Τετάρτη 21 Νοέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
Στο στόχαστρο οι λαοί
Καθ' οδόν για τη «δεύτερη φάση» του πολέμου

Διίστανται οι απόψεις για τον επόμενο στόχο, αν και φαίνεται να «προηγείται» η υποψηφιότητα του Ιράκ

Βρέφος θύμα των αμερικανικών βομβαρδισμών στο νοσοκομείο

Associated Press

Βρέφος θύμα των αμερικανικών βομβαρδισμών στο νοσοκομείο
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Στο προσκήνιο έχει έρθει, μετά τις ραγδαίες εξελίξεις στο Αφγανιστάν, η «δεύτερη φάση του αντιτρομοκρατικού πολέμου». Πολλοί είναι οι ενδεχόμενοι στόχοι, αν και το όνομα που ακούγεται περισσότερο, και υψηλόβαθμοι Αμερικανοί αξιωματούχοι φροντίζουν να «πριμοδοτούν» με τις δηλώσεις τους, είναι αυτό του Ιράκ.

«Σίγουρα θα ακολουθήσει δεύτερο κύμα αμερικανικών επιθέσεων» δήλωνε ο Αμερικανός αντιπρόεδρος στο BBC. Ο Ντικ Τσένεϊ υποστήριζε ότι «υπάρχουν πολλά μέρη όπου βρίσκονται πυρήνες της Αλ Κάιντα, πιθανώς φθάνουν ακόμη και τα 50. Εργαζόμαστε με άλλες μυστικές υπηρεσίες και με άλλες κυβερνήσεις για να πετύχουμε την εξάρθρωσή τους». Οσα δεν κατονόμασε ο Τσένεϊ, ανέλαβε να παρουσιάσει εκτενώς η σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας, του Αμερικανού Προέδρου, Κοντολίζα Ράις.

«Οι ΗΠΑ, στο άμεσο μέλλον, είναι πολύ πιθανό να αντιμετωπίσουν τον Σαντάμ Χουσεΐν. Δε χρειαζόμασταν τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου για να καταλάβουμε ότι ο Σαντάμ είναι απειλή για τα συμφέροντά μας. Μόνο ένας προφανής λόγος υπάρχει για να διώξει τους επιθεωρητές του ΟΗΕ: Για να κατασκευάσει όπλα μαζικής καταστροφής. Ο κόσμος και ο ιρακινός λαός θα είναι καλύτερος χωρίς τον Σαντάμ στην εξουσία και δεν υπάρχει αμφιβολία γι' αυτό».

Εκτός από την ξεκάθαρη αυτή αναφορά στην «απειλή του Σαντάμ», η Ράις, απαντώντας σε ερώτημα για το αν υπάρχουν στοιχεία για εμπλοκή του Ιράκ στις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, με αφορμή τη λεγόμενη συνάντηση του αεροπειρατή Μοχάμεντ Ατα με Ιρακινό πράκτορα στην Πράγα, την οποία επιβεβαιώνει η τσέχικη κυβέρνηση, τόνιζε: «Δεν υπάρχει κανένας λόγος να μην κάνει κάτι τέτοιο ο Σαντάμ. Δε φαντάζεται κανείς ότι δε θα βοηθούσε τρομοκράτες». Εντούτοις απέφυγε να γίνει πιο συγκεκριμένη.

Μία ημέρα νωρίτερα, το στίγμα είχε δώσει ο Τζον Μπόλτον, αξιωματούχος του Λευκού Οίκου αρμόδιος για θέματα ελέγχου όπλων και διεθνούς ασφαλείας. Κατηγόρησε το Ιράκ, αλλά και τις Βόρεια Κορέα, Σουδάν, Λιβύη, Συρία και Ιράν ότι κατασκευάζουν βιολογικά όπλα. Τόσο η Ράις όσο και ο υπουργός Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, υπογράμμιζαν, σε όλους τους δυνατούς τόνους, πως «ο Πρόεδρος Μπους το εννοούσε όταν έλεγε ότι ο αντιτρομοκρατικός πόλεμος δε θα σταματήσει στο Αφγανιστάν και θα πάρει πολλά χρόνια».

Παρ' όλα αυτά, το τοπίο δεν είναι τόσο ξεκάθαρο. Πολλοί συντηρητικοί σχολιαστές, διανοούμενοι και αξιωματούχοι φέρονται να πιέζουν για ανάληψη στρατιωτικής δράσης κατά του Ιράκ, τονίζοντας ότι «η επιτυχία στο Αφγανιστάν δημιουργεί την ιδανική συγκυρία». Εντούτοις, κάποιοι άλλοι εκτιμούν ότι προτιμότερο θα ήταν ένα πλήγμα σε μια άλλη χώρα πρώτα, ούτως ώστε να δοθεί ο χρόνος για προσεταιρισμό των αραβικών και μουσουλμανικών χωρών και ιδιαίτερα των «συμμάχων» Αιγύπτου, Σ. Αραβίας και Ιορδανίας. Διόλου τυχαίες, άλλωστε, δεν ήταν οι επισημάνσεις της Ράις ότι «το Ιράκ απειλεί την ύπαρξη του Κουβέιτ και έχει στραφεί ακόμη και εναντίον της Σ. Αραβίας».

Ως πιθανοί στόχοι προβάλλονται η Ινδονησία ακόμη και οι Φιλιππίνες, όπου δρα η ισλαμική οργάνωση Αμπού Σαγιάφ, που φέρεται να σχετίζεται με την Αλ Κάιντα. Ως «ιδανικότερος» στόχος παρουσιάζεται η Σομαλία, λόγω της «βεβαιότητας» ότι υπάρχει βάση της Αλ Κάιντα, αλλά και λόγω του χάους που επικρατεί και της συναισθηματικής απόστασης από τον μουσουλμανικό κόσμο. Η γερμανική εφημερίδα «Frankfurter Allgemeine Zeitung», μάλιστα, υποστηρίζει ότι έχει, ήδη, εκπονηθεί κοινό γερμανο-αμερικανικό στρατιωτικό σχέδιο. Η βρετανική «Guardian» εκτιμά ότι πιθανός στόχος είναι και η Υεμένη, πατρίδα αρκετών μαχητών της Αλ Κάιντα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Παζάρια και προπαγάνδα (2008-08-01 00:00:00.0)
Νέες εκτελέσεις προκαλούν περαιτέρω οργή (2007-01-16 00:00:00.0)
Η «ατμόσφαιρα συμφιλίωσης» καλά κρατεί: 56 νεκροί σε μία ημέρα (2006-08-31 00:00:00.0)
Αλλεπάλληλες συναντήσεις, μαραθώνιο παρασκήνιο (2003-02-27 00:00:00.0)
Αρνητικές οι αραβικές ηγεσίες, επιμένει η Ουάσιγκτον (2002-03-20 00:00:00.0)
Σχέδια επέκτασης του πολέμου (2001-10-16 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ