Τρίτη 23 Ιούλη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Νικητές η αποχή και ο «Υπηρέτης του Λαού»...

Πρωτιά Ζελένσκι και στις βουλευτικές εκλογές της Κυριακής

Copyright 2019 The Associated

Πρωτιά Ζελένσκι και στις βουλευτικές εκλογές της Κυριακής
KIEBO.--

Διαβεβαιώσεις για «τερματισμό» της σύγκρουσης στην Ανατολική Ουκρανία, επιστροφή των αιχμαλώτων και «συντριβή της διαφθοράς» έδωσε μετά τη νίκη του κόμματός του, «Υπηρέτης του Λαού», στις πρόωρες βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν την Κυριακή στη χώρα του, ο Ουκρανός Πρόεδρος Βολοντιμίρ Ζελένσκι.

Το κόμμα του Προέδρου επικράτησε με άνεση παίρνοντας 43,9% των ψήφων. Ωστόσο, η σαρωτική νίκη του επισκιάζεται από το υψηλό ποσοστό αποχής, που έφτασε το 50% (στις προεδρικές εκλογές του Απρίλη η αποχή ήταν 38%). Συνολικά, στη νέα 424μελή Βουλή πέρασαν το πλαφόν του 5% και μπήκαν: Η φιλορωσική «Πλατφόρμα Αντιπολίτευσης», που εμφανιζόταν να παίρνει τουλάχιστον 12%. Το φιλοδυτικό κόμμα «Ευρωπαϊκή Αλληλεγγύη», του πρώην Προέδρου Π. Ποροσένκο, με 8,5%. Η φιλοδυτική «Πατρίδα», της πρώην πρωθυπουργού Γούλια Τιμοσένκο, με 7,05%. Το νέο κόμμα «Φωνή» του ροκ σταρ Σβιατοσλάβ Βακαρτσούκ, που πήρε 6% και προβάλλει ως ο πιθανότερος εταίρος της νέας ουκρανικής κυβέρνησης.

Ο Ζελένσκι δήλωσε ότι επιθυμεί ο μελλοντικός πρωθυπουργός να είναι «ένας επαγγελματίας οικονομολόγος» που ποτέ δεν ανέλαβε πολιτικό αξίωμα, που θα είναι «ανεξάρτητος και σεβαστός στην Ουκρανία και στο εξωτερικό», «φωτογραφίζοντας» ως φαβορί για τον πρωθυπουργικό θώκο τον πρώην υποδιοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Ουκρανίας και σημερινό αντιπρόσωπο της Ουκρανίας στο ΔΝΤ, Βλάντισλαβ Ρασκόβαν. Ο Ρασκόβαν προβάλλει επί του παρόντος ως «καταλληλότερος» για την αστική τάξη της Ουκρανίας, σε μία περίοδο κατά την οποία έχουν «ανάψει» τα παζάρια για «υποστήριξη» της ουκρανικής οικονομίας από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ