Παρασκευή 23 Νοέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ - ΝΑΤΟ
Προς μόνιμη συνεργασία...

ΜΟΣΧΑ.-

«Η Ρωσία δε σχεδιάζει να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και πολύ περισσότερο να στηθεί στην ουρά μαζί με τις άλλες υποψήφιες, για ένταξη στο Βορειοατλαντικό Σύμφωνο, χώρες», διαμήνυσε χτες ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, μιλώντας σε Ρώσους βουλευτές στο Κρεμλίνο. Επιπλέον, εξέπεμψε ένα ανάλογο στίγμα με αυτό της προχτεσινοβραδινής ομιλίας του ομολόγου του Τζ. Ου. Μπους σε στρατιωτικούς λέγοντας: «Ο αγώνας κατά των διεθνών τρομοκρατικών οργανώσεων μόλις αρχίζει και θα φθάσει μέχρις εσχάτων όπου και να κρύβονται».

Αυτά ενώ εξελίσσονταν το δεύτερο 24ωρο της επίσκεψης του γγ του ΝΑΤΟ, Τζορτζ Ρόμπερτσον, στη Μόσχα και οι επαφές του με Ρώσους στρατιωτικούς αξιωματούχους πάνω σε μία πρόταση - έμπνευσης του Βρετανού πρωθυπουργού, Τόνι Μπλερ... - για ένα ειδικό καθεστώς, ισότιμης βάσης, στενότερων σχέσεων ανάμεσα σε Ρωσία και ΝΑΤΟ... Μολονότι δεν ανακοινώθηκαν άμεσα κάποια απτά αποτελέσματα απ' τις χτεσινές διαβουλεύσεις του Ρόμπερτσον με Ρώσους αξιωματούχους, είναι βέβαιο πως αυτές θα έχουν συνέχεια και πέραν της τριήμερης επίσκεψης του Τζ. Ρόμπερτσον, ενώ δεν αποκλείεται τα αποτελέσματα αυτών των διαβουλεύσεων να οδηγήσουν στη δημιουργία ενός συγκεκριμένου πλαισίου ρωσο-ΝΑΤΟικής συνεργασίας επί ειδικών ζητημάτων στη διάρκεια επικείμενης συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ.

Ωστόσο, κάποιες ενδείξεις για το είδος ενίσχυσης της ρωσο-ΝΑΤΟικής συνεργασίας υπήρξαν κατά τις δηλώσεις του γγ του ΝΑΤΟ σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου στη Μόσχα.

«Η υποστήριξη της Ρωσίας μετά τις επιθέσεις (της 11ης του Σεπτέμβρη) ήταν σημαντική... Ηρθε η στιγμή για ένα νέο επίπεδο στις σχέσεις μας», είπε σε συνέντευξη Τύπου ο Ρόμπερτσον, αναφέροντας πως συζήτησε μία νέα πρόταση (που όπως διευκρίνισε κατέθεσε την περασμένη βδομάδα ο Βρετανός πρωθυπουργός, Τόνι Μπλερ), η οποία θα ανακοινωθεί στη διάρκεια έκτακτης συνόδου του Συμβουλίου του ΝΑΤΟ με τη Ρωσία και κατά τη διάρκεια της οποίας θα δοθεί στη Μόσχα «το δικαίωμα της ισότητας, αλλά παράλληλα και της ευθύνης καθώς και των δεσμεύσεων που θα προέλθουν από τη συμμετοχή της στο ΝΑΤΟ»...

Ο γγ του ΝΑΤΟ, πάντως, δε διευκρίνισε, μεταξύ άλλων, ποια είναι τα ζητήματα ασφαλείας τα οποία η Ρωσία θα συζητά με τους 19 εταίρους του ΝΑΤΟ με βάση τη νέα πρόταση. Πάντως, έως τώρα οι όποιες επίσημες επαφές ανάμεσα σε Ρωσία και ΝΑΤΟ γίνονταν στο πλαίσιο του λεγόμενου Μόνιμου Κοινού Συμβουλίου...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ