Σάββατο 27 Ιούλη 2019 - Κυριακή 28 Ιούλη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ
Κι άλλη τραγωδία με νεκρούς μετανάστες

Αναζωπυρώνονται τα παζάρια στην ΕΕ με όχημα την «αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών»

Από τη διάσωση μεταναστών στα ανοιχτά του ιταλικού νησιού Λαμπεντούζα, στις αρχές του μήνα

Copyright 2019 The Associated

Από τη διάσωση μεταναστών στα ανοιχτά του ιταλικού νησιού Λαμπεντούζα, στις αρχές του μήνα
ΤΡΙΠΟΛΗ - ΠΑΡΙΣΙ.--

Για τη «μεγαλύτερη τραγωδία με μετανάστες που έγινε τελευταία στη Μεσόγειο» έκαναν λόγο την Παρασκευή αξιωματούχοι των Ηνωμένων Εθνών, μετά το νέο ναυάγιο που σημειώθηκε στα ανοιχτά της Λιβύης, με θύματα ακόμα μια φορά κατατρεγμένους που αναζητούσαν απεγνωσμένα τρόπους διαφυγής από τα αδιέξοδα και τη δυστυχία που γεννούν η καπιταλιστική ανάπτυξη και οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις.

Σύμφωνα με εθελοντές ΜΚΟ όπως οι «Γιατροί χωρίς Σύνορα», οι μετανάστες που βρέθηκαν στο νερό την Πέμπτη ενδέχεται τελικά να προέρχονται από συνολικά τρεις λέμβους (και όχι μόνο μία, όπως μεταδόθηκε αρχικά), ενώ εκφράζονταν φόβοι ότι τα θύματα θα ξεπερνούσαν κατά πολύ τους αρχικούς υπολογισμούς. Μέχρι και την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, εξακολουθούσαν να αγνοούνται τουλάχιστον 115 άνθρωποι, με ορισμένους να ανεβάζουν τον αριθμό σε πάνω από 200. Μαρτυρίες διασωθέντων ανέφεραν ότι οι δουλέμποροι είχαν δέσει μεταξύ τους τις τρεις λέμβους. Αλλες μαρτυρίες ανέφεραν ότι τους διασωθέντες μετέφεραν στη στεριά ψαράδες και όχι η Ακτοφυλακή.

Σύμφωνα με απολογισμούς του ΟΗΕ, μόνο από τις αρχές του 2019 και μόνο με βάση τα επίσημα καταγεγραμμένα στοιχεία έχουν πνιγεί στην κεντρική Μεσόγειο 426 άνθρωποι.

Η νέα τραγωδία σημειώθηκε ενώ στην Ευρώπη εντείνονται διεργασίες γύρω από την «αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών», με διαφωνίες να παραμένουν, στο φόντο και άλλων αντιθέσεων.

Στις αρχές της βδομάδας έγινε στο Παρίσι άτυπη συνάντηση στελεχών των υπουργείων Εξωτερικών των κρατών - μελών για το Μεταναστευτικό. Ο Πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν υποστήριξε ότι επιτεύχθηκε «καταρχήν συμφωνία» για το σχηματισμό ενός «μηχανισμού αλληλεγγύης», αλλά και ότι 14 κράτη - μέλη εξέφρασαν τη συμφωνία τους με σχετική γαλλογερμανική πρόταση που παρουσιάστηκε, ενώ 8 απ' αυτά «δεσμεύτηκαν για τη συμμετοχή τους». Ρεπορτάζ ευρωπαϊκών ΜΜΕ ανέφεραν ότι με την πρόταση Γαλλίας και Γερμανίας συντάχθηκαν και οι Φινλανδία, Λουξεμβούργο, Πορτογαλία, Λιθουανία, Ιρλανδία και Κροατία.

Από τη μεριά της, η Ιταλία εμφανίστηκε ακόμα μια φορά διαφοροποιημένη, με τον αρμόδιο υπουργό και αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Ματέο Σαλβίνι, να μην πηγαίνει καν στο Παρίσι, στέλνοντας χαμηλόβαθμους αξιωματούχους να εκπροσωπήσουν την κυβέρνηση Κόντε. «Αν ο Μακρόν θέλει να συζητήσει για τους μετανάστες, ας έρθει στη Ρώμη», δήλωσε ο Σαλβίνι. Επιπλέον, λίγο πριν από τη συνάντηση στο Παρίσι ο Σαλβίνι σχολίαζε ότι «η Γαλλία και η Γερμανία δεν μπορούν να αποφασίζουν για τη μεταναστευτική πολιτική αγνοώντας τα αιτήματα των χωρών που είναι περισσότερο εκτεθειμένες, όπως εμείς και η Μάλτα» και υπογράμμιζε: «Φτάνει πια με τις επιλογές που γίνονται αποκλειστικά στο Παρίσι και στο Βερολίνο».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ