο, αλλά ένας θεμελιώδης ακρογωνιαίος λίθος μιας υγιούς, σταθερής παγκόσμιας κοινωνίας.

Στη συνέχεια, παρουσιάζοντας την εκστρατεία, οι συμμετέχοντες στη Συμμαχία επισήμαναν τρία χάσματα, που συνεχώς πλαταίνουν και που πρέπει να αντιμετωπιστούν, ώστε να επιτευχθεί ο στόχος του καθολικού εμβολιασμού:

  • Τα 30 εκατομμύρια παιδιά απ' αυτά που γεννιούνται κάθε χρόνο σε φτωχές χώρες δε λαμβάνουν τους βασικούς έξι εμβολιασμούς.
  • Την αυξανόμενη δυσαναλογία στον αριθμό των εμβολίων που είναι διαθέσιμα στα παιδιά στο βιομηχανικό κόσμο και στις αναπτυσσόμενες χώρες, και
  • την έλλειψη επενδύσεων στην έρευνα και ανάπτυξη εμβολίων για ασθένειες που είναι διαδεδομένες σε φτωχότερες χώρες, ιδιαίτερα για το Εϊτζ, την ελονοσία και τη φυματίωση.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ