Τρίτη 2 Ιούλη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ G20
Με τα γνωστά ευχολόγια και τις βαθιές αντιθέσεις

Από τις συνομιλίες ΗΠΑ - Κίνας που έγιναν στην Ιαπωνία

Copyright 2019 The Associated

Από τις συνομιλίες ΗΠΑ - Κίνας που έγιναν στην Ιαπωνία
Με μία επί της ουσίας επανάληψη του ευχολογίου της περσινής Συνόδου Κορυφής του G20 (των 20 πιο ανεπτυγμένων καπιταλιστικών χωρών του πλανήτη δηλαδή: ΗΠΑ, Κίνας, Ρωσίας, Γερμανίας, Γαλλίας, Ιταλίας, Βρετανίας, Καναδά, Αυστραλίας, Ιαπωνίας, Βραζιλίας, Αργεντινής, Μεξικού, Ινδίας, Νότιας Αφρικής, Ινδονησίας, Νότιας Κορέας, Σαουδικής Αραβίας, Τουρκίας και της ΕΕ ως συνόλου) ολοκληρώθηκε το περασμένο Σάββατο στην Οσάκα της Ιαπωνίας η φετινή Σύνοδος. Φέτος πέρα από εκπροσώπους των διαφόρων ιμπεριαλιστικών οργανισμών (ΔΝΤ, Παγκόσμια Τράπεζα κ.λπ.) είχαν προσκληθεί και οι επικεφαλής χωρών όπως η Ολλανδία, η Σιγκαπούρη, η Ισπανία και το Βιετνάμ.

Στην τελική διακήρυξη της Οσάκα αποτυπώνεται η μάταιη προσπάθεια να συγκεραστούν τα αντιτιθέμενα συμφέροντα αστικών τάξεων και μονοπωλιακών ομίλων ώστε να παραμυθιάζονται οι λαοί ότι οι ηγέτες πασχίζουν για την ευημερία τους, κι ας έχουν αιματοκυλίσει τον πλανήτη. Πάντως, στο σημείο 4 της διακήρυξης επισημαίνεται ο ακόμα χαμηλός ρυθμός καπιταλιστικής ανάπτυξης, που εμπεριέχει ρίσκα (δηλαδή νέα ύφεση και κρίση), ενώ ιδιαίτερο βάρος δίνεται στο δήθεν «δίκαιο, ελεύθερο, χωρίς διακρίσεις, διαφανές διεθνές εμπόριο», σε μια προσπάθεια να αποφευχθούν αναφορές σε αντίθεση στον προστατευτισμό, κάτι που θα ήταν «κόκκινο πανί» για τις ΗΠΑ και τον Πρόεδρο Ντ. Τραμπ. Κατά τ' άλλα, στην «έκθεση ιδεών» γίνεται λόγος για έναν «ενάρετο κύκλο της οικονομικής ανάπτυξης που θα καταπολεμά τις ανισότητες» (κάτι μας θυμίζει από τις φανφάρες των Τσίπρα, Τσακαλώτου στη χώρα μας) και η οποία αξιοποιώντας την καινοτομία, την ψηφιοποίηση και την τεχνητή νοημοσύνη, με διατήρηση της «ευελιξίας» και της δουλειάς μέχρι τα βαθιά γεράματα, θα προωθεί δήθεν την «εξασφάλιση του δικαιώματος σε καλά αμειβόμενη εργασία». Λόγος γίνεται και για την «κατάργηση των διακρίσεων κατά των γυναικών στην εργασία» ή των ατόμων με αναπηρίες.

Πολλά είναι τα βαρύγδουπα της διακήρυξης για έναν «δίκαιο και ισορροπημένο κόσμο», ενώ στο ζήτημα της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής και της περιβόητης Συμφωνίας του Παρισιού, όπως συμβαίνει τα τελευταία χρόνια οι 19 διακηρύσσουν τη συμφωνία τους και οι ΗΠΑ τη διαφοροποίησή τους, γιατί, όπως εξηγείται με ξεχωριστή παράγραφο, οι «δεσμεύσεις» της Συμφωνίας «δεν είναι συμφέρουσες για τους Αμερικανούς εργαζόμενους και φορολογούμενους». Επί της ουσίας πρόκειται για ένα πεδίο σφοδρού ανταγωνισμού που επηρεάζει την καπιταλιστική οικονομία και η κάθε αστική τάξη εκτιμά τι τη συμφέρει καλύτερα, ενώ κρατούν αυτή τη στάση γιατί βλέπουν να απειλείται η πρωτοκαθεδρία τους από την ανερχόμενη καπιταλιστική Κίνα.

Χωρίς αμφιβολία το πιο σημαντικό στοιχείο της Συνόδου ήταν οι διμερείς συναντήσεις των ηγετών και ιδιαίτερα αυτές του Τραμπ με τους ομολόγους του της Ρωσίας και της Κίνας. «Καλή και ρεαλιστική» χαρακτήρισε τη συνάντηση με τον Αμερικανό Πρόεδρο την περασμένη Παρασκευή ο Βλαντιμίρ Πούτιν, προσθέτοντας πως «πιστεύω ότι και οι δύο κατανοούμε ότι χρειάζεται κάπως να επιλυθεί η τρέχουσα κατάσταση» και πως ανέθεσαν «στους υπουργούς Εξωτερικών να αρχίσουν διαβουλεύσεις» για πιθανή παράταση της συνθήκης για τον έλεγχο των στρατηγικών πυρηνικών εξοπλισμών (new START), η οποία λήγει το 2020.

Επίσης δήλωσε ότι συζήτησαν με τον Τραμπ και για την κατάσταση στη Βενεζουέλα, ενώ ο Πούτιν τον ενημέρωσε για τις ενέργειες της Ρωσίας στη Συρία, προσθέτοντας ότι οι δύο χώρες βρίσκονται σε επαφή σχετικά με το εν λόγω μέτωπο.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, ο Τραμπ πρότεινε να επιταχυνθεί ο διάλογος των δύο ηγετών. Συζήτησαν επίσης το ζήτημα των Ουκρανών ναυτών που συνέλαβε η Ρωσία στα τέλη του 2018 στα Στενά Κερτς, πρόσθεσε ο Πεσκόφ.

Σε σχέση με τον περιβόητο «εμπορικό πόλεμο» ΗΠΑ - Κίνας, μετά τη συνάντηση με τον Σι Τζινπίνγκ ο Τραμπ σημείωσε: «Κινούμαστε προς μια αμοιβαία, δίκαιη εμπορική συμφωνία. Θα δούμε πού θα καταλήξουμε, αλλά υπήρχε μια πολύ καλή αίσθηση μεταξύ μας (...) Θα συνεχίσουμε να διαπραγματευόμαστε (...) Δεν θα άρουμε τους δασμούς προς την Κίνα, αλλά υποσχέθηκα ότι τουλάχιστον για την ώρα δεν θα προσθέσουμε μία ακόμα τεράστια ποσότητα δασμών». Σύμφωνα με τον Τραμπ, η Κίνα πρόκειται άμεσα - «ακόμη και κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων» - να αρχίσει να αγοράζει «τεράστια ποσότητα τροφίμων και γεωργικών προϊόντων» και «θα τους δώσουμε λίστες με πράγματα που θα θέλαμε να αγοράσουν».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ