Σάββατο 6 Ιούλη 2019 - Κυριακή 7 Ιούλη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΔΙΕΘΝΗ
«Κατάληψη» ιρανικού δεξαμενόπλοιου στο Γιβραλτάρ

Ο Αμερικανός σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Τζον Μπόλτον χαρακτήρισε «υπέροχα νέα» την «κατάληψη» του ιρανικού δεξαμενόπλοιου «Grace 1» (με σημαία Παναμά) στο Γιβραλτάρ, το πρωί της Πέμπτης, μετά από επιχείρηση Βρετανών στρατιωτών (το Γιβραλτάρ αποτελεί βρετανικό έδαφος) οι οποίοι προσγειώθηκαν με ελικόπτερα στο κατάστρωμα του πλοίου.

Ο εκπρόσωπος των τοπικών αρχών Φαμπιάν Πικάρντο δήλωσε ότι υπάρχουν «λόγοι» που δείχνουν ότι το «Grace 1» μετέφερε πετρέλαιο στη Συρία, παραβιάζοντας κυρώσεις της ΕΕ.

Ο ΥΠΕΞ της Ισπανίας Ζοζέπ Μπορέλ δήλωσε ότι η επιχείρηση έγινε έπειτα από «αίτημα των ΗΠΑ προς τη Βρετανία».

Το Ιράν με ανακοίνωση του ΥΠΕΞ χαρακτήρισε «πειρατεία» την ενέργεια της Βρετανίας, «δεδομένου ότι συνελήφθη έπειτα από αίτημα των ΗΠΑ, σύμφωνα με τις διαθέσιμες πληροφορίες». Ο Βρετανός πρέσβης Ρομπ Μακέρ κλήθηκε στο ιρανικό ΥΠΕΞ και ζητήθηκε η «άμεση απελευθέρωση» του πλοίου, ενώ του επιδόθηκε κείμενο όπου ο τρόπος δράσης του Λονδίνου χαρακτηρίζεται «απολύτως ταυτόσημος με τη βάναυση πολιτική των ΗΠΑ, εναντίον της οποίας οι ευρωπαϊκές χώρες ανέκαθεν διαμαρτύρονταν». Ακόμα, αναφέρεται ότι «το πετρελαιοφόρο έπλεε στα διεθνή ύδατα» και ότι του παραδόθηκαν και «έγγραφα για το πετρελαιοφόρο και το φορτίο του, που δείχνουν πως ο πλους του πλοίου ήταν απολύτως νόμιμος».

Το τεταμένο κλίμα έδειξαν και οι δηλώσεις του Μοχσέν Ρεζαΐ, ταγματάρχη των «Φρουρών της Επανάστασης»: «Η Ισλαμική Επανάσταση (...) αντιμέτωπη με την αλαζονεία, δεν δίστασε ποτέ να ανταποδώσει (...) Αν η Βρετανία δεν αφήσει ελεύθερο το ιρανικό πετρελαιοφόρο, οι αρμόδιες αρχές έχουν καθήκον να δράσουν αναλόγως και να καταλάβουν και να κατασχέσουν ένα βρετανικό πετρελαιοφόρο».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ