Πέμπτη 18 Ιούλη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΩΝ ΗΠΑ
Περιοδεία σε χώρες της Λ. Αμερικής για την ενίσχυση της επιθετικότητας σε Κούβα και Βενεζουέλα

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Μ. Πομπέο

Copyright 2019 The Associated

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Μ. Πομπέο
Περιοδεία σε χώρες της Λατινικής Αμερικής (Αργεντινή, Ισημερινό, Μεξικό και Ελ Σαλβαδόρ) πραγματοποιεί 19 - 21 Ιούλη ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο. Οπως ανακοινώθηκε από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, στόχος της περιοδείας είναι «η ενίσχυση περαιτέρω της συνεργασίας ενάντια στο δυτικό ημισφαίριο για τις περιφερειακές και παγκόσμιες προκλήσεις». Επισημαίνεται επίσης ότι η ατζέντα περιλαμβάνει συνεργασία σε θέματα ασφάλειας και θα δοθεί έμφαση στην κατά τις ΗΠΑ «προσήλωση στη δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις αυξημένες οικονομικές ευκαιρίες» και τη «στήριξη των λαών της Κούβας, της Βενεζουέλας και της Νικαράγουας στον αγώνα τους για ελευθερία». Βεβαίως, η «ελευθερία και δημοκρατία» που στηρίζουν οι ιμπεριαλιστές των ΗΠΑ και της ΕΕ, φαίνεται στον συνεχιζόμενο αποκλεισμό της Κούβας, τις κυρώσεις που επιδεινώνουν τη ζωή του βενεζουελάνικου λαού, στη στήριξη των πραξικοπηματιών τύπου Γκουαϊδό, στις επεμβάσεις τους ανά τον κόσμο.

Είναι φανερό δε ότι η ρητορική των ΗΠΑ περί «δημοκρατίας» αποσκοπεί στην άσκηση ακόμα μεγαλύτερης πίεσης σε σύμμαχες χώρες στην περιοχή να κλιμακώσουν την επιθετικότητα κατά της Βενεζουέλας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στο Μπουένος Αϊρες της Αργεντινής, εκτός από τις συναντήσεις με την αντιδραστική κυβέρνηση του Μαουρίσιο Μάκρι (που πρωτοστατεί στην επίθεση στη Βενεζουέλα) θα γίνει και η 2η υπουργική Σύνοδος Κορυφής για την «καταπολέμηση της τρομοκρατίας στο Δυτικό Ημισφαίριο», όπου αναμένεται να πάρουν μέρος και οι υπουργοί Εξωτερικών άλλων χωρών της περιοχής.

Το Σάββατο επίσης ο Πομπέο θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο του Εκουαδόρ Λένιν Μορένο, που εξελίσσεται σε πιστό σύμμαχο των ΗΠΑ, ενώ την Κυριακή στο Μεξικό με τον ομόλογό του Μαρσέλο Εμπραντ, της σοσιαλδημοκρατικής κυβέρνησης Αντρες Πέρες Λόπες Ομπραδόρ, όπου έχει προγραμματιστεί να γίνει συζήτηση για τα ζητήματα της «παράνομης μετανάστευσης» και τη συμφωνία «ελεύθερου εμπορίου» των ΗΠΑ με το Μεξικό και τον Καναδά. Για το ζήτημα της μετανάστευσης, όπως δηλώνεται, θα έχει επαφές και στο Ελ Σαλβαδόρ.

Ταυτόχρονα, ο Πομπέο συναντήθηκε χτες με τον υπουργό Εξωτερικών της Κολομβίας, Κάρλος Τρουχίγιο, με τον οποίο συμφώνησε ότι θα συνεχίσουν «τις προσπάθειες για τον τερματισμό της κρίσης στη Βενεζουέλα, που οφείλεται στην κυβέρνηση Μαδούρο». Αντιδρώντας σε αυτήν τη θέση, ο ΥΠΕΞ της Βενεζουέλας Χόρχε Αρεάσα υπογράμμισε ότι «αποδεικνύεται στην πράξη ότι η επιθετικότητα κατά της Βενεζουέλας εκπορεύεται από τον Λευκό Οίκο».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ