Πέμπτη 4 Ιούλη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΙΒΥΗ
Πολύνεκρη επίθεση σε καταυλισμό προσφύγων

Συντρίμμια στον καταυλισμό όπου σκοτώθηκαν πάνω από 40 άνθρωποι
Συντρίμμια στον καταυλισμό όπου σκοτώθηκαν πάνω από 40 άνθρωποι
ΤΡΙΠΟΛΗ.--

Τουλάχιστον 40 μετανάστες σκοτώθηκαν μετά από αεροπορική επιδρομή που έπληξε κέντρο συγκέντρωσης προσφύγων στην περιοχή Ταζούρα, κοντά στην Τρίπολη της Λιβύης, την περιοχή όπου δραστηριοποιείται ο στρατηγός Χαλίφα Χάφταρ, ανταγωνιστής της «διεθνώς αναγνωρισμένης» κυβέρνησης του Φαγιέζ Αλ Σάρατζ. Εκπρόσωποι ΜΚΟ εκτιμούσαν ότι ο απολογισμός των θυμάτων μπορεί να αυξηθεί, αφού στο κέντρο έμεναν περίπου 120 πρόσφυγες και οι τραυματίες έφταναν τους 70.

Μέχρι και την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, δεν είχε αναλάβει κάποιος την ευθύνη για την επίθεση, ωστόσο και η κυβέρνηση Σάρατζ κατηγόρησε για αυτή τις δυνάμεις του Χάφταρ, μιλώντας για ένα «ειδεχθές έγκλημα» και μια «προμελετημένη» και «στοχευμένη» επίθεση που έκαναν.

Στην περιοχή της Ταζούρα υπάρχουν πολλές στρατιωτικές εγκαταστάσεις που χρησιμοποιούν ομάδες ενόπλων που συνεργάζονται με την κυβέρνηση «εθνικής ενότητας» του Σάρατζ και συχνά γίνονται στόχος επιθέσεων των δυνάμεων του Χάφταρ. Από τις αρχές Απρίλη, που οι δυνάμεις του Χάφταρ ξεκίνησαν γενικευμένη επίθεση στην περιοχή για την ανακατάληψη της Τρίπολης, οι ξεσπιτωμένοι έχουν αυξηθεί κατακόρυφα, ενώ όσοι έχουν βρει καταφύγιο σε «κέντρα κράτησης» (όπου βέβαια επικρατούν άθλιες συνθήκες) πλησιάζουν ήδη τους 3.500.

Ο ΥΠΕΞ της Ιταλίας Ενζο Μοαβέρο αντέδρασε εκφράζοντας «φρίκη» για την επίθεση, ενώ η υπουργός Αμυνας της χώρας Ελιζαμπέτα Τρέντα σχολίασε ότι η Μεσόγειος αποτελεί «νευραλγικό κέντρο» δράσης της Ιταλίας και πρόσθεσε ότι «αποτελεί στρατηγική προτεραιότητα για μας η ειρήνευση και η σταθεροποίηση στη Λιβύη».

Εκ μέρους της Γαλλίας, το ΥΠΕΞ «καταδίκασε» την επίθεση, καλώντας «εκ νέου όλες τις πλευρές σε άμεση αποκλιμάκωση και στον τερματισμό των μαχών».

Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι μίλησε για «σοκαριστική επίθεση» και θυμήθηκε «την ολέθρια και ευάλωτη κατάσταση των μεταναστών που έχουν εμπλακεί στο σπιράλ της βίας» και δηλώνοντας «παρών» στα αντιλαϊκά παζάρια, τόνισε ότι φαίνεται «ακόμη μια φορά η ανάγκη μιας κατάπαυσης του πυρός στη σύγκρουση στη Λιβύη».

Αλλά και ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ της Τουρκίας Χαμί Ακσόι μίλησε για «έγκλημα κατά της ανθρωπότητας» και ζήτησε τη διενέργεια «διεθνούς έρευνας» για τον εντοπισμό των υπευθύνων.

Φυσικά, το ενδιαφέρον όλων αυτών για τους αμάχους και τους πρόσφυγες δεν είναι τυχαίο, πρόκειται για παρεμβάσεις που αφορούν γεωπολιτικά συμφέροντα που κάθε πλευρά προσπαθεί να υπερασπιστεί.

Για παράδειγμα, η Ιταλία, ως πρώην αποικιοκρατική δύναμη στη Λιβύη, διατηρεί στη χώρα στρατιωτική δύναμη μερικών εκατοντάδων ατόμων, που «συνεισφέρει» στην εκπαίδευση των ενόπλων δυνάμεων της κυβέρνησης «εθνικής ενότητας», την «προστασία» δομών όπως ένα νοσοκομείο κ.τ.λ. Επίσης, πλοίο του ιταλικού Πολεμικού Ναυτικού βρίσκεται τα τελευταία χρόνια στα ανοικτά της Τρίπολης, στο όνομα της βοήθειας για τη συντήρηση σκαφών της λιβυκής Ακτοφυλακής και της συνεργασίας για τον εντοπισμό σκαφών που μεταφέρουν μετανάστες. Η Ρώμη αντιμετωπίζει τη Λιβύη ως «πύλη» παρέμβασης ευρύτερα στη βόρεια Αφρική και τις ακτές της Μεσογείου συνολικά, διεκδικώντας κι αυτή μεγαλύτερο μερίδιο στη λεία της περιοχής, τον φυσικό της πλούτο, τη μεγάλη γεωστρατηγική σημασία των εμπορικών και στρατιωτικών της περασμάτων. Μάλιστα, η βόρεια Αφρική είναι περιοχή για την οποία η Ρώμη κοντράρεται με το Παρίσι.

Αντίστοιχα και η κυβέρνηση Ερντογάν επιχειρεί να διασφαλίσει αυξημένο ρόλο, αξιοποιώντας και τη «μουσουλμανική ταυτότητά» της, καθώς μάλιστα και τη στενή της συνεργασία με την κυβέρνηση Σάρατζ για την προώθηση των σχεδιασμών της συνολικά στη ΝΑ Μεσόγειο. Δεν είναι τυχαίες φωνές που επανέρχονται για την ανάγκη η Αγκυρα να προχωρήσει άμεσα στην ανακήρυξη ΑΟΖ με χώρες όπως η Λιβύη, για να προλάβει εξελίξεις δυσμενείς για εκείνη, από τη διαμόρφωση σχημάτων που (τουλάχιστον μέχρι τώρα) την αποκλείουν, όπως το Φόρουμ για το φυσικό αέριο της Ανατολικής Μεσογείου, όπου συμμετέχουν Ιταλία, Ελλάδα, Ισραήλ, Ιορδανία, Παλαιστίνη, Αίγυπτος.

Χτες το απόγευμα έγινε γνωστό ότι αργότερα θα γινόταν έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας για την κατάσταση στη Λιβύη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ