Τετάρτη 21 Νοέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Αφιερωμένες στον Παπαδιαμάντη

Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια ελπιδοφόρα «επιστροφή» των αναγνωστών στον «γεννήτορα» της νεοελληνικής λογοτεχνίας, Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη. Ενδειξη αυτής της «επιστροφής» η ασφυκτικά γεμάτη αίθουσα του Πανεπιστημίου Αθηνών, όπου χτες ο οίκος «ERGO», στα πλαίσια του «Ετους Παπαδιαμάντη», παρουσίασε τρεις εκδόσεις αφιερωμένες στον αθάνατο δημιουργό. Εκδόσεις σημαντικές, για τις οποίες μίλησαν οι καθηγητές του Πανεπιστημίου Αθηνών Νίκος Ζίας, Γ. Α. Χριστοδούλου και Φώτης Δημητρακόπουλος, ο Κύπριος ποιητής, πεζογράφος Νίκος Ορφανίδης, ο καθηγητής στο Λύκειο Σκιάθου Γιάννης Μάγγος και εκπρόσωπος της Κυπριακής Πρεσβείας.

Οι εκδόσεις «ERGO» πριν αρκετούς μήνες κυκλοφόρησαν το λεύκωμα «Παπαδιαμάντης». Επρόκειτο για το πρώτο πλήρες, ακριβές και αναλυτικό βιο-εργογραφικό χρονολόγιο για τον Σκιαθίτη συγγραφέα, σε έρευνα (20χρονη) και επιμέλεια του καθηγητή του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου και προέδρου της Εταιρείας Παπαδιαμαντικών Σπουδών, Φώτη Δημητρακόπουλου, το οποίο δικαίως είχε μεγάλη απήχηση. Χτες παρουσιάστηκε η δεύτερη, «οριστική», αναδομημένη και συμπληρωμένη με ευάριθμο νέο υλικό (23 επιπλέον σελίδες με νέα κείμενα, φωτογραφίες, ευρετήρια, κ.ά.) έκδοση του λευκώματος.

Το δεύτερο βιβλίο είναι η πιστή επανέκδοση του παπαδιαμαντικού αριστουργήματος « Η Φόνισσα». Η επετειακή, καλαίσθητη έκδοση - της οποίας την εισαγωγή και επιμέλεια υπογράφει ο Φ. Δημητρακόπουλος - αποκτά διπλό ενδιαφέρον. Κατ' αρχάς πρόκειται για το πρώτο φωτοαναστατικό πανομοιότυπο της πρώτης δημοσίευσης του έργου στο περιοδικό «Παναθήναια» (1903). Και δεύτερον, γιατί το κείμενο συνοδεύεται με φωτογραφίες των περιοχών της Σκιάθου, όπου διαδραματίζεται το διήγημα. Φωτογραφίες που χωρογραφούν (μοναστήρια, εκκλησίες, ξωκλήσια, βρύσες, καλντερίμια κλπ.) και το λαϊκό βίο του νησιού. Οι φωτογραφίες συλλέχτηκαν από τον καθηγητή στο Λύκειο της Σκιάθου Γιάννη Μάγγο.

Τέλος παρουσιάστηκε το 48ο τεύχος του σημαντικού λογοτεχνικού και κριτικού κυπριακού περιοδικού «Ακτή», το πρώτο που κυκλοφορεί στην Ελλάδα, εκδότης και διευθυντής του οποίου είναι ο ποιητής - πεζογράφος, μελετητής Νίκος Ορφανίδης. Το τεύχος είναι αφιερωμένο αποκλειστικά στον Παπαδιαμάντη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ