Τετάρτη 10 Ιούλη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΩΝ ΗΠΑ
Εμφανίστηκε ως ... φιλοπεριβαλλοντική

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Την κυβερνητική πολιτική για το περιβάλλον και την αποχώρηση των ΗΠΑ από τη Συμφωνία του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή υπερασπίστηκε ο Αμερικανός Πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, σημειώνοντας πως «η ισχυρή οικονομία και ο εύρωστος ενεργειακός τομέας» είναι προϋπόθεση για «ένα υγιές περιβάλλον».

Παράλληλα, μιλώντας προχτές για την «πρωτοκαθεδρία των ΗΠΑ στις περιβαλλοντικές πολιτικές», ξεκαθάρισε ότι θα ασκούνται «φιλοπεριβαλλοντικές» πολιτικές στο βαθμό που δεν θίγονται η αμερικανική βιομηχανία και οι όμιλοι του κλάδου της Ενέργειας. «Οταν καινοτομούμε, παράγουμε και αναπτυσσόμαστε, είμαστε σε θέση να απελευθερώσουμε τεχνολογίες και διαδικασίες που βελτιώνουν το περιβάλλον, ενώ παράλληλα να τις παίρνουμε από ξένους ρυπαίνοντες και να τις επιστρέφουμε σε αμερικανικό έδαφος», υπογράμμισε.

Πρόταξε «την ανάπτυξη της καινοτομίας και των νέων τεχνολογιών», ένα πεδίο σφοδρού παγκόσμιου ανταγωνισμού και μεγάλης κερδοφορίας, στο οποίο οι ΗΠΑ πρωτοστατούν και διαγκωνίζονται με την Κίνα και άλλους.

Σκληρή κριτική άσκησε στην προηγούμενη κυβέρνηση, η οποία «διεξήγαγε έναν αμείλικτο πόλεμο στην αμερικανική ενέργεια» και είχε συνυπογράψει τη Συμφωνία του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή, από την οποία αποσύρθηκαν οι ΗΠΑ επί Τραμπ. «Επιδίωκαν να τιμωρήσουν τους εργαζόμενους, τους παραγωγούς και τους κατασκευαστές μας με αναποτελεσματικές παγκόσμιες συμφωνίες που επέτρεψαν στις χειρότερες ρυπογόνες χώρες του κόσμου (σ.σ. Κίνα κ.ά.) να συνεχίσουν τις πρακτικές τους», είπε ο Ντ. Τραμπ.

«Αυτά τα σχέδια δεν καθιστούσαν τον κόσμο καθαρότερο, απλώς έβγαζαν τους Αμερικανούς εκτός εργασίας», σημείωσε και πρόσθεσε ότι αμερικανικές εταιρείες «αναγκάστηκαν να μεταφέρουν την παραγωγή σε ξένες χώρες με χαμηλότερα πρότυπα». Επίσης οδήγησαν σε απρόσιτες τιμές το φυσικό αέριο και το ρεύμα. «Ξεκλειδώσαμε την αμερικανική Ενέργεια», συνέχισε ο Τραμπ, και «οι ΗΠΑ είναι πλέον "καθαρός εξαγωγέας" φυσικού αερίου. Εξάγουμε σε όλο τον κόσμο».

Ισχυρίστηκε ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση στις ΗΠΑ είναι έξι φορές χαμηλότερη από τον μέσο παγκόσμιο όρο και πως από το 2000, οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα των ΗΠΑ «έχουν μειωθεί περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη χώρα στον κόσμο». «Ολοι όσοι έχουν υπογράψει τη Συμφωνία του Παρισιού είναι πίσω από την Αμερική στη συνολική μείωση των εκπομπών ρύπων», είπε και κατέληξε: «Γι' αυτόν το λόγο αποχώρησα από την άδικη, αναποτελεσματική και πολύ, πολύ ακριβή Συμφωνία του Παρισιού».

Πάντως, μέχρι σήμερα, η αμερικανική κυβέρνηση δεν έχει παράσχει επιστημονικές αποδείξεις για τους ισχυρισμούς αυτούς. Πίσω από την Κίνα, οι ΗΠΑ βρίσκονται στη δεύτερη θέση των μεγαλύτερων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στον κόσμο, ενώ είναι αλήθεια ότι οι εκπομπές των ΗΠΑ που σχετίζονται με την Ενέργεια μειώθηκαν κατά 14% μεταξύ 2005 - 2017.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ