Παρασκευή 5 Ιούλη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝ - ΗΠΑ
Νέες αντεγκλήσεις σε υψηλούς τόνους

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΤΕΧΕΡΑΝΗ.--

Σταθερά τεταμένη παραμένει η ατμόσφαιρα στον Περσικό Κόλπο, όπου οι ΗΠΑ έχουν αναζωπυρώσει πολύπλευρα την κριτική (και όχι μόνο) κατά του Ιράν, στο πλαίσιο ευρύτερων γεωπολιτικών τους σχεδιασμών, για να ανακόψουν την επιρροή και ισχυρότερων ιμπεριαλιστικών αντίπαλων κέντρων, όπως η Ρωσία αλλά και η Κίνα.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ επέλεξε ξανά να προειδοποιήσει το Ιράν «να είναι προσεκτικό με τις απειλές», αντιδρώντας για άλλη μια φορά έντονα στις ανακοινώσεις της Τεχεράνης ότι θα συνεχίσει τη σταδιακή αποδέσμευση από τη Συμφωνία του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα και ότι μεταξύ άλλων εξετάζει την αύξηση των επιπέδων εμπλουτισμού ουρανίου πάνω από το 3,67% που προβλέπει η Συμφωνία.

«Το Ιράν εξέδωσε μια νέα προειδοποίηση. Ο Ροχανί δήλωσε ότι θα εμπλουτίσουν ουράνιο σε "όποια ποσότητα θέλουμε"», είπε ο Αμερικανός ηγέτης σε παρέμβασή του μέσα από μέσα κοινωνικής δικτύωσης και πρόσθεσε με το γνωστό του ύφος: «Να προσέχεις με τις απειλές, Ιράν. Μπορεί να γυρίσουν εναντίον σου, να σε δαγκώσουν, όπως κανείς δεν σε έχει δαγκώσει στο παρελθόν!».

Την ίδια στιγμή, πάντως, συνεχίζονται και οι διαθέσεις για παζάρια.

Αυτή τη φορά ήταν η σειρά του Ιρανού υπουργού Πληροφοριών, Μαχμούντ Αλαβί, να σημειώσει ότι η χώρα του θα δεχτεί να συνομιλήσει με τις ΗΠΑ, αν φυσικά η Ουάσιγκτον άρει τις κυρώσεις που έχει επιβάλει (αλλά και αν συμφωνήσει ο ανώτατος θρησκευτικός ηγέτης, Αγιατολάχ Χαμενεΐ). Βέβαια «οι Αμερικανοί φοβούνται τη στρατιωτική ισχύ του Ιράν, αυτός είναι ο λόγος πίσω από την απόφασή τους να ακυρώσουν την επίθεση εναντίον του», πρόσθεσε.

Δηλώσεις έκανε και ο εκπρόσωπος του Ανώτατου Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Ιράν, Κεϊβάν Χοσραβί, που είπε ότι «αποχωρώντας από τη Συμφωνία του 2015, ο Τραμπ έβλαψε τον δρόμο της διπλωματίας (...) το καλύτερο αντίδοτο σε όλες τις απειλές είναι η ενεργή αντίσταση».

Φυσικά, η πορεία των όποιων παζαριών θα καθοριστεί και από τη στάση όσων έχουν παραμείνει στη Συμφωνία του 2015, ειδικά των ευρωπαϊκών χωρών, δηλαδή της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Βρετανίας, αλλά και της ΕΕ που συμμετέχει ως σύνολο. Παρά τη δυσαρέσκεια που τους προκάλεσε η ανακοίνωση του Ιράν για πιθανή αποδέσμευση από τη Συμφωνία, οι Ευρωπαίοι εξακολουθούν να δηλώνουν την ανάγκη διατήρησης της Συμφωνίας αλλά και την ετοιμότητά τους να δράσουν για αυτή.

Βεβαίως η ενεργοποίηση του μηχανισμού Instex - που διαμορφώθηκε για την ανάπτυξη των ευρω-ιρανικών οικονομικών σχέσεων, παρακάμπτοντας τις συνέπειες των αμερικανικών κυρώσεων - δεν αρκεί για να καθησυχάσει την Τεχεράνη, που από την πλευρά της προκρίνει τη διασφάλιση αγοραστών για το ιρανικό πετρέλαιο, κάτι στο οποίο αν συμφωνούσαν οι Ευρωπαίοι θα εξόργιζε την Ουάσιγκτον. Πάντως οι σχέσεις Ευρωπαίων - Αμερικανών ούτως ή άλλως περιπλέκονται, κάτι στο οποίο η Τεχεράνη και οι σύμμαχοί της επενδύουν...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ