Τρίτη 2 Ιούλη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΚΟΡΕΑΤΙΚΗ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΣ
Στα σύνορα Βόρειας και Νότιας Κορέας συναντήθηκαν Τραμπ και Κιμ

Σε μια προσπάθεια των ΗΠΑ να δηλώσουν αποφασιστικό «παρών» στη στρατηγικής σημασίας περιοχή

Από τη συνάντηση στην αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη στα σύνορα Βόρειας και Νότιας Κορέας

KCNA via KNS

Από τη συνάντηση στην αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη στα σύνορα Βόρειας και Νότιας Κορέας
ΠΙΟΝΓΙΑΝΓΚ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΣΕΟΥΛ.--

Σύντομη συνάντηση στην αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη (DMZ) στα σύνορα Βόρειας και Νότιας Κορέας έγινε την Κυριακή μεταξύ του Προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, και του ηγέτη της Βόρειας Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ουν, ενώ τους συνόδευε και ο Νοτιοκορεάτης Πρόεδρος, Μουν Τζε - ιν. Η αιφνιδιαστική - όπως παρουσιάστηκε από τους δυο ηγέτες - συνάντηση σηματοδότησε την πρώτη επίσκεψη Αμερικανού Προέδρου σε έδαφος της Βόρειας Κορέας, καθώς και την αποφασιστικότητα των ΗΠΑ να δηλώσουν εμφατικά «παρών» σε μια περιοχή και μια χρονική στιγμή, όπου άλλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις (Κίνα, Ρωσία κ.ά.) διεκδικούν αντίστοιχα αναβαθμισμένο ρόλο στη λεγόμενη «διευθέτηση της Κορεατικής Χερσονήσου».

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, που από το Σάββατο το βράδυ πραγματοποιούσε προγραμματισμένη επίσκεψη στη Νότια Κορέα, κάλεσε με ανάρτησή του σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης τον Βορειοκορεάτη ηγέτη να βρεθούν στα σύνορα των δυο κρατών και μέσα σε λίγες ώρες - πάντα σύμφωνα με δηλώσεις των δύο ηγετών - οργανώθηκε η συνάντηση.

Ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας δήλωσε ότι θέλει να χρησιμοποιήσει «αυτήν την ισχυρή σχέση για να προκύψουν περισσότερα καλά μηνύματα, τα οποία κανείς δεν περιμένει, αλλά και να προωθήσω τις καλές σχέσεις μεταξύ των χωρών μας». «Εχουμε αναπτύξει μια σπουδαία σχέση», είπε ο Αμερικανός Πρόεδρος, ασκώντας κριτική στη διοίκηση του Μπ. Ομπάμα. «Πριν δυόμισι χρόνια, πριν γίνω Πρόεδρος, ήταν μια πολύ επικίνδυνη κατάσταση για τη Νότια Κορέα, τη Βόρεια Κορέα, για τον κόσμο», είπε απευθυνόμενος στον Κιμ.

Οπως δήλωσε ο Ντ. Τραμπ, οι δυο πλευρές θα ορίσουν δυο ομάδες εργασίας που «θα προσπαθήσουν να επεξεργαστούν κάποιες λεπτομέρειες» και οι συναντήσεις τους «θα αρχίσουν τις επόμενες δύο - τρεις βδομάδες».

Νωρίτερα, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μαζί με τον Μουν Τζε - ιν στη Νότια Κορέα, ο Ντ. Τραμπ είχε υπογραμμίσει πως ΗΠΑ και Βόρεια Κορέα «έχουμε πολύ δρόμο να διανύσουμε. Αλλά δεν βιάζομαι. Οι κυρώσεις (σ.σ. στη Β. Κορέα) είναι εδώ και δεν βιάζομαι. Δεν βιάζομαι (ούτε) με το Ιράν. Δεν είμαι ποτέ βιαστικός». Μάλιστα, αναφερόμενος στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής Βόρειας Κορέας - ΗΠΑ στο Βιετνάμ, που είχε λήξει απότομα, είπε: «Είχαμε μια σπουδαία συνάντηση στο Βιετνάμ. Οι άνθρωποι δεν το συνειδητοποιούν. Ολα είναι μέρος της όλης διαπραγμάτευσης. Νομίζω, ειλικρινά, ότι η συνάντηση στο Βιετνάμ, από τη σκοπιά μιας συμφωνίας, ήταν πιο σημαντική από (την προηγούμενη) στη Σιγκαπούρη».

Ο Νοτιοκορεάτης Πρόεδρος Μουν χαρακτήρισε «ορόσημο» την προχτεσινή συνάντηση στα σύνορα και εξέφρασε την «ελπίδα» ότι «ο Τραμπ θα μείνει στην ιστορία ως ο Πρόεδρος που πέτυχε την ειρήνη στην Κορεατική Χερσόνησο», υπογραμμίζοντας ότι «η περιοχή Ασίας - Ειρηνικού αποτελεί πυρήνα της ειρήνης και της ευημερίας». Εκτίμησε δε ότι η «Νέα Νότια Πολιτική» της Νότιας Κορέας και η στρατηγική Ινδικού - Ειρηνικού των ΗΠΑ «μπορούν να βρουν κοινό έδαφος».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στην Πιονγιάνγκ ο Ρώσος αναπληρωτής υπ. Αμυνας (2019-07-03 00:00:00.0)
«Η σχέση συνεχίζεται» (2019-05-14 00:00:00.0)
«Θετικές εξελίξεις» προσδοκά ο Τραμπ (2019-02-21 00:00:00.0)
Νέα επίσκεψη Κιμ στο Πεκίνο (2019-01-09 00:00:00.0)
«Μεγάλη πρόοδο» βλέπει ο Τραμπ (2018-07-14 00:00:00.0)
Την επόμενη βδομάδα η συνάντηση Βόρειας - Νότιας Κορέας (2018-04-20 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ