Τετάρτη 3 Ιούλη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΠΕΚ
Νέα μείωση της παραγωγής πετρελαίου για να αυξηθούν οι τιμές

Σε συμφωνία κατέληξαν τα κράτη - μέλη και οι βασικές πετρελαιοπαραγωγοί χώρες

ΒΙΕΝΝΗ.--

Να επεκτείνουν τη μείωση της παραγωγής πετρελαίου τουλάχιστον έως τα τέλη του 2019, ώστε να αυξηθούν οι τιμές, συμφώνησαν χτες και προχτές οι χώρες - μέλη του Οργανισμού Χωρών Εξαγωγέων Πετρελαίου (OPEC) και άλλες πετρελαιοπαραγωγοί χώρες. Μια ακόμη απόφαση των μονοπωλίων του πετρελαίου και των κυβερνήσεων για τη διασφάλιση της κερδοφορίας, με θύματα τους λαούς που αγοράζουν πανάκριβα πετρέλαιο για θέρμανση, μετακίνηση κ.λπ.

Τα μέλη του ΟΠΕΚ συμφώνησαν τη Δευτέρα να επεκτείνουν τη μείωση της παραγωγής και η Ρωσία, βασική πετρελαιοπαραγωγός χώρα μη μέλος του Οργανισμού, συμφώνησε να εξετάσει την πρόταση και να εγκρίνει τη νέα μείωση. Ο ΟΠΕΚ και οι σύμμαχοί του, με επικεφαλής τη Ρωσία, προχώρησαν σε μείωση της παραγωγής πετρελαίου από το 2017 για να αποτρέψουν την υποχώρηση των τιμών εν μέσω αύξησης της παραγωγής από τις ΗΠΑ, που φέτος έγιναν η χώρα με τη μεγαλύτερη παραγωγή αργού πετρελαίου στον κόσμο, ξεπερνώντας τη Ρωσία και τη Σαουδική Αραβία.

Οι ΗΠΑ - από τους μεγαλύτερους παραγωγούς πετρελαίου παγκοσμίως - δεν συμμετέχουν στις συζητήσεις και δεν θα δεσμεύονται από καμία συμφωνία. Η αμερικανική κυβέρνηση έχει ζητήσει από τη Σαουδική Αραβία να αντλεί περισσότερο πετρέλαιο για να αντισταθμίσει τις χαμηλότερες εξαγωγές από το Ιράν, αφότου επέβαλε νέες κυρώσεις στο Ιράν με πρόσχημα το πυρηνικό του πρόγραμμα.

Το Ιράν συντάχθηκε με τους βασικούς παραγωγούς, τη Σαουδική Αραβία, το Ιράκ και τη Ρωσία, στην επικύρωση μιας πολιτικής που στόχο έχει να ενισχύσει την τιμή του αργού. Το Σάββατο, στο περιθώριο του G20, ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, δήλωσε ότι συμφώνησε με τη Σαουδική Αραβία να παρατείνει το σύμφωνο και να συνεχίσει τη μείωση της παραγωγής κατά 1,2 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως ή κατά 1,2% της παγκόσμιας ζήτησης.

«Στην τρέχουσα ασταθή αγορά και την τεράστια αβεβαιότητα που βλέπουμε, η συντονισμένη δράση μας για διαδοχική και σταθερή προσφορά (πετρελαίου) στην αγορά είναι βασική για να μας δώσει μεγαλύτερη προβλεψιμότητα», δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας, Αλεξάντερ Νόβακ, στη Βιέννη.

Ο Ιρανός υπουργός Πετρελαίου Μπιτζάν Ζανγκανέχ δήλωσε ότι θα ταχθεί υπέρ της παράτασης της συμφωνίας για μείωση της παραγωγής. Η Τεχεράνη στο παρελθόν είχε ταχθεί κατά πολιτικών που παρουσίασε ο βασικός της αντίπαλος, η Σαουδική Αραβία, λέγοντας ότι το Ριάντ είναι πολύ κοντά στην Ουάσιγκτον.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ