Τετάρτη 10 Ιούλη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
AΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Ακόμα μία συνάντηση για την «ειρήνευση» στην Ντόχα

Αυτήν τη φορά πρόκειται για πρωτοβουλία που «διευκόλυνε» η Γερμανία

Την προσπάθεια του ευρωενωσιακού ιμπεριαλισμού και ειδικά της Γερμανίας να προωθήσουν τα συμφέροντά τους στην Κεντρική Ασία (όπου ο φυσικός πλούτος είναι τεράστιος και περνούν κρίσιμοι εμπορικοί «διάδρομοι») αναδεικνύει η νέα συνάντηση που έγινε για την «ειρήνευση» στο Αφγανιστάν, ξανά στην Ντόχα, «με τη διευκόλυνση της Γερμανίας και του Κατάρ».

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέδωσε σχετική ανακοίνωση που χαρακτηρίζει τη συνάντηση (τον «Διαφγανικό Διάλογο») ένα «σημαντικό βήμα προς την επίτευξη της ειρήνης που ο λαός του Αφγανιστάν αξίζει και για καιρό ζητά». Αναφέρει ότι «στη συνάντηση συμμετείχε ένας αριθμός Αφγανών πολιτικών που αντιπροσωπεύουν όλα τα πολιτικά φάσματα, τους Ταλιμπάν και ακτιβιστές - με την προσωπική τους ιδιότητα, για να ανοίξει ο δρόμος μπροστά για επίσημες διαπραγματεύσεις» και συζητήθηκαν απόψεις για «την έναρξη μιας διαδικασίας ειρήνευσης χωρίς αποκλεισμούς». «Η ΕΕ - συνεχίζει η ανακοίνωση - θα εξακολουθήσει να στηρίζει διακριτά, πολιτικά και οικονομικά, μια ειρηνευτική διαδικασία που θα καθοδηγείται και θα ανήκει στους ίδιους τους Αφγανούς, που διατηρεί και οικοδομείται πάνω στα πολιτικά, οικονομικά και κοινωνικά επιτεύγματα του αφγανικού λαού από το 2001. Με αυτόν το σκοπό, η ΕΕ εργάζεται με την αφγανική κυβέρνηση και όλους τους άλλους διαμεσολαβητές για να διασφαλιστεί ότι οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις δεν θα έχουν αποκλεισμούς».

Οι συμμετέχοντες στη συγκεκριμένη συνάντηση υποσχέθηκαν ότι θα καταρτίσουν έναν «οδικό χάρτη για την ειρήνη» στο Αφγανιστάν, χωρίς συγκεκριμένα αποτελέσματα. Περισσότερο αποτυπώθηκε η αυξημένη ετοιμότητα και της ΕΕ να μην αποκλειστεί από την όποια «μοιρασιά» προχωρήσει, με φόντο και τις αυξανόμενες διαφωνίες που υπάρχουν μεταξύ ΗΠΑ - ΕΕ, αλλά και ενώ αυξάνεται η «κινητικότητα» για έναν πιθανό συμβιβασμό με τους Ταλιμπάν. Είναι ενδεικτικό άλλωστε ότι και δυνάμεις όπως η Ρωσία, ειδικά την τελευταία διετία, οργάνωσαν «διεθνείς συναντήσεις» για το Αφγανιστάν, προσκαλώντας μάλιστα χώρες της περιοχής όπως το Πακιστάν, αλλά και η Ινδία, επιδιώκοντας με λίγα λόγια να εδραιώσουν το ρόλο τους ευρύτερα στην Κεντρική Ασία.

Τέλος να σημειωθεί ότι αυτή η συνάντηση έγινε την ίδια περίοδο που στην Ντόχα πραγματοποιήθηκε και νέος γύρος επαφών ανάμεσα στους Ταλιμπάν και τις ΗΠΑ, που επιμένουν να διεκδικούν ρόλο διαμεσολαβητή, παρά τις «γέφυρες» που η αφγανική κυβέρνηση Γάνι έχει χτίσει τόσο με τη Ρωσία όσο και με την Κίνα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ