Παρασκευή 12 Ιούλη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Διαπραγματεύσεις και διαδήλωση ενάντια σε έκθεση της Μ. Μπατσελέτ

Στην Ισπανία συνελήφθη ο δράστης της πυρπόλησης νεαρού σε διαδήλωση το 2017

«Ειρηνικοί διαδηλωτές» της αντιπολίτευσης το Μάη του 2017 καίνε τον Ορλάντο Φιγκέρα, που δεν τους υποστήριζε
«Ειρηνικοί διαδηλωτές» της αντιπολίτευσης το Μάη του 2017 καίνε τον Ορλάντο Φιγκέρα, που δεν τους υποστήριζε
Στα Μπαρμπάδος της Καραϊβικής, με τη διαμεσολάβηση της νορβηγικής κυβέρνησης, ολοκληρώθηκε την Τετάρτη το βράδυ άλλος ένας γύρος διαπραγμάτευσης ανάμεσα στις αντιπροσωπείες της σοσιαλδημοκρατικής κυβέρνησης του Νικολάς Μαδούρο και της αντιδραστικής αντιπολίτευσης του αυτοανακηρυγμένου μεταβατικού Προέδρου Χουάν Γκουαϊδό, αχυρανθρώπου των ΗΠΑ, ΕΕ και των συμμάχων τους. Αν και δεν υπήρξε κάποιο κοινό ανακοινωθέν, η κυβέρνηση μιλάει για «επιτυχημένες συζητήσεις» ενώ ο αντιπολιτευτικός Τύπος εμφανίζει το σενάριο να εξετάζεται η προκήρυξη πρόωρων βουλευτικών εκλογών, όπου ο Ν. Μαδούρο δεν θα είναι υποψήφιος.

Σε ανάρτησή του, ο Χόρχε Ροντρίγκες, υπουργός Επικοινωνίας, που συμμετείχε στην κυβερνητική αντιπροσωπεία στις διαπραγματεύσεις, έκανε λόγο για «επιτυχημένη ανταλλαγή απόψεων, για να ξεπεραστούν οι αντιπαραθέσεις με συνταγματικό και ειρηνικό τρόπο». Οι συζητήσεις είχαν ξεκινήσει την περασμένη Δευτέρα και ήταν συνέχεια προηγούμενων γύρων διαπραγματεύσεων που ξεκίνησαν στο Οσλο της Νορβηγίας τον φετινό Μάη.

Από την πλευρά της αντιπολίτευσης, μέσω διαρροών προς τον Τύπο, χωρίς να μπορεί να επαληθευτεί, αναφέρεται ότι στις διαπραγματεύσεις περιλαμβάνονται τα εξής βασικά ζητήματα: Διενέργεια εκλογών, αλλαγή της Εθνικής Εκλογικής Επιτροπής, επανένταξη του κυβερνητικού Ενωμένου Σοσιαλιστικού Κόμματος Βενεζουέλας (ΕΣΚΒ) στην Εθνοσυνέλευση (Βουλή), από όπου έχει αποχωρήσει (γιατί έχει κηρυχτεί άκυρη η λειτουργία της λόγω της αναγνώρισης 4 βουλευτών που δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις) και ταυτόχρονα διάλυση της Συνταγματικής Εθνοσυνέλευσης, που συστάθηκε για να ξεπεραστεί η αδυναμία της Βουλής με τη συμμετοχή μόνο του ΕΣΚΒ (αφού τα κόμματα της αντιπολίτευσης μποϊκόταραν και δεν συμμετείχαν στην εκλογή της).

Η όλη διαδικασία δείχνει ότι το παζάρι είναι σε πλήρη εξέλιξη και το ενδεχόμενο ενός συμβιβασμού ορατό. Το ζητούμενο βεβαίως, όπως επισημαίνει το ΚΚ Βενεζουέλας, είναι ότι χειροτερεύουν οι όροι διαβίωσης για τα λαϊκά στρώματα, όχι μόνο από την ξένη ιμπεριαλιστική επέμβαση αλλά και από τη μη τήρηση της συμφωνίας ανάμεσα στο ΕΣΚΒ και το ΚΚ Βενεζουέλας (όταν τον Μάη του 2018 είχε υποστηριχτεί η υποψηφιότητα του Ν. Μαδούρο) που προέβλεπε κάποια μέτρα ανακούφισης για τους εργαζόμενους. Αυτό που επισημαίνεται είναι ότι την περίοδο της όξυνσης της καπιταλιστικής κρίσης έχει αποθρασυνθεί η εργοδοτική αυθαιρεσία, καταστρατηγούνται τα δικαιώματα των εργαζομένων και η κυβέρνηση συμβιβάζεται με αυτό το γεγονός.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, η Γενική Εισαγγελία της χώρας ανακοίνωσε ότι μετά από διεθνές ένταλμα σύλληψης, εντοπίστηκε και κρατείται στην Ισπανία (με αίτημα έκδοσης) ο Βενεζουελάνος υπήκοος Εντζο Φραντσίνι Ολιβέρος, που, σύμφωνα με καταγραμμένες εικόνες, ευθύνεται για την πυρπόληση στις 20 Μάη του 2017, που οδήγησε στο θάνατο του νεαρού Ορλάντο Φιγκέρα. Ηταν τότε που η αντιπολίτευση έκανε τις βίαιες διαδηλώσεις για την ανατροπή της κυβέρνησης, με τη δράση των ομάδων κρούσης και ο νεαρός λιντσαρίστηκε και κάηκε στο 57% του σώματός του (για να καταλήξει μερικές μέρες αργότερα) γιατί δεν ήταν με την αντιπολίτευση. Ο δράστης αντιμετωπίζει την κατηγορία «της σκόπιμης δολοφονίας ως πράξης τρομοκρατίας». Ο Γενικός Εισαγγελέας Τάρεκ Σάαμπ δήλωσε ότι «το υπουργείο θα συνεχίσει τον συνταγματικό, δημοκρατικό αγώνα για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων χωρίς καμία διάκριση, προς το συμφέρον της ειρήνης όλων των Βενεζουελάνων και της δικαιοσύνης».

Επίσης, η δημοσίευση την περασμένη βδομάδα της έκθεσης της επικεφαλής της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, πρώην Προέδρου της Χιλής Μισέλ Μπατσελέτ, έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις σε λαϊκές οργανώσεις στη χώρα, γιατί δεν εκφράζει την πραγματικότητα (δεν αναφέρεται στον αποκλεισμό από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους και αποδίδει τη βία και τους θανάτους μόνο στην κυβέρνηση), και έτσι το Σάββατο διοργανώνεται διαδήλωση διαμαρτυρίας και καταγγελίας στο Καράκας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ