Παρασκευή 12 Ιούλη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΑΓΩΓΗ
«Στον αέρα» 250 παιδιά στη Λάρισα

Στην επιφάνεια βγαίνουν κάθε μέρα οι συνέπειες της πολιτικής που υλοποίησε η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ - χωρίς να αντιδρά η ΝΔ - στον τομέα της Προσχολικής Αγωγής, όπου έσπευσε από πέρυσι να θεσμοθετήσει την υποχρεωτικότητά της για δυο χρόνια, αλλά χωρίς ούτε ένα ευρώ χρηματοδότηση. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του δήμου Λάρισας, όπου από το Σεπτέμβρη επεκτείνεται η υλοποίηση της δίχρονης Προσχολικής Αγωγής.

Από τις εγγραφές στα νηπιαγωγεία όπου εφαρμόζεται το μέτρο φαίνεται ότι δεκάδες είναι τα παιδιά που οδηγούνται να φοιτήσουν σε άλλα νηπιαγωγεία από αυτά που είναι κοντά στο σπίτι τους και οι γονείς θα καλούνται να τρέχουν από τη μια άκρη της πόλης στην άλλη για να πάνε τα παιδιά τους στο νηπιαγωγείο. Ακόμα, με βάση τις αιτήσεις που έγιναν προέκυψαν 250 παιδιά για τα οποία δεν υπάρχει χώρος να στεγαστούν.

Ο δήμαρχος Λάρισας Α. Καλογιάννης σε έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου την Τρίτη παραδέχτηκε πως υπάρχει πρόβλημα και έριξε την ευθύνη στον διευθυντή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και στον πρόεδρο των δασκάλων, που συμμετέχουν μαζί με τον δήμαρχο στην τριμελή επιτροπή που αποφασίζει.

Οι λύσεις που εξετάζονται, σύμφωνα με τον δήμαρχο, είναι κτίρια - προκάτ και αίθουσες παιδικών σταθμών, αφού δεν υπάρχουν επαρκείς αίθουσες σχολείων για να αξιοποιηθούν.

Ο Π. Κρίκης, επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Λάρισας, με παρέμβασή του ανέδειξε τις ευθύνες της προηγούμενης κυβέρνησης αλλά και της δημοτικής αρχής. Από τη μία η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν προέβλεψε καμία επιπλέον χρηματοδότηση για την ουσιαστική υλοποίηση της δίχρονης υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής, με τη δημιουργία κτιριακών υποδομών, πρόσληψη μόνιμου προσωπικού κ.λπ., και από την άλλη η δημοτική αρχή, που στηρίζεται από ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ, δεν αντέδρασε ούτε διεκδίκησε τίποτα όλα αυτά τα χρόνια, αντίθετα καλλιέργησε την επανάπαυση.

Κλείνοντας την παρέμβασή του, ο Π. Κρίκης ανέφερε ότι λύση δεν είναι να βάλουν οι γονείς το χέρι στην τσέπη και να στραφούν στα ιδιωτικά νηπιαγωγεία, λύση δεν είναι τα παιδιά να μεταφέρονται σαν σακιά από περιοχή σε περιοχή για να βρουν μια θέση σε νηπιαγωγείο, αλλά εκπαιδευτικοί και γονείς να δυναμώσουν την πάλη τους απέναντι στη βάρβαρη πολιτική που μετράει τις ανάγκες των παιδιών με όρους «κόστους», να απαιτήσουν να εξασφαλιστούν τώρα όλες οι αναγκαίες προϋποθέσεις για την ουσιαστική υλοποίηση της δημόσιας και δωρεάν δίχρονης Προσχολικής Αγωγής, που σημαίνει:

Γενναίο πρόγραμμα ίδρυσης και λειτουργίας νέων νηπιαγωγείων. Να προχωρήσει άμεσα η δέσμευση κατάλληλων χώρων για ανέγερση νηπιαγωγείων. Μαζικοί διορισμοί μόνιμων νηπιαγωγών, 15 παιδιά ανά τμήμα. Δύο νηπιαγωγοί στα τμήματα που σήμερα έχουν 25 παιδιά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ