Παρασκευή 19 Ιούλη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΥΡΣΟΥΛΑ ΦΟΝ ΝΤΕΡ ΛΑΪΕΝ:
«Κατάφωρο πλήγμα» και για τις δύο πλευρές ένα άτακτο Brexit

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Η νέα πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, στην πρώτη συνέντευξη που έδωσε από κοινού στη βρετανική εφημερίδα «Guardian» και σε άλλες τρεις ευρωπαϊκές εφημερίδες, εκτίμησε ότι τυχόν αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ δίχως συμφωνία θα ήταν «κατάφωρο πλήγμα» και για τις δύο πλευρές. Δεν απέκλεισε «μελλοντικές συνομιλίες» με τον διάδοχο της Βρετανίδας πρωθυπουργού Τερέζα Μέι, στη βάση ωστόσο της συμφωνίας που υπέγραψαν τον περασμένο Νοέμβρη στις Βρυξέλλες Βρετανοί και Ευρωενωσιακοί υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι. Η Λάιεν τόνισε ότι πρόκειται για μία «καλή συμφωνία», που δεν είναι «νεκρή» όπως την παρουσιάζουν κατά την προεκλογική τους εκστρατεία οι δύο υποψήφιοι για την ηγεσία των Βρετανών Συντηρητικών, Μπόρις Τζόνσον και Τζέρεμι Χαντ. Δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να δοθεί «έκτακτη βοήθεια» από την ΕΕ σε χώρες όπως η Ιρλανδία, που θα πληγούν άμεσα από το ενδεχόμενο ενός άτακτου Brexit. Ωρες πριν, πάντως, ο Ιρλανδός πρωθυπουργός Λ. Βαράντκαρ είχε εμφανιστεί πιο «ευέλικτος» στην περίπτωση νέου πιθανού παζαριού, δηλώνοντας πρόθυμος να ακούσει «εναλλακτικές προτάσεις» από τον επόμενο Βρετανό πρωθυπουργό προκειμένου να παραμείνουν ανοιχτά τα σύνορα με τη Βόρεια Ιρλανδία μετά το Brexit. Πρόσθεσε μάλιστα πως θα μπορούσε να συμβιβαστεί υπό προϋποθέσεις...

Νωρίτερα, η Βουλή των Κοινοτήτων με 315 ψήφους υπέρ και 274 κατά ενέκρινε ψήφισμα που επιβάλλει στην κυβέρνηση του επόμενου πρωθυπουργού να μην αγνοήσει ή παρακάμψει το βρετανικό κοινοβούλιο αναστέλλοντας τη λειτουργία του βδομάδες πριν από τις 31 Οκτώβρη, ημερομηνία κατά την οποία έχει προγραμματιστεί - εκτός κι αν υπάρξει νέα παράταση - η έναρξη της διαδικασίας αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ. Το νέο ψήφισμα υποτίθεται πως περιορίζει την κυβέρνηση από το να προχωρήσει σε άτακτο Brexit δίχως τη συγκατάθεση της Βουλής.

Οι εξελίξεις αυτές και το ενδεχόμενο άτακτου Brexit οδηγούν σε προβλέψεις όπως αυτή του Γραφείου Δημοσιονομικής Ευθύνης (OBR) για ύφεση, με μείωση του ΑΕΠ το 2020 κατά 2% και αύξηση του κρατικού δανεισμού κατά 30 δισ. στερλίνες μέσα σε μία διετία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ