Παρασκευή 5 Ιούλη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Με στρατιωτική παρέλαση η φετινή Μέρα Ανεξαρτησίας

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Με άρματα μάχης στους κεντρικούς δρόμους της Ουάσιγκτον, πτήσεις μαχητικών αεροσκαφών, πυροτεχνήματα και ομιλία του Προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, αποφάσισε η αμερικανική κυβέρνηση να γιορταστεί φέτος η Μέρα Ανεξαρτησίας των ΗΠΑ, η 4η Ιούλη. Εχουν περάσει σχεδόν 70 χρόνια από τότε που Πρόεδρος των ΗΠΑ εκφώνησε λόγο τη Μέρα της Ανεξαρτησίας και χτες ο Ντ. Τραμπ είχε ανακοινώσει πως θα μιλήσει «εξ ονόματος της μεγάλης χώρας μας» σε ένα «φαντασμαγορικό θέαμα», το οποίο αποκάλεσε «Χαιρετισμό στην Αμερική» τιμώντας τις Ενοπλες Δυνάμεις της χώρας.

Την τελευταία φορά που ο τότε Αμερικανός Πρόεδρος, Χάρι Τρούμαν, μίλησε σε μεγάλη συγκέντρωση στο Μνημείο της Ουάσιγκτον την 4η Ιούλη, οι ΗΠΑ είχαν εισβάλει στην Κορέα. Η φετινή χρονική συγκυρία, κατά την οποία η κυβέρνηση των ΗΠΑ επέλεξε να κάνει επίδειξη στρατιωτικής ισχύος, χαρακτηρίζεται από ένταση της επιθετικότητας του αμερικανικού ιμπεριαλισμού σε διάφορα μέτωπα του πλανήτη, από τη Μέση Ανατολή έως τη Βενεζουέλα και από την Κορεατική Χερσόνησο έως τη Μαύρη Θάλασσα.

Απαντώντας στις επικρίσεις για το υψηλό κόστος των στρατιωτικών επιδείξεων, ο Ντ. Τραμπ απάντησε ότι το κόστος «θα είναι πολύ λίγο σε σχέση με αυτό που αξίζει» και θα περιλαμβάνει μόνο το κόστος ...για τα καύσιμα, αφού το στρατιωτικό προσωπικό είναι διαθέσιμο. Επίσης η αντιπολίτευση τον κατηγόρησε ότι διοργανώνει αυτήν τη δαπανηρή εκδήλωση για δικούς του εκλογικούς σκοπούς, δεδομένου ότι την ερχόμενη χρονιά είναι οι προεδρικές εκλογές. Επίσης είχαν προγραμματιστεί διαδηλώσεις διαμαρτυρίας στην Ουάσιγκτον και άλλες πόλεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ