Παρασκευή 12 Ιούλη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
«Δεν άξιζε να διεξαχθούν» οι επεμβάσεις σε Αφγανιστάν, Ιράκ και Συρία

Σύμφωνα με έρευνα σε βετεράνους του αμερικανικού στρατού

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Η πλειοψηφία των πρώην στελεχών του αμερικανικού στρατού (το 58%) εκτιμά ότι ο πόλεμος στο Αφγανιστάν, που διαρκεί σχεδόν 18 χρόνια, «δεν άξιζε να διεξαχθεί», ενώ το ίδιο συμπέρασμα εξάγεται και για τον πόλεμο στο Ιράκ, όπως καταγράφει δημοσκόπηση που δόθηκε στη δημοσιότητα την Τετάρτη από το ινστιτούτο «Pew Research Center».

«Για μια πλειοψηφία των πρώην στρατιωτικών (58%) και του γενικού κοινού (59%) ο πόλεμος στο Αφγανιστάν δεν άξιζε τον κόπο», ενώ κάτι λιγότερο από το 40% θεωρεί το αντίθετο, σύμφωνα με το αμερικανικό ινστιτούτο μελετών. Δεν διευκρινίζονται τα κίνητρα αυτής της στάσης και οπωσδήποτε δεν μπορεί να εκληφθεί ως συνολική αντίθεση στη δράση του αμερικανικού ιμπεριαλισμού, ωστόσο εκφράζει τη δυσαρέσκεια από τα αποτελέσματά της, που εκτός των άλλων οδήγησαν στο θάνατο χιλιάδων Αμερικανών στρατιωτών.

Η δημοσκόπηση δόθηκε στη δημοσιότητα την ώρα που Αμερικανοί απεσταλμένοι και οι «Ταλιμπάν» διεξάγουν εντατικά «ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις» χωρίς προηγούμενο για να τερματιστεί η σύρραξη.

Αναφορικά με τον πόλεμο στο Ιράκ, ο οποίος άρχισε το 2003 και έχει σημαδέψει την αμερικανική κοινή γνώμη, το 64% των πρώην στελεχών του αμερικανικού στρατού θεωρεί ότι «δεν άξιζε τον κόπο». Ενώ το 55% εξ αυτών εξέφρασε την ίδια άποψη για την αμερικανική επέμβαση στη Συρία εναντίον της τζιχαντιστικής οργάνωσης «Ισλαμικό Κράτος» (ΙΚ). «Οι απόψεις δεν παρουσιάζουν διαφοροποίηση ανάλογα με το βαθμό ή τις εμπειρίες» των στρατιωτικών, διευκρίνισε το «Pew Research Center». Σύμφωνα με πρόσφατη ανάλυση του πανεπιστημίου Μπράουν, 6.951 Αμερικανοί στρατιωτικοί σκοτώθηκαν στις επεμβάσεις από το 2001 έως το 2018. Πολλοί βετεράνοι πάσχουν από το λεγόμενο σύνδρομο μετατραυματικού στρες (PTSD) και υπολογίζεται ότι μεταξύ 2008 και 2016 6.000 στελέχη του αμερικανικού στρατού αυτοκτόνησαν. Βέβαια, ο αριθμός των θυμάτων και των σακατεμένων στις χώρες που διέλυσαν (Αφγανιστάν, Ιράκ, Συρία, Λιβύη κ.ά.) είναι υπερπολλαπλάσιος, όπως και οι άνθρωποι που υποφέρουν, που ξεριζώθηκαν από τις εστίες τους, που πνίγηκαν στα νερά της Μεσογείου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ