Τετάρτη 21 Νοέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
Στο στόχαστρο οι λαοί
Διαγκωνισμοί για το «μέλλον»

Τη Δευτέρα αρχίζει στο Βερολίνο η Διάσκεψη για το πολιτικό μέλλον του Αφγανιστάν, μετά τη συναίνεση της Βόρειας Συμμαχίας

ΚΑΜΠΟΥΛ - ΒΕΡΟΛΙΝΟ - ΡΩΜΗ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Χωρίς να ενέχει κάποια λύση στο αδιέξοδο της «κάλυψης του πολιτικού κενού», το χτεσινό «ναι» της Βόρειας Συμμαχίας, προς το απεσταλμένο του ΟΗΕ, σημαίνει τουλάχιστον ότι το πρώτο βήμα που δεν είναι άλλο από την «πολυπόθητη» Διάσκεψη για το πολιτικό μέλλον του Αφγανιστάν, θα γίνει τελικά και μάλιστα στη γερμανική πρωτεύουσα τη Δευτέρα.

Μετά από «δισταγμούς», ή καλύτερα μετά από διαπραγματεύσεις, η Βόρεια Συμμαχία συμφώνησε τελικά να λάβει μέρος στη διάσκεψη για το πολιτικό μέλλον του Αφγανιστάν, όπως ανακοίνωσε την Τρίτη ο ειδικός απεσταλμένος των Ηνωμένων Εθνών, Φρανσέσκ Βεντρέλ μετά την ολοκλήρωση της σειράς των συναντήσεων που είχε από το Σάββατο με τους ηγέτες της αφγανικής αντιπολίτευσης στην Καμπούλ. Ο Βεντρέλ διευκρίνισε ότι «σύμφωνα με όλα τα στοιχεία οι Ταλιμπάν ως κίνημα, ως δομή, είναι στα πρόθυρα κατάρρευση, τόνισε ο Βεντρέλ κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου από την αφγανική πρωτεύουσα με τον υπουργό Εξωτερικών της Βόρειας Συμμαχίας, Αμπντουλάχ Αμπντουλάχ. Ενώ προσπαθώντας να μετριάσει τις προσδοκίες ως προς τα πιθανά «επιτεύγματα» της Διάσκεψης ο Βεντρέλ τόνισε «ότι δε σχηματίζουμε κυβέρνηση αλλά πρόκειται απλά για μια πρώτη συνάντηση».

Η διάσκεψη αποτελεί το πρώτο από τα πέντε σημεία του σχεδίου του ΟΗΕ για το Αφγανιστάν. Σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχου του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών στο Reuters, η διάσκεψη υπό την αιγίδα του ΟΗΕ θα ξεκινήσει τη Δευτέρα, στο συνεδριακό κέντρο του υπουργείου στο Βερολίνο, ώστε να υπάρξει όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ασφάλεια για τους συμμετέχοντες. Οπως δήλωσε ο Αμπντουλάχ Αμπντουλάχ, έχουν ήδη ξεκινήσει οι προετοιμασίες της αποστολής που θα αναχωρήσει για τη Γερμανία, ενώ αντιπροσωπεία στη διάσκεψη προτίθεται να στείλει και ο πρώην βασιλιάς του Αφγανιστάν Ζαχέρ Σαχ, σύμφωνα με εκπρόσωπό του. Ενώ ο ΟΗΕ, σύμφωνα με το πρακτορείο «Ρόιτερς», προσδοκούν πολλά από τη συμμετοχή του Σαχ, καθώς προέρχεται από τη φυλή Παστούν, όπως και οι Ταλιμπάν, φυλή που αποτελεί το 40% των 20 εκατομμυρίων κατοίκων της χώρας.

Ημερίδα για την ανασυγκρότηση

Βιάση και κινητικότητα για το μέλλον του Αφγανιστάν επιδεικνύει και ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, υπουργός Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ. Ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Κόλιν Πάουελ άνοιξε ο ίδιος χτες τις εργασίες της ημερίδας για την ανοικοδόμηση του Αφγανιστάν, με τη συμμετοχή αντιπροσωπειών από τις πλουσιότερες χώρες του κόσμου, που στόχο έχει να προετοιμάσει ένα διεθνές συνέδριο για το θέμα, το οποίο θα διεξαχθεί από τις 27 έως τις 29 Νοεμβρίου στο Πακιστάν.

Ενα πενταετές πρόγραμμα ανασυγκρότησης, ύψους 6.5 δισ. δολαρίων, ενδεχομένως να έχει ανάγκη το Αφγανιστάν για την ανόρθωση του κράτους του. Αυτή είναι η εκτίμηση του Μαρκ Μάλοτς - Μπράουν, διευθυντή του Προγράμματος του ΟΗΕ για την Ανάπτυξη (PNUD). Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σχετικά με το θέμα, παραδέχτηκε πως είναι κάπως πρώιμο να προκαταλάβει με αριθμούς, προέβη ωστόσο σε έναν παραλληλισμό με τη Μοζαμβίκη, η οποία στις αρχές της δεκαετίας του '90, με τη βοήθεια ενός πενταετούς οικονομικού σχεδίου ύψους 6.5 δισ. δολαρίων, κατόρθωσε να ανορθώσει την οικονομία της έπειτα από πολλές δεκαετίες εμφυλίου πολέμου, με αποτέλεσμα ο ρυθμός ετήσιας ανάπτυξης στη χώρα να φτάνει το 10%.

Τέλος, ο Κόλιν Πάουελ, κατά τη διάρκεια φόρουμ που πραγματοποιήθηκε στην Ουάσιγκτον, με θέμα την κοινωνική επανένταξη των Αφγανών στη μετά Ταλιμπάν εποχή, υποστήριξε την ανάγκη συμμετοχής γυναικών στη μελλοντική κυβέρνηση του Αφγανιστάν. Η νέα κυβέρνηση πρέπει να έχει ευρεία βάση και να είναι αντιπροσωπευτική, πράγμα που σημαίνει ότι πρέπει να περιλαμβάνει και γυναίκες, είπε ο υπουργός, προσθέτοντας ότι οι ΗΠΑ θα φροντίσουν ώστε οι γυναίκες του Αφγανιστάν να ξαναβρούν, όχι μόνο μια θέση στον ήλιο αλλά και μια θέση στη μελλοντική τους κυβέρνηση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ