Τετάρτη 10 Ιούλη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ - ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Με την ατζέντα των επιχειρηματικών ομίλων

INTIME NEWS

Με προδιαγεγραμμένους τους άξονες της αντιλαϊκής πολιτικής και σε κλίμα εκατέρωθεν φιλοφρονήσεων διενεργήθηκε η χτεσινή τελετή παράδοσης - παραλαβής στο υπουργείο Οικονομικών.

Ο νέος υπουργός, Χ. Σταϊκούρας, υπογράμμισε ότι «θα κρατήσουμε τα όποια θετικά έγιναν τα προηγούμενα χρόνια και θα οικοδομήσουμε πάνω σε αυτά. Θα διορθώσουμε όμως σφάλματα και θα αντιμετωπίσουμε παραλείψεις, επιδιώκοντας τις μέγιστες δυνατές πολιτικές, κοινωνικές και κοινοβουλευτικές συγκλίσεις και συναινέσεις». Οπως είπε, «παρότι η οικονομία αποδεδειγμένα πραγματοποιεί χαμηλές πτήσεις, τα ανοιχτά προβλήματα είναι πολλά και μεγάλα και οι βόμβες με αναμμένα τα φιτίλια υπαρκτές, δεν θα μηδενίσω το έργο των προκατόχων μου διαχρονικά». Σε ό,τι αφορά την κεντρική επιδίωξη της κυβέρνησης ΝΔ στο χώρο του υπουργείου, ο Χ. Σταϊκούρας εστίασε στη «διαμόρφωση των προϋποθέσεων για υψηλή και διατηρήσιμη ανάπτυξη με υγιή, δημόσια οικονομικά και ευσταθή τραπεζικό τομέα», ενώ «θα προχωρήσουμε στην ελάφρυνση της φορολογικής επιβάρυνσης νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Θα προωθήσουμε την παραγωγή, την παραγωγικότητα, την ανταγωνιστικότητα, την ποιότητα, την προσαρμοστικότητα και την εξωστρέφεια της οικονομίας».

Ο Ευ. Τσακαλώτος, από την πλευρά του, σημείωσε ότι «δεν θα είναι τόσο δύσκολη αυτή η περίοδος», προσθέτοντας ότι «κάθε περίοδος έχει τις δικές της δυσκολίες», αλλά «σας έχουμε αφήσει μια σημαντική παρακαταθήκη». Σε αυτό το πλαίσιο, εστίασε στις «διευκολύνσεις που δόθηκαν σε ό,τι αφορά τη διαχείριση του κρατικού χρέους», που βέβαια συνδυάζονται με αντιλαϊκά προαπαιτούμενα, καθώς και στο λεγόμενο «μαξιλάρι ασφαλείας» που «είναι πολύ χρήσιμο».

Σε κλίμα σύμπνοιας και ύμνους στη «συνέχεια» και στη «συναίνεση», ως αναγκαία συνθήκη υλοποίησης της πολιτικής για την ανάκαμψη των κερδών του κεφαλαίου, έγινε η παραλαβή της σκυτάλης και στο υπουργείο Ανάπτυξης, με τον Γ. Δραγασάκη να παραδίδει στον Αδ. Γεωργιάδη.

Ο Γ. Δραγασάκης απαρίθμησε τις κυβερνητικές δράσεις στήριξης του κεφαλαίου, π.χ. εξασφάλιση κονδυλίων από κοινοτικά προγράμματα, τροποποιήσεις στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και άλλες που είναι στα σκαριά, αλλά η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόλαβε να υλοποιήσει, συστήνοντας στη νέα ηγεσία του υπουργείου «να τις δει με προσοχή», καθώς εκτίμησε πως είναι απαραίτητες για τη στήριξη της καπιταλιστικής ανάπτυξης, θυμίζοντας πως κάποιες από αυτές, όπως π.χ. ο νέος νόμος για τις στρατηγικές επενδύσεις, είχαν «ευρεία στήριξη από κοινωνικούς φορείς, ψηφίστηκε και από τη ΝΔ»...

Στο ίδιο συναινετικό ύφος ήταν και οι δηλώσεις του Αδ. Γεωργιάδη, ο οποίος διαβεβαίωσε πως «δεν είμαστε εδώ για να γκρεμίσουμε (...) είμαστε εδώ για να δημιουργήσουμε το κατάλληλο επενδυτικό περιβάλλον»! Εξηγώντας ότι στόχος είναι η ταχύτητα στην υλοποίηση επενδύσεων και η αντιστροφή του οικονομικού κλίματος με πολύ υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης, με «σοβαρά κίνητρα στις επενδύσεις να έρθουν στη χώρα».

«Δεν απαξιώνω καθόλου το έργο των προκατόχων μου, το αντίθετο, πολλές απ' τις δικές τους πρωτοβουλίες έτυχαν και της δικής μας συναίνεσης στη Βουλή, εύχομαι κι εγώ να τύχω της δικής σας συναινέσεως», πρόσθεσε απευθυνόμενος στον Γ. Δραγασάκη. Τον διαβεβαίωσε πως «όλες οι νομοθετικές πρωτοβουλίες που είναι σε φάση ωρίμανσης θα έρθουν στο γραφείο μου, θα τις εξετάσω μία προς μία, δεν έχουμε κανένα λόγο να τις σταματήσουμε εάν θεωρούμε ότι είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, πολύ γρήγορα θα τις εξετάσουμε και θα αποφασίσουμε ποια μπορούμε να φέρουμε στη Βουλή, ώστε σ' αυτά που έχουμε σύμπτωση απόψεων δημόσια να πω ότι είναι προϊόν εργασίας της προηγούμενης ηγεσίας».

Ενώ απευθυνόμενος στο κεφάλαιο, διαβεβαίωσε κι αυτός πως «ναι μεν πολιτική αλλαγή, αλλά το κράτος πρέπει να έχει συνέχεια και οι επενδυτές πρέπει να ξέρουν ότι έρχονται σε μια σοβαρή χώρα, που δεν έχουμε σκοπό ο ένας να βγάλει τα μάτια του άλλου, αλλά να φτιάξουμε το κατάλληλο περιβάλλον ώστε να μπορέσουν να γεννηθούν νέες θέσεις εργασίας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ