Τετάρτη 21 Νοέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΦΙΛΙΠΠΙΝΕΣ
Κλιμακώνεται η κρίση στο νότο

ΜΑΝΙΛΑ και ΤΖΟΛΟ.-

Η Πρόεδρος των Φιλιππίνων Γκλόρια Αρόγιο ανακοίνωσε χτες ότι απαλλάσσει των καθηκόντων του τον πρώην αντάρτη ηγέτη και ως χτες κυβερνήτη της Αυτόνομης Περιοχής του Μουσουλμανικού ΜιντανάοΝουρ Μισαουρί με την κατηγορία ότι ηγήθηκε ένοπλης στάσης στην περιοχή. Ο Μισαουρί έλαβε προθεσμία δύο ημερών από την πρόεδρο για να «εξηγήσει τις πράξεις του», ανέφεραν χτες διεθνή και τοπικά ειδησεογραφικά πρακτορεία και ΜΜΕ, μετά τις επιθέσεις μουσουλμάνων ανταρτών στο νησί Τζόλο που είχαν απολογισμό 55 νεκρούς.

Μέρος μιας από τις σημαντικότερες ένοπλες μουσουλμανικές - αυτονομιστικές ομάδες, του Εθνικού Απελευθερωτικού Μετώπου Μόρο (MNLF) ανακοίνωσε ότι εγκαταλείπει την εκεχειρία του 1996, με το αιτιολογικό ότι η κυβέρνηση την παραβίασε, κηρύσσοντας πρόωρες εκλογές στην περιφέρεια για την επόμενη βδομάδα.

Η Αρόγιο βρισκόταν χτες στις ΗΠΑ και αναμενόταν να συναντηθεί με τον ομόλογό της Τζορτζ Ουόκερ Μπους, με κορυφαίο θέμα στη διμερή ατζέντα την αποστολή επιπλέον αμερικανικής στρατιωτικής βοήθειας στην κυβέρνηση των Φιλιππίνων.

Πέραν των μουσουλμανικών αυτονομιστικών οργανώσεων, υπάρχει και η ένοπλη οργάνωση Νέος Λαϊκός Στρατός, που πρόσκειται σε ένα κομμάτι του παλιού (διασπασμένου) Κομμουνιστικού Κόμματος των Φιλιππίνων. Σε συγκρούσεις μεταξύ μαχητών του και στρατιωτών το Σαββατοκύριακο σκοτώθηκαν 28 άνθρωποι.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ