Παρασκευή 23 Νοέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
Στο στόχαστρο οι λαοί
ΣΥΝαίνεση για ευρωστρατό, ευρωαστυνομία

«

Χαιρετίζουμε ως θετική εξέλιξη...», μ' αυτή τη φράση κατά καιρούς ο ΣΥΝ έχει υποδεχτεί πολλές αποφάσεις της ΕΕ (ΟΝΕ, Ελσίνκι κ.ά.). Ας δούμε ποια ήταν η αντίδρασή του στην απόφαση για συγκρότηση ευρωστρατού και ευρωαστυνομίας, μια εξέλιξη άκρως επικίνδυνη, που χαλκεύει νέα δεσμά για τους λαούς της Ευρώπης και όχι μόνο.

«Η δημιουργία ευρωστρατού έχει νόημα εάν εντάσσεται στην προοπτική της πολιτικής ενοποίησης και αυτονόμησης της Ευρώπης», δηλώνει ο Συνασπισμός! Μια τέτοια Ευρώπη, κατά τον ΣΥΝ, χρειάζεται το... στρατό της (ως φύλακα - άγγελο των συνόρων της άραγε; Κι από ποιον;)! Η πολιτική ενοποίηση, όμως, δεν είναι το στοιχείο που θα κάνει τη διαφορά. Είτε έτσι είτε αλλιώς η Ευρωπαϊκή Ενωση θα παραμείνει ένας ιμπεριαλιστικός οργανισμός και σαν τέτοιος χρειάζεται «πραιτοριανούς» που θα υπερασπίζονται τους ζωτικούς της χώρους, θα περιφρουρούν τα συμφέροντά της, θα επιχειρούν διεύρυνση και εδραίωσή τους, όπου χρειάζεται με υποδούλωση λαών και χωρών. Σημασία, λοιπόν, έχει η ουσία και όχι η μορφή αυτού που θα κινεί τον ευρωστρατό. Η εκμεταλλευτική, αντιλαϊκή, κατασταλτική φύση της ΕΕ αυτόματα καθιστά ως τέτοιο το περιεχόμενο, το ρόλο και την αποστολή του στρατού της.

Η μοναδική αγωνία του Συνασπισμού έχει να κάνει με την ανεξαρτησία - όχι των χωρών και λαών που θα απειληθούν μελλοντικά από τον ευρωστρατό - αλλά της ΕΕ. Η ένστασή του κατατίθεται στη βάση της επίκλησης ενός υποθετικού κινδύνου. Λέει: «Εάν ο υπό ίδρυση ευρωστρατός αποτελέσει έναν ακόμη στρατιωτικό μηχανισμό στην υπηρεσία των ΝΑΤΟικών και αμερικάνικων στρατιωτικών και πολιτικών επιτελείων, τότε δε θα αποτελεί στοιχείο ανεξαρτησίας (!) της Ευρώπης, αλλά ακόμα ένα μηχανισμό εξάρτησης»!

Στο ΝΑΤΟ βέβαια συμμετέχουν οι χώρες της ΕΕ και ήταν αυτές που εν χορδαίς και οργάνοις ταυτίστηκαν με τις αποφάσεις των αμερικάνικων στρατιωτικών και πολιτικών επιτελείων για «αντιτρομοκρατικούς» πολέμους διαρκείας κ.ο.κ. Είναι προφανές ότι ο όρος «εξάρτηση» δεν έχει καμία σχέση με αυτό που στην πράξη συμβαίνει. Η ΕΕ είναι μαζί με τις ΗΠΑ, όταν αυτό επιτάσσει η προάσπιση και υπεράσπιση των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών και συμφερόντων (μαζί βομβάρδιζαν τη Γιουγκοσλαβία, σήμερα το Αφγανιστάν) και χώρια μόνο στη μοιρασιά της λείας.

Και αν ο ευρωστρατός θα τακτοποιεί τις υποθέσεις της ΕΕ εκτός των «συνόρων» της, η ευρωαστυνομία θα αναλάβει αντίστοιχη δράση εντός των τειχών. Είναι πασιφανές πως αυτός ο μηχανισμός προορίζεται για καταστολή λαϊκών κινημάτων, όπως άλλωστε τα εθνικά του «αδέρφια». Των κινημάτων που θα δυναμώσουν, θα εντείνουν την πάλη τους απέναντι στην καπιταλιστική βαρβαρότητα. Αλλωστε, ο υπουργός δημόσιας Τάξης Μ. Χρυσοχοΐδης ήταν σαφής, δηλώνοντας πως προορίζεται για αποστολές «διαχείρισης κρίσεων που αφορούν κοινωνική ειρήνη, ασφάλεια και τάξη»!

Τι λέει ο ΣΥΝ; Λέει πως «χωρίς την ύπαρξη ευρωπαϊκού συντάγματος, χωρίς την ύπαρξη νομικού πλαισίου, χωρίς όργανο που να εξασφαλίζει τον πολιτικό έλεγχο ένας ευρωπαϊκός αστυνομικός μηχανισμός είναι σίγουρο ότι θα αποτελέσει μηχανισμό καταστρατήγησης και καταπάτησης δημοκρατικών δικαιωμάτων». Ταυτόχρονα παραδέχεται πως αυτός ο κίνδυνος είναι ιδιαίτερα οξυμένος σήμερα με δεδομένο την πολιτική βούληση «ισχυρών κύκλων» (sic) να επιχειρήσουν ποινικοποίηση της δράσης των κοινωνικών κινημάτων.

Με την τοποθέτησή του αυτή καλλιεργεί την αυταπάτη πως υπό προϋποθέσεις η ευρωαστυνομία μπορεί να λειτουργήσει προς όφελος των ευρωπαϊκών λαών. Κι αν αύριο αυτές οι προϋποθέσεις ικανοποιηθούν η ένστασή του προφανώς θα αρθεί. Δε γνωρίζει άραγε ο ΣΥΝ το ρόλο των δυνάμεων καταστολής στα πλαίσια του αστικού κράτους; Ξεχνά άραγε πως θεσμικά όργανα ουδέποτε εμπόδισαν την άρχουσα τάξη και τους πολιτικούς της εκπροσώπους από το να προσανατολίσουν τα σώματα ασφαλείας σε αντιδημοκρατική κατεύθυνση, πέρα απ' τη θεσμικά κατοχυρωμένη αποστολή τους; Πόσο σεβάστηκε η ελληνική κυβέρνηση εκείνο το άρθρο του Συντάγματος που απαγόρευε τη διέλευση από το έδαφός της ξένων στρατευμάτων, όταν παρέδιδε δρόμους, λιμάνια, αεροδρόμια στις ΝΑΤΟικές δυνάμεις που επέδραμαν εναντίον της Γιουγκοσλαβίας;

Κανένα σύνταγμα δεν εμπόδισε στη Γένοβα τις βάρβαρες επιθέσεις των δυνάμεων καταστολής εναντίον διαδηλωτών και στην Ελλάδα και αλλού. Και καμία αμφιβολία δεν υπάρχει μετά τα όσα έχουν λεχθεί από τις 11 Σεπτέμβρη ως σήμερα, για το ποιος θα είναι ο ρόλος της ευρωαστυνομίας.

Οπως και καμιά αμφιβολία δεν πρέπει να υπάρχει για το ότι αν απέναντι στην ιμπεριαλιστική Ευρωπαϊκή Ενωση που έχει ανάγκη ευρωαστυνομίες, ευρωεντάλματα, ευρωτρομονόμους, ευρωστρατούς οι λαοί αντιτάξουν ευρωσυντάγματα και ευρωθεσμούς οδηγούνται μόνοι τους στην αυτοκτονία, με τη βοήθεια και όσων προπαγανδίζουν το δρόμο προς τα 'κει ως τον μοναδικό που τους έχει απομείνει.


Βάσω ΝΙΕΡΗ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ