Τετάρτη 17 Ιούλη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΜΑΚΡΟΝ ΣΤΗ ΣΕΡΒΙΑ
Συμφωνίες και παζάρια

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.--

Την αναβάθμιση του διαπραγματευτικού ρόλου της Γαλλίας και της Γερμανίας έναντι εταίρων και ανταγωνιστών (π.χ. ΗΠΑ, Ρωσίας) στο μακρύ και δαιδαλώδες παζάρι για την επίτευξη συμφωνίας «ομαλοποίησης» των σχέσεων Σερβίας - Κοσσυφοπεδίου και πάνω από 20 συμφωνίες αξίας εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ προώθησε ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, στη διάρκεια της διήμερης επίσημης επίσκεψης που ολοκλήρωσε στο Βελιγράδι.

Ο Γάλλος Πρόεδρος, που είναι ο πρώτος που επισκέφθηκε τη Σερβία από το 2001, ανήγγειλε πως θα πραγματοποιηθεί (πιθανώς τον Σεπτέμβρη) η αναβληθείσα στις αρχές Ιούλη γαλλογερμανική Σύνοδος Κορυφής για την επίτευξη λύσης στις διαφορές Σερβίας - Κοσσυφοπεδίου. Επιχείρησε να αναβαθμίσει το ρόλο Γαλλίας και Γερμανίας στο παζάρι για την επίτευξη «λύσης» με γνώμονα τα συμφέροντα των Ευρωπαίων ιμπεριαλιστών, τονίζοντας: «Η ειρήνη θα πρέπει να επιτευχθεί από τους Ευρωπαίους χωρίς ξένη ανάμειξη. Η Ευρώπη είναι η ήπειρος του διαφωτισμού, όπου αγαπάμε την ελευθερία. Τη λογική και την ελευθερία, και για τους άνδρες και για τις γυναίκες».

Ερωτηθείς στη συνέντευξη Τύπου για το ενδεχόμενο ανταλλαγής εδαφών μεταξύ Σερβίας - Κοσσυφοπεδίου ως πιθανή λύση, ο Μακρόν απέφυγε να απαντήσει, λέγοντας ότι δεν υπάρχουν «μαγικές λύσεις». Ωστόσο πρόσθεσε με νόημα ότι «οι δύο διαμετρικά αντίθετες θέσεις, ότι το Κόσοβο είναι ανεξάρτητο κράτος ή ότι το Κόσοβο αποτελεί τμήμα της Σερβίας, δεν μπορούν να παραμείνουν σταθερές εάν επιθυμούμε λύση». Επέμεινε επίσης στην εφαρμογή «μεταρρυθμίσεων» (βλέπε ενίσχυση της αστικής εξουσίας) για να συνεχιστεί η διεύρυνση της ΕΕ στην περιοχή.

Από την πλευρά του ο Σέρβος ηγέτης, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, επιχείρησε για μία ακόμη φορά να προετοιμάσει τον σερβικό λαό για υποχωρήσεις και επώδυνους συμβιβασμούς, λέγοντας: «Ζήτησα κατανόηση γιατί δεν μπορεί να επιλυθεί (σ.σ. το ζήτημα με το Κοσσυφοπέδιο) όπως θα θέλαμε όλοι, αλλά θα πρέπει να γίνει κάτι ενδιάμεσο... Ο συμβιβασμός δεν είναι αδυναμία, αλλά δύναμη». Σε άλλο σημείο, προσπάθησε να δικαιολογήσει την αύξηση των αμυντικών συμφωνιών και τη δαπανηρή αγορά γαλλικού πυραυλικού συστήματος «Μistral SHORAD-3», που εξασφαλίστηκε κατά την επίσκεψη του Γάλλου ομολόγου του, λέγοντας πως «αν η Σερβία φανεί σαν σάπιο μήλο, όλοι θα θελήσουν να επωφεληθούν, αλλά αν τη δουν σαν καρύδι, θα αντιληφθούν ότι δεν μπορεί να σπάσει εύκολα».

Ανάμεσα στις πάνω από 20 συμφωνίες που υπογράφηκαν κατά την επίσκεψη Μακρόν ξεχωρίζουν εκείνη για την 25ετή εκμετάλλευση του διεθνούς αεροδρομίου του Βελιγραδίου «Νίκολα Τέσλα» μετά τις εργασίες εκσυγχρονισμού από το γαλλικό μονοπώλιο κατασκευών «Vinci», η δήλωση πρόθεσης κατασκευής υπόγειου δικτύου ηλεκτρικού σιδηρόδρομου στο Βελιγράδι από γαλλική εταιρεία στο πλαίσιο πιθανής κοινοπραξίας με κινεζική κατασκευαστική εταιρεία, η αγορά του πυραυλικού συστήματος «Mistral SHORAD-3» της εταιρείας MSDA (την οποία απαρτίζουν τα μονοπώλια «Airbus», «BAE Systems» και «Leonardo») και η συμφωνία για διαχείριση αποβλήτων του Βελιγραδίου και εκσυγχρονισμό του δικτύου θέρμανσης.

Μέσα σε όλα αυτά, αξιωματούχοι της κυβέρνησης των Κοσοβάρων Αλβανών στην Πρίστινα διεμήνυσαν πως «το Κόσοβο δεν θα συμβιβαστεί». Παράλληλα προώθησαν νέα αίτηση ένταξης στην Ιντερπόλ, με τον υπουργό Εξωτερικών Μπεχτζέτ Πατσόλι να εκφράζει την «ελπίδα» πως «η Σερβία θα λογικευτεί και δεν θα εμποδίσει την ειρήνη και την ασφάλεια». Αμεση ήταν η απάντηση του Σέρβου ομολόγου του, Ιβιτσα Ντάσιτς, ο οποίος δήλωσε πως ούτε φέτος θα ενταχθεί το Κοσσυφοπέδιο στην Ιντερπόλ, αλλά και του Σέρβου υπουργού Εσωτερικών, Νεμπόισα Στεφάνοβιτς, που δήλωσε πως η Σερβία θα ηγηθεί διπλωματικού αγώνα για να αποτρέψει ένα τέτοιο ενδεχόμενο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ