Σάββατο 6 Ιούλη 2019 - Κυριακή 7 Ιούλη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΝΣΤΟΛΟΥΣ
ΙΟΥΛΗΣ 1962
Εγκατάσταση πυρηνικών στον Αραξο

Συμπληρώνονται φέτος 57 χρόνια από την εγκατάσταση πυρηνικών όπλων των ΗΠΑ στη στρατιωτική βάση του Αραξου. Αρχικά η κυβέρνηση Παπάγου υπέγραψε το 1953 την ελληνοαμερικανική συμφωνία για τις βάσεις, με την οποία εγκαθιδρυόταν στο ελληνικό έδαφος ένα ισχυρό πολεμικό ορμητήριο των ιμπεριαλιστών των ΗΠΑ. Η συμφωνία έφερε την ονομασία: «Καθεστώς στρατιωτικών διευκολύνσεων προς τας εν Ελλάδι δυνάμεις των ΗΠΑ» και ανάμεσα στα άλλα ανέφερε: «Αρθρο 1: Η Ελληνική Κυβέρνησις (...) εξουσιοδοτεί την Κυβέρνησιν των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής να χρησιμοποιή οδούς, σιδηροδρομικάς γραμμάς και χώρους (...) Αι ένοπλοι δυνάμεις των Ηνωμένων Πολιτειών και τα υπό τον έλεγχόν των υλικόν δύνανται να εισέρχωνται, εξέρχωνται, κυκλοφορούν, υπερίπταται ελευθέρως εν Ελλάδι και εις τα χωρικά της ύδατα». Το ΚΚΕ με προκήρυξή του το 1953 προς τον ελληνικό λαό ανέφερε: «Η καινούργια συμφωνία μας φέρνει ακόμα ένα βήμα πιο κοντά στον αμερικάνικο πόλεμο (...) γιατί μετατρέπει την Ελλάδα σε αμερικάνικη ατομική βάση και σε πεδίο εφαρμογής του ατομικού και υδρογονικού πολέμου».

Στις 30 Δεκέμβρη 1959, με βάση τη συμφωνία Ελλάδας - ΗΠΑ και τις συνδεόμενες «τεχνικές διευθετήσεις» που φέρουν ημερομηνία 3 Μάη και 17 Ιούνη 1960, ξεκινάει η εγκατάσταση αερομεταφερόμενων πυρηνικών όπλων και αριθμού βλημάτων πυροβολικού με σκοπό να πλήξουν τις σοσιαλιστικές χώρες. Στη βάση του Αραξου μεταφέρθηκε άγνωστος αριθμός πυρηνικών βομβών τύπου Β-61, με την ταυτόχρονη εγκατάσταση μόνιμου κλιμακίου Αμερικανών της 731ης Μοίρας Υποστήριξης (Munitions Support Squadron/MUNSS). Το 1996, εταιρεία κατασκεύασε στον Αραξο 6 ειδικούς Θόλους Αποθήκευσης Οπλων χωρητικότητας έως και 24 βομβών.

Στις 20 Ιούνη 2001, οι ΑμερικανοΝΑΤΟικοί και η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ αναγκάστηκαν κάτω από την πίεση του λαϊκού κινήματος, ενάντια στην παρουσία των ξένων βάσεων στην Ελλάδα, οι πυρηνικές βόμβες να μεταφερθούν αρχικά στη βάση του Αβιάνο στην Ιταλία και στη συνέχεια σε βάση στη Γερμανία. Παρά την απομάκρυνση των πυρηνικών όπλων από τον Αραξο, οι ΑμερικανοΝΑΤΟικοί δεν σταμάτησαν να χρησιμοποιούν τη βάση στον Αραξο για ασκήσεις προσομοίωσης χρήσης πυρηνικών όπλων, με χρήση πυρηνικών όπλων. Ετσι, το 2010 έγινε εικονική άσκηση χρήσης πυρηνικών όπλων και εγκαταστάσεων του ΝΑΤΟ, ενώ το 2014, όπως ανακοινώθηκε από το ΓΕΕΘΑ, πραγματοποιήθηκε ΝΑΤΟική άσκηση «Εκπαίδευση στη σχεδίαση επί πυρηνικών αποστολών STEDFAST NEVER II».

Τον Σεπτέμβρη 2017 πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στην έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες με αντικείμενο την επισκόπηση των εργασιών για τον «εκσυγχρονισμό» της αεροπορικής βάσης στον Αραξο. Εγγραφο με ενημέρωση από τη σύσκεψη που στάλθηκε στο υπουργείο Αμυνας και αποκάλυψε η ιστοσελίδα «militaire.gr», αναφέρει ότι μεταξύ των έργων που εξελίσσονται στη βάση του Αραξου, είναι και εγκαταστάσεις για την αποθήκευση «ειδικών όπλων», τα οποία στη «γλώσσα» της Πολεμικής Αεροπορίας συμπεριλαμβάνουν και τα πυρηνικά.

Επίσης, τον Μάη 2018 τον Αραξο επισκέφθηκε ο επικεφαλής Πυρηνικής Πολιτικής του ΝΑΤΟ. Οι σχεδιασμοί για επανεγκατάσταση πυρηνικών στον Αραξο και ο νέος ρόλος που αναλαμβάνει η Ανδραβίδα, είναι μια ακόμη επιβεβαίωση ότι η κυβέρνηση «παίζει με τη φωτιά», σε μια περιοχή που το φιτίλι του πολέμου παραμένει αναμμένο. Γιατί η κυβέρνηση δεν βγάζει τσιμουδιά για το γεγονός ότι έχουν προχωρήσει η συντήρηση, επισκευή και ο εκσυγχρονισμός της βάσης του Αραξου; Ολα δείχνουν ότι θα ξαναβάλουν πυρηνικά στον Αραξο όποτε χρειαστεί.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με όλους τους τρόπους δηλώνει απερίφραστα ότι η στρατηγική συνεργασία με τις ΗΠΑ αποτελεί προτεραιότητα στον τομέα της Αμυνας. Σε ό,τι αφορά μάλιστα τον «Στρατηγικό Διάλογο», η κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι αποτελεί «ορόσημο» για την παραπέρα εμπλοκή της Ελλάδας στους σχεδιασμούς των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ. Η δήλωση μάλιστα της κυβέρνησης ότι η αμυντική συνεργασία με τις ιμπεριαλιστικές χώρες και οργανισμούς «δεν έχει πετύχει ακόμα την πλήρη της δυναμική» πρέπει να αποτελέσει έναυσμα επαγρύπνησης και αγώνα για το λαό μας. Χρειάζεται να δυναμώσει την πάλη του ενάντια στην παρουσία των ιμπεριαλιστών στη χώρα μας και γενικότερα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Να μεγαλώσει η συσπείρωση γύρω από το ΚΚΕ, αποφασιστικό παράγοντα για την οργάνωση της πάλης ενάντια στις ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και τις βάσεις τους. Στις επερχόμενες εκλογές να πέσουν στην κάλπη όσο γίνεται περισσότερα ψηφοδέλτια του ΚΚΕ. Για την οργάνωση του αγώνα για να κλείσουν η βάση της Σούδας και όλες οι βάσεις που αποτελούν ορμητήρια των ιμπεριαλιστών.

Χρειάζεται η στρατευμένη νεολαία να αποκαλύπτει στα στρατόπεδα το βάθεμα της εμπλοκής της χώρας μας στους σχεδιασμούς των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ. Τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων με γνήσιο λαϊκό πατριωτισμό, που προέρχονται από λαϊκά στρώματα, να κατανοήσουν ότι η στρατηγική αναβάθμιση της χώρας μας, που προωθεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, δεν υπερασπίζεται τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας. Αντίθετα, είναι ενταγμένη στη συμμετοχή της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ. Είναι ένας ακόμη «μεντεσές» στην προώθηση των συμφερόντων του κεφαλαίου στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μαύρης Θάλασσας.

Για όλους τους παραπάνω λόγους ισχυρό ΚΚΕ στην κάλπη.


Γρηγόρης ΣΥΜΕΩΝΙΔΗΣ
Αντισμήναρχος (Ι) ΠΑ ε.α., υποψήφιος βουλευτής του ΚΚΕ στην Αχαΐα


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ