Κυριακή 25 Νοέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΣΤΟ ΣΤΟΧΑΣΤΡΟ ΟΙ ΛΑΟΙ
Κατάπνιξη των λαϊκών ελευθεριών

Με το Συμβούλιο των υπουργών Δικαιοσύνης των χωρών-μελών της ΕΕ, που συνήλθε στις Βρυξέλλες στις 15/16 του Νοέμβρη, φαίνεται ότι διαμορφώθηκε τελικά η νομοθεσία της ΕΕ για την «καταπολέμηση της τρομοκρατίας». Απομένει ο τελικός συντονισμός και η διαμόρφωσή του σε νομοθετικό κείμενο στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων στις 6/12 (έτσι έχει αναφερθεί στον Τύπο) και η τελική επικύρωσή του ως νόμου της ΕΕ, στο Συμβούλιο Αρχηγών Κρατών, που θα συνέλθει στις 15/16 του Δεκέμβρη στο Λάακεν, με τη λήξη της εξάμηνης προεδρίας του Βελγίου.

Αν και είναι γνωστά τα βασικά κείμενα και, από τις επίκαιρες δημοσιεύσεις δηλώσεων και πληροφοριών, οι όποιες μεταβολές έχουν επέλθει από τα αλλεπάλληλα έκτακτα συμβούλια και τους πραγματογνώμονες της ΕΕ, ωστόσο μια πιο εκτεταμένη κριτική μπορεί να γίνει μετά τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων του Συμβουλίου Αρχηγών στις 15/16 του Δεκέμβρη.

Εδώ, σύντομα και σε σχέση με το σύνολο των δημοσιευμάτων του ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ, πρέπει να επισημανθεί και να τονιστεί μία ακόμη πλευρά αυτής της ευρω-τρομονομοθεσίας.

Στην «απόφαση-πλαίσιο», που η Επιτροπή της ΕΕ προτείνει να γίνει νόμος για την «καταπολέμηση της τρομοκρατίας», σαν «τρομοκρατικά αδικήματα» αναφέρονται και όσα «διαπράττονται κατά των θεσμών ή του πληθυσμού κράτους-μέλους».

Ακόμη όσα «διαπράττονται για λογαριασμό νομικού προσώπου εγκατεστημένου σε κράτος- μέλος». Παραπέρα, τρομοκρατία αποτελούν και τα «αδικήματα» που «διαπράττονται εκ προθέσεως από άτομο ή ομάδα κατά μιας ή περισσοτέρων χωρών, των θεσμών ή του πληθυσμού τους, με σκοπό τον εκφοβισμό τους και τη σοβαρή μετατροπή ή καταστροφή των πολιτικών, οικονομικών και κοινωνικών δομών μιας χώρας». Και σαν τέτοια χαρακτηρίζονται ρητά «η παράνομη κατάληψη, η φθορά κρατικών ή κυβερνητικών εγκαταστάσεων, δημόσιων συγκοινωνιακών μέσων, εγκαταστάσεων υποδομής, δημόσιων χώρων και άλλων δημόσιων αγαθών», ακόμη δε και η «απειλή διάπραξης μιας εκ των προαναφερομένων πράξεων» και η «ενθάρρυνση, υποστήριξη και συμμετοχή σε τρομοκρατική ομάδα». Τέλος, με άλλη διάταξη «τα νομικά πρόσωπα υπέχουν ευθύνη για τα τρομοκρατικά αδικήματα και τις τρομοκρατικές συμπεριφορές..., που διαπράττονται ή υιοθετούνται για λογαριασμό τους από οποιοδήποτε πρόσωπο...». Και επιβάλλονται κυρώσεις στο «νομικό πρόσωπο», «αποτελεσματικές, ανάλογες και αποτρεπτικές», που είναι «χρηματικές ποινές... αποκλεισμός από δημόσιες παροχές ή ενισχύσεις... επιβολή δικαστικής εποπτείας, δικαστική απόφαση διάλυσης, προσωρινό ή οριστικό κλείσιμο των εγκαταστάσεων που χρησιμοποιήθηκαν για τη διάπραξη του αδικήματος».

Σύντομη αξιολόγηση αυτών των διατάξεων δείχνει, ότι αυτές στόχο αποκλειστικό έχουν την κατάπνιξη των πολιτικών, συνδικαλιστικών και άλλων διεκδικητικών κινητοποιήσεων των λαϊκών στρωμάτων, διεκδικήσεων που τις πιο πολλές φορές είναι για να αντιμετωπίσουν ακόμη και προβλήματα επιβίωσης, μέσα στις συνθήκες της απεριόριστης και ανεξέλεγκτης εκμετάλλευσης που τους επιβάλλουν τα κυρίαρχα συμφέροντα με την αυταρχική πολιτική εξουσία τους, η οποία τα υπηρετεί. Είναι χαρακτηριστικό, ότι όλα τα παραπάνω «αδικήματα», που ενδεικτικά μόνο και όχι συνολικά αναφέρονται, περιλαμβάνονται στο σύστημα του ποινικού δικαίου, δηλαδή της ποινικής δίωξης και τιμωρίας, είτε ως εγκλήματα «εσχάτης προδοσίας», είτε ως «κοινώς επικίνδυνα εγκλήματα», και παρακώλυσης συγκοινωνιών, εγκαταστάσεων κοινής ωφέλειας, κατά των ηθών, ως εγκλήματα οικονομικής βλάβης του δημοσίου και δημόσιων οργανισμών, ιδιωτών κλπ. Δηλαδή, το οικονομικό σύστημα και τα συμφέροντά του είναι απόλυτα εξασφαλισμένα.

Ομως, αυτές οι διατάξεις που ισχύουν δεν είναι εύκολο να εφαρμοστούν για την κατάπνιξη της πολιτικής δράσης ατόμων, συλλογικών κινητοποιήσεων και οργάνων και νομικών προσώπων, τέτοια δε νομικά πρόσωπα και συλλογικά όργανα και ομάδες είναι, κατά τη νομοθεσία και τη νομολογία, τα πολιτικά κόμματα και οι οργανώσεις τους, όπως και τα αναγνωρισμένα σωματεία και άλλες «ομάδες προσώπων».

Με δεδομένη τη γενικότητα των διατυπώσεων αυτής της ευρω-τρομονομοθεσίας, και αντίστοιχα την προφανέστατης σημασίας σιωπή της σε μια ευνοϊκή διάκριση και εξαίρεση από τις νομικές «τανάλιες» της των πολιτικών δραστηριοτήτων τους, άσχετα από τις πράξεις ατόμων, προβοκατόρων κλπ., που μπορεί να συμβούν κατά την εξέλιξη αυτής της πολιτικής δράσης, ο καθένας καταλαβαίνει τους κινδύνους από την έκταση της ερμηνείας και εφαρμογής αυτής της νομοθεσίας.

Στη χώρα μας έχουμε, δυστυχώς, πλούσια εμπειρία από την τραγωδία που προέκυψε για το λαό, κατά την εφαρμογή τόσο παρόμοιας νομοθεσίας, όπως αυτή των δικτατοριών και άλλων ανώμαλων καταστάσεων, όπως υπό το κράτος των α.ν. 375/1936, 509/1947, των ψηφισμάτων της Βουλής της περιόδου του Εμφυλίου. Τώρα, μέσα σ' ένα κλίμα εκστρατείας και μαζικής εξόντωσης λαών από τα κυρίαρχα συμφέροντα του ιμπεριαλιστικού καπιταλισμού, όταν για την επιδίωξη αυτών των συμφερόντων, παράλληλα στη μητρόπολη του παγκοσμιοποιημένου εγκλήματος, τις ΗΠΑ, έβαλαν μπροστά την προπαγάνδα της νομοθέτησης ακόμα και των βασανιστηρίων για την «προστασία της δημόσιας τάξης και ασφάλειας των πολιτών», είναι φανερό ότι η ανθρωπότητα μπαίνει μπροστά σε έσχατο κίνδυνο για την απώλεια στοιχειωδών δικαιωμάτων και ειρήνης, απαραίτητων για την ατομική και κοινωνική ύπαρξή της.

Και από αυτούς τους κινδύνους μιας τέτοιας οπισθοδρόμησης, γίνεται φανερό και το καθήκον του καθενός, ατομικά και συλλογικά, για την αγωνιστική αντιμετώπιση της απειλής. Είναι το μόνο και το έσχατο, ιστορικά επιβεβαιωμένο μέσο άμυνας των λαών που κινδυνεύουν.


Του
Αγγελου ΡΕΜΠΗ*
Ο Αγγελος Ρεμπής είναι τέως εφέτης

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σε διαβούλευση νομοσχέδιο για αδικήματα μέσω διαδικτύου (2016-03-30 00:00:00.0)
Από τη δίωξη της τρομοκρατίας στην ποινικοποίηση της σκέψης (2008-11-15 00:00:00.0)
Παράνομη η παρακολούθηση εργαζομένων με κρυφή κάμερα (2007-04-14 00:00:00.0)
Τι προβλέπει ο «ευρωτρομονόμος» (2003-01-19 00:00:00.0)
Τον... αστυνόμο τους αποκτούν οι δημόσιοι υπάλληλοι (2002-11-16 00:00:00.0)
Οι δύο Ελευθερίες (2000-07-09 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ