Πέμπτη 4 Ιούλη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΙΡΑΝ
Ζητά διασφαλίσεις για να παραμείνει στη Συμφωνία του 2015

Αυξάνοντας την πίεση ειδικά στους Ευρωπαίους, για ανταλλάγματα που ισοσταθμίζουν τις συνέπειες της αμερικανικής αποχώρησης

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.--

Ο Πρόεδρος του Ιράν Χασάν Ροχανί επανέλαβε χτες ότι η κυβέρνησή του θα επιταχύνει τη σταδιακή «αποδέσμευση» από τους όρους της Συμφωνίας που υπογράφτηκε το 2015, αντιδρώντας στις ανατροπές που συνεπάγεται η αποχώρηση των ΗΠΑ από αυτή, αλλά και στην - όπως ισχυρίζεται η Τεχεράνη - αδυναμία των άλλων πλευρών να προσφέρουν ικανοποιητικά ανταλλάγματα.

Μάλιστα, ο Ροχανί δήλωσε ότι την 7η Ιούλη το Ιράν θα αυξήσει τα επίπεδα εμπλουτισμού ουρανίου πάνω από το όριο του 3,67% που όριζε η Συμφωνία του 2015. «Ο βαθμός εμπλουτισμού δεν θα ανέρχεται πλέον στο 3,67% (σ.σ. το όριο που έθετε η Συμφωνία), είπε. Θα βάλουμε στην άκρη τη δέσμευση αυτή. Για όσο θέλουμε, στο βαθμό που κρίνεται απαραίτητο, όσο το επιβάλλουν οι ανάγκες μας, θα το ανεβάσουμε πάνω από το 3,67%...».

Επιπλέον, απευθυνόμενος στις πλευρές που εξακολουθούν να συμμετέχουν στη Συμφωνία (δηλαδή Γερμανία, Κίνα, Γαλλία, Βρετανία, Ρωσία, ΕΕ), είπε ότι «αν θέλετε να εκφράσετε τη λύπη σας, είναι πολύ αργά», σπεύδοντας να συμπληρώσει: «Και αν θέλετε να δημοσιεύσετε μια ανακοίνωση, κάντε το τώρα». Για να καταλήξει: «Θα παραμείνουμε δεσμευμένοι (σ.σ. στη Συμφωνία της Βιέννης) εφόσον και οι άλλες πλευρές παραμένουν δεσμευμένες σε αυτήν. Θα εφαρμόσουμε 100% (σ.σ. τη Συμφωνία) τη μέρα που και οι άλλες πλευρές θα ενεργήσουν κατά 100%», σύμφωνα με τους όρους της, πρόσθεσε.

Πάντως, ο Ιρανός ηγέτης επισήμανε ότι «οποιαδήποτε στιγμή τηρήσουν τη Συμφωνία (και οι άλλοι) κι εμείς θα επιστρέψουμε σε αυτή». Σύμφωνα με το πρακτορείο IRNA, κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι εδώ κι ένα χρόνο έχουν αρχίσει να καλλιεργούν πολεμικό κλίμα στην περιοχή και απαντώντας σε σχόλια της Ουάσιγκτον ότι η Τεχεράνη «παίζει με τη φωτιά», είπε: «Η φωτιά θα σβήσει μόνο με την επιστροφή και τήρηση στις δεσμεύσεις και τις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών».

Αλλά και ο ΥΠΕΞ του Ιράν Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ σημείωσε ότι «το Ιράν είναι δεσμευμένο στην πλήρη εφαρμογή του Κοινού Ολοκληρωμένου Σχεδίου Δράσης (σ.σ. της διεθνούς συμφωνίας JCPOA του 2015), όσο οι Ε3/ΕΕ (σ.σ. οι τρεις ευρωπαϊκές χώρες Γερμανία, Γαλλία, Βρετανία που συμμετείχαν αυτοτελώς στις συνομιλίες για τη Συμφωνία του 2015 και η ΕΕ ως σύνολο) εφαρμόζουν τις ΔΙΚΕΣ τους δεσμεύσεις για την οικονομία». Και συμπλήρωσε: «Λοιπόν, στο εξής το Ιράν θα συμμορφώνεται προς τις δεσμεύσεις του βάσει του ΚΟΣΔ ακριβώς με τον τρόπο που οι Ε3/ΕΕ τηρούν - και θα τηρούν - τις δικές τους», συμπλήρωσε ο Ζαρίφ. «Αρκετά δίκαιο;».

Και ευρύτερες διεργασίες στον Κόλπο

Στο μεταξύ, οι εξελίξεις στον Περσικό - μετά και από τη νέα κλιμάκωση της έντασης μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν, όπως φάνηκε και με την κατάρριψη του αμερικανικού κατασκοπευτικού αεροπλάνου από τους Ιρανούς - αναζωπυρώνουν ευρύτερες διεργασίες για την περιοχή.

Χτες, ο Ρώσος ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ συναντήθηκε στη Μόσχα με τον ΓΓ του Οργανισμού για την Ισλαμική Συνεργασία (OIC) Γιουσέφ Αλ - Οταϊμέν, τονίζοντας ότι η Ρωσία θεωρεί τη συνεργασία της με τον OIC ζωτικής σημασίας για την περιοχή της Μέσης Ανατολής και την «καταπολέμηση της τρομοκρατίας».

Στη συνάντηση o Λαβρόφ επιβεβαίωσε πως ισχύει «η πρότασή μας να αρχίσει ο διάλογος μεταξύ Ιράν και αραβικών χωρών με στόχο την οικοδόμηση εμπιστοσύνης, τη διαφάνεια στις στρατιωτικές δραστηριότητες και τη διαμόρφωση μιας συλλογικής αρχιτεκτονικής ασφαλείας».

Η Ρωσία «εκτιμά τον διάλογο για την παγκόσμια ανάπτυξη, κυρίως όσον αφορά στην επίλυση των σημερινών κρίσεων στον ισλαμικό κόσμο» και θα επιδιώξει συντονισμό με τον OIC, «στη βάση συγκεκριμένων αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για θέματα όπως η παλαιστινιακή - ισραηλινή διευθέτηση, οι κρίσεις στη Συρία, την Υεμένη, τη Λιβύη και άλλα μέρη του κόσμου», είπε ο Λαβρόφ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ