Παρασκευή 5 Ιούλη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ - ΗΠΑ
Ξεκινούν διαβουλεύσεις για τη «στρατηγική σταθερότητα»

Σε συνέχεια και της πρόσφατης συνάντησης Πούτιν - Τραμπ στο περιθώριο του G20

ΜΟΣΧΑ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Διαβουλεύσεις Ρωσίας και ΗΠΑ σε επίπεδο υφυπουργών Εξωτερικών για τη «στρατηγική σταθερότητα» θα διεξαχθούν στις 17 - 18 Ιούλη στη Γενεύη, όπως ανακοίνωσε το ρωσικό ΥΠΕΞ.

Νωρίτερα ο Βλαντιμίρ Γερμάκοφ, διευθυντής του τμήματος του ρωσικού ΥΠΕΞ για τη μη διάδοση και τον έλεγχο των εξοπλισμών, είχε δηλώσει ότι «συνεχίζουμε να διαμορφώνουμε την ατζέντα των συνομιλιών» και ότι «ούτε εμείς ούτε οι ΗΠΑ έχουμε βάλει "κόκκινες γραμμές"». Εκτίμησε δε ότι αναμένεται «ειλικρινής, σε βάθος διάλογος» που θα ανοίξει «μια καλή ευκαιρία να επιστρέψουμε σε αμοιβαίες, εποικοδομητικές διαπραγματεύσεις για όλο το φάσμα της στρατηγικής ατζέντας».

Πρόσθεσε ότι εκπρόσωποι των ΗΠΑ και της Ρωσίας πραγματοποίησαν διαβουλεύσεις σε επίπεδο υφυπουργών Εξωτερικών στις 1 και 2 Ιούλη στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ (αμερικανικό ΥΠΕΞ), εξετάζοντας πλευρές του «μελλοντικού στρατηγικού διαλόγου», η ανάληψη του οποίου «ανατέθηκε στους Προέδρους των δυο χωρών». Ως προς την επέκταση της συνθήκης new START (για τη μείωση των στρατηγικών πυρηνικών εξοπλισμών), «δεν υπήρξαν νέες προτάσεις στην Ουάσιγκτον» και ενδεχομένως «η αμερικανική πλευρά χρειάζεται περισσότερο χρόνο», είπε ο Γερμάκοφ. Τη Δευτέρα, ο Ρώσος αναπληρωτής Εξωτερικών Σεργκέι Ριάμπκοφ δήλωσε ότι η Μόσχα επικεντρώνεται στην επανέναρξη διαλόγου σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων στο εγγύς μέλλον με τις ΗΠΑ σχετικά με τη «στρατηγική σταθερότητα».

Θυμίζουμε ότι στο περιθώριο του G20, πριν από μια βδομάδα στην Οσάκα, οι Πρόεδροι των δύο χωρών Βλαντιμίρ Πούτιν και Ντόναλντ Τραμπ ανέθεσαν στους ΥΠΕΞ να αρχίσουν διαβουλεύσεις για πιθανή παράταση της new START, που λήγει το 2020.

Σε χτεσινή συνέντευξη στην ιταλική «Corriere della Sera», ο Πούτιν δήλωσε έτοιμος να εντείνει τον διάλογο με τις ΗΠΑ σχετικά με «τον αφοπλισμό και τη στρατηγική σταθερότητα» και πρόσθεσε πως «τον τελευταίο καιρό φαίνεται ότι η Ουάσιγκτον έχει αρχίσει να σκέφτεται να ξεκινήσει διάλογο με τη Ρωσία για μια ευρεία στρατηγική ατζέντα».

Οι πρωτοβουλίες ΗΠΑ - Ρωσίας για «συνεννόηση» σε ορισμένα μέτωπα και συμβιβασμό των ανταγωνιστικών τους συμφερόντων σχετίζονται και με την κοινή τους ανησυχία για τη δυναμική άνοδο της Κίνας στην ιμπεριαλιστική πυραμίδα. Ενδεικτικές είναι οι δηλώσεις των δύο πλευρών ότι οι όποιες Συνθήκες για τον έλεγχο των εξοπλισμών, όπως η INF, θα πρέπει να «επεκταθούν» ώστε να δεσμεύουν και άλλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, με σαφή υπονοούμενα προς την Κίνα, η οποία αρνείται να προσέλθει σε τέτοιες διαπραγματεύσεις.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εντείνονται οι επαφές ενόψει των διαπραγματεύσεων με τη Ρωσία (2022-01-06 00:00:00.0)
Χαμηλές προσδοκίες και διαφωνίες για τις επερχόμενες συνομιλίες (2021-12-29 00:00:00.0)
Προκαταρκτική συμφωνία για «New START» (2020-10-21 00:00:00.0)
Ξεκινούν συνομιλίες για τη Συνθήκη «New START» (2020-06-23 00:00:00.0)
Βολιδοσκοπούν πεδία «συμβιβασμού», ενώ οι ανταγωνισμοί εξαπλώνονται (2019-05-16 00:00:00.0)
«Ψύχραιμη» η ρωσική πλευρά (2001-08-31 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ