Τετάρτη 21 Νοέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
Στο στόχαστρο οι λαοί
20 ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΝΟΤΙΑΣ ΑΦΡΙΚΗΣ
Καταδίκη του πολέμου των ΗΠΑ

Από προηγούμενες αντιπολεμικές κινητοποιήσεις στη Νότια Αφρική

Associated Press

Από προηγούμενες αντιπολεμικές κινητοποιήσεις στη Νότια Αφρική
Την αντίθεσή τους στον πόλεμο των ΗΠΑ ενάντια στο Αφγανιστάν εξέφρασαν περισσότερες από 20 οργανώσεις της Νότιας Αφρικής και καλούν σε δράση για την παγκόσμια ειρήνη και δικαιοσύνη.

Με κοινή ανακοίνωσή τους, την περασμένη Πέμπτη, 15 του Νοέμβρη, περισσότερες από 20 οργανώσεις, μεταξύ των οποίων και το Κομμουνιστικό Κόμμα Νότιας Αφρικής, υιοθέτησαν ένα πρόγραμμα δράσης της Νότιας Αφρικής ενάντια στον πόλεμο των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν και για την παγκόσμια ειρήνη και δικαιοσύνη.

Αυτό το πρόγραμμα δράσης θα συμπεριλάβει τα ακόλουθα:

- Μέρα Εθνικής Δράσης ενάντια στον πόλεμο των ΗΠΑ και για παγκόσμια ειρήνη, που θα προσδιοριστεί γύρω στις 10 του Δεκέμβρη, η οποία είναι η Διεθνής Μέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

- Τη χρησιμοποίηση των 16 Ημερών Δραστηριοποίησης Ενάντια στη Βία κατά των Γυναικών, που θα ξεκινήσουν στις 25 του Νοέμβρη, με στόχο να προβληθεί η δύσκολη κατάσταση και οι συνθήκες των γυναικών στο Αφγανιστάν κατά τη διάρκεια του πολέμου των ΗΠΑ αλλά και άλλων γυναικών από άλλους πολέμους.

«Η σημερινή συνάντηση καταδίκασε επίσης τις ενέργειες που στοίχισαν τις ζωές τόσο στις ΗΠΑ στις 11 του Σεπτέμβρη όσο και τις ζωές περισσοτέρων των 1.500 Αφγανών (κυρίως γυναίκες και παιδιά και αιχμάλωτοι πολέμου) κατά τη διάρκεια του πολέμου των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν», αναφέρεται στην ανακοίνωσή τους.

Η συνάντηση χαρακτήρισε τον πόλεμο των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν ως μια παραβίαση και περιφρόνηση των διεθνών νόμων και οργανισμών, όπως είναι τα Ηνωμένα Εθνη.

Σχετικά με τον πόλεμο των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν, που ξεκίνησε με πρόφαση την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, οι οργανώσεις της Νότιας Αφρικής επισημαίνουν πως δεν υπάρχει καμία σχετική απόφαση του Γενικού Συμβουλίου των Ηνωμένων Εθνών. Δεν υπάρχει καμία απαιτούμενη νομική διαδικασία με βάση το Διεθνές Δίκαιο, ούτε και αξιόπιστες αποδείξεις που να έχουν οδηγήσει στο συμπέρασμα πως κάποια συγκεκριμένη χώρα βρίσκεται πίσω από τις φρικτές τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης του Σεπτέμβρη.

Η συνάντηση συζήτησε λεπτομερειακά και την οικονομική βάση του πολέμου των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν. Η συνάντηση έκανε μια εκτεταμένη αναφορά στην πιθανότητα ο πόλεμος των ΗΠΑ να έχει σχέση με την πρόσφατη ανακάλυψη πηγών φυσικού αερίου και πετρελαίου στο Καζαχστάν. Σύμφωνα με την αναφορά, το Καζαχστάν είναι μια χώρα που περιβάλλεται από ξηρά και οι ΗΠΑ και μερικές πετρελαϊκές εταιρίες των ΗΠΑ έχουν στρατηγικά συμφέροντα στην περιοχή, για την πρόσβαση στις φυσικές πηγές μέσω μιας διαδρομής που συμπεριλαμβάνει το Αφγανιστάν. Η συνάντηση κάλεσε για μια δημόσια έρευνα και συζήτηση γι' αυτήν την πιθανότητα.

Από αυτή την αναφορά είναι ξεκάθαρο πως ο πόλεμος των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν δεν αποσκοπεί στο να φέρει στη Δικαιοσύνη τους ενόχους των επιθέσεων της 11ης του Σεπτέμβρη, αλλά αφορά στα στενά οικονομικά και ιμπεριαλιστικά συμφέροντα.

Αυτό, επισημάνθηκε στη συνάντηση, φέρνει στο προσκήνιο το πώς θα πρέπει να καταλάβουμε και να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα της τρομοκρατίας. Η συνάντηση ανέλυσε και κατανόησε πως η τρομοκρατία, που διεξάγουν οι ΗΠΑ και άλλες δυτικές χώρες σε αναπτυσσόμενες χώρες στο Νότο, υπάρχει ως στρατιωτική, οικονομική, κοινωνική και πολιτική. Αυτή περιλαμβάνει τον παράνομο αποκλεισμό των ΗΠΑ στην Κούβα, τη συνεχιζόμενη στρατιωτική επίθεση και καταπίεση των Παλαιστινίων από το Ισραήλ και τη συνεχιζόμενη άρνηση της πρόσβασης σε προσιτά φάρμακα για την πλειοψηφία των πολιτών του πλανήτη εξαιτίας της μεγιστοποίησης του κέρδους των φαρμακευτικών εταιριών.

Η συνάντηση αποφάσισε επίσης να καταδικάσει τη μονομερή κάλυψη και τον κιτρινισμό των ειδήσεων από τα νοτιοαφρικανικά ΜΜΕ των επιθέσεων της 11ης του Σεπτέμβρη και του πολέμου των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν. Τα νοτιοαφρικανικά ΜΜΕ έχουν ρίξει «πέπλο» στην κάλυψη του πολέμου των ΗΠΑ και της προπαγάνδας τους σαν να ήταν τα ΜΜΕ της Νότιας Αφρικής μέρος της μηχανής πολέμου των ΗΠΑ.

Επιπρόσθετα, η συνάντηση αποφάσισε να καλέσει την κυβέρνηση της Νότιας Αφρικής:

- Να εναντιωθεί στον πόλεμο των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν και να πάρει πρακτικά μέτρα για να εξασφαλίσει πως ο πόλεμος των ΗΠΑ θα τερματιστεί, καθώς και για τον τερματισμό όλων των συγκρούσεων και πολέμων στον πλανήτη.

- Για την αναδιάρθρωση και εκδημοκρατισμό των Ηνωμένων Εθνών, ώστε αποτελεσματικά να χτίσει την παγκόσμια ειρήνη και δικαιοσύνη.

- Για μια πάλη ενάντια στην τρομοκρατία, συμπεριλαμβανομένης και αυτής (στρατιωτικής, οικονομικής, κοινωνικής και πολιτικής) που ασκούν οι ΗΠΑ και οι άλλες δυτικές χώρες στις αναπτυσσόμενες χώρες.

- Για τον τερματισμό του παράνομου αποκλεισμού των ΗΠΑ στην Κούβα. Για μια μεθοδική και ώριμη συζήτηση με σκοπό να καταπολεμηθεί η τρομοκρατία και το προτεινόμενο αντιτρομοκρατικό νομοσχέδιο στη Νότια Αφρική, για να επιτευχθεί η ειρήνη σύμφωνα με το Σύνταγμα και τις δημοκρατικές αξίες της χώρας μας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ