Τετάρτη 2 Φλεβάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ
Πρόταση κατά της απέλασης του πυγμάχου Πυλίδη

Κάποιες ελπίδες για τη μη έκδοσή του στη Γεωργία αποκτά ο πυγμάχος αθλητής Γ. Πυλίδης, μετά τη χτεσινή συζήτηση στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) αίτησης που κατέθεσε ο ίδιος, ζητώντας την ακύρωση της απέλασής τους.

Ο Γ. Πυλίδης, κατάγεται από τη Γεωργία, προσέφυγε στο Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο, με αίτημα να ακυρωθεί η διαταγή απέλασής του από τη χώρα μας.

Η διαταγή απέλασης εκδόθηκε από τον αρχηγό της ΕΛΑΣ με το αιτιολογικό ότι πρέπει να απελαθεί Γ. Πυλίδης για λόγους δημοσίου συμφέροντος, καθώς εκκρεμεί διεθνές ένταλμα από τη Γεωργία σύλληψής του για συνέργεια σε ανθρωποκτονία.

Κατά τη χτεσινή συζήτηση στο ΣτΕ ο εισηγητής σύμβουλος επικρατείας Δ. Γκρατσίας πρότεινε να γίνει δεκτή η αίτηση ακύρωσης της απόφασης του αρχηγού της ΕΛΑΣ, λόγω έλλειψης νόμιμης αιτιολογίας της διαταγής απέλασης, επειδή στηρίχτηκε σε στοιχεία που απορρίφθηκαν από τον Αρειο Πάγο, καθώς και για το λόγο ότι ελήφθησαν υπόψη και στοιχεία για τα οποία δεν υποβλήθηκε αίτηση έκδοσης.

Ωστόσο, ο εισηγητής δέχτηκε ότι και μετά την απόρριψη αιτήματος από τα ελληνικά δικαστήρια περί της έκδοσής του, μπορεί να αποφασιστεί η απέλαση του ενδιαφερόμενου. Σε μια τέτοια, όμως, απόφαση θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ο κίνδυνος να διωχτεί για άλλες πράξεις. Επίσης, θα πρέπει να αιτιολογηθεί το δημόσιο συμφέρον που επιβάλλει την απέλαση σε συνδυασμό με την αρχή της αναλογικότητας. Παράλληλα, ο εισηγητής αναφέρει ότι δεν μπορεί να ληφθούν υπόψη εγκληματικές πράξεις για τις οποίες δεν υπάρχει αίτημα έκδοσης.

Στο δικαστήριο χτες ο εκπρόσωπος του υπουργείου Δημόσιας Τάξης υποστήριξε ότι είναι αιτιολογημένη η απόφαση του αρχηγού της ΕΛΑΣ. Ο συνήγορος υπεράσπισης ισχυρίστηκε ότι σε περίπτωση που ο Γ. Πυλίδης απελαθεί κινδυνεύει άμεσα η ζωή του. Το δικαστήριο επιφυλάχτηκε να εκδώσει την απόφασή του.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ