Τετάρτη 3 Ιούλη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΡΕΑΤΙΚΗ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΣ
Στην Πιονγιάνγκ ο Ρώσος αναπληρωτής υπ. Αμυνας

ΜΟΣΧΑ.--

Το ρωσικό κεφάλαιο δεν θα μείνει «εκτός παιχνιδιού» στην Κορεατική Χερσόνησο και όλη την περιφέρεια Ασίας - Ειρηνικού, όπου σοβαρά μέτωπα εμφανίζουν κινητικότητα ακριβώς επειδή διακυβεύονται κρίσιμα γεωπολιτικά συμφέροντα και ευρύτερες ισορροπίες στην ιμπεριαλιστική πυραμίδα.

Χτες, το ρωσικό υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε ότι σύντομα θα επισκεφτεί την Πιονγιάνγκ ο αναπληρωτής υπουργός Αμυνας, Αλεξάντερ Φομίν. Θα έχει επαφές με την ηγεσία του υπουργείου Ενόπλων Δυνάμεων για «την κατάσταση στη βορειοανατολική Ασία και την Κορεατική Χερσόνησο, τις συνθήκες και τις προοπτικές συνεργασίας Ρωσίας - Βόρειας Κορέας στον στρατιωτικό τομέα, καθώς και θέματα σχετικά με τη διεθνή και περιφερειακή ατζέντα ασφάλειας».

Η επίσκεψη Φομίν αναμένεται αμέσως μετά τη νέα συνάντηση που είχαν οι ηγέτες Βόρειας Κορέας και ΗΠΑ, Κιμ Γιονγκ Ουν και Ντόναλντ Τραμπ, στη «νεκρή ζώνη» Βόρειας και Νότιας Κορέας, μετά από μια «πρωτότυπη» πρόσκληση του Αμερικανού Προέδρου, μέσω μέσων κοινωνικής δικτύωσης, που αν μη τι άλλο επανέφερε την αποφασιστικότητα της Ουάσιγκτον να διατηρήσει καθοριστικό ρόλο στις όποιες εξελίξεις. Χτες, ο Πρόεδρος της Νότιας Κορέας, Μουν Τζε ιν, χαρακτήρισε την ανεπίσημη συνάντηση Τραμπ - Κιμ «ιστορική» και «το τέλος των εχθρικών τους σχέσεων», επιδοκιμάζοντας και την «τόλμη» του Βορειοκορεάτη ηγέτη να δεχτεί την αμερικανική πρόσκληση. Πρόσθεσε ότι σύντομα αναμένεται νέα, επίσημη, Σύνοδος των δύο πλευρών, που θα δρομολογήσει εξελίξεις για τη Χερσόνησο.

Τέλος, ενδεικτικές του πολύπλευρου παζαριού είναι και οι δηλώσεις του ΥΠΕΞ της Κίνας, Γουάνγκ Γι, που υποστήριξε ότι στη συνάντηση που είχαν στην Οσάκα ο Τραμπ και ο Σι Τζινπίνγκ, ο Κινέζος Πρόεδρος ζήτησε από τον ομόλογό του των ΗΠΑ να χαλαρώσει «εν ευθέτω χρόνω» τις κυρώσεις εναντίον της Πιονγιάνγκ. Ο Σι «ενθάρρυνε τις ΗΠΑ να επιδείξουν επιείκεια και να προσεγγίσουν τη βορειοκορεατική πλευρά, κυρίως μέσω της χαλάρωσης εν ευθέτω χρόνω των κυρώσεων εναντίον της Βόρειας Κορέας... (Του δήλωσε) ότι πρέπει να βρεθεί λύση στις ανησυχίες της κάθε πλευράς μέσω του διαλόγου», είπε ο Γουάνγκ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στα σύνορα Βόρειας και Νότιας Κορέας συναντήθηκαν Τραμπ και Κιμ (2019-07-02 00:00:00.0)
Αύριο και μεθαύριο η νέα Σύνοδος Τραμπ - Κιμ (2019-02-26 00:00:00.0)
Προετοιμάζεται νέα συνάντηση κορυφής με τις ΗΠΑ (2019-01-16 00:00:00.0)
«Ιστορική» συνάντηση που αναδεικνύει έντονη γεωπολιτική κινητικότητα (2018-06-13 00:00:00.0)
Επαναλειτουργία της γραμμής επικοινωνίας Βορρά - Νότου (2018-01-04 00:00:00.0)
Εντονη δυσφορία για τα νέα μέτρα οικονομικού στραγγαλισμού (2017-08-08 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ