Σάββατο 27 Ιούλη 2019 - Κυριακή 28 Ιούλη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΗ ΑΡΧΗ
«Παγώνει» όλες τις συμφωνίες με το Ισραήλ

Από τις τελευταίες κατεδαφίσεις σπιτιών Παλαιστινίων αμάχων στο χωριό Σουρ Μπάχερ

Copyright 2019 The Associated

Από τις τελευταίες κατεδαφίσεις σπιτιών Παλαιστινίων αμάχων στο χωριό Σουρ Μπάχερ
ΡΑΜΑΛΑ.--

Με φόντο την ασταμάτητη κλιμάκωση της ισραηλινής κατοχικής βίας σε βάρος του Παλαιστινιακού λαού και την «ασφυξία» που του προκαλεί, η Παλαιστινιακή Αρχή ανακοίνωσε ότι αναστέλλει την εφαρμογή όλων των συμφωνιών με το Ισραήλ. Η απόφαση ανακοινώθηκε μετά από έκτακτη σύγκληση του παλαιστινιακού υπουργικού συμβουλίου το βράδυ της Πέμπτης, κατά το οποίο γνωστοποιήθηκε η σύσταση ειδικής επιτροπής που θα εφαρμόσει την αναστολή των συμφωνιών με τις κατοχικές αρχές.

Παρουσιάζοντας την απόφαση, η Παλαιστινιακή Αρχή αναφέρθηκε στην όξυνση της βίας των κατοχικών αρχών εδώ και πολλούς μήνες. Επισήμανε τη διαρκή επιδείνωση της ζωής του Παλαιστινιακού λαού, καταγγέλλοντας τις κατοχικές αρχές ότι συλλαμβάνουν και σκοτώνουν Παλαιστίνιους πολίτες, κατεδαφίζουν σπίτια αμάχων με διάφορα προσχήματα, όπως έκαναν στις αρχές της βδομάδας στο χωριό Σουρ Μπάχερ, και ότι κατάσχουν αυθαίρετα παλαιστινιακή γη επεκτείνοντας τους παράνομους εβραϊκούς εποικισμούς ή την καταπατούν για να επεκτείνουν το τείχος της ντροπής, τύπου Απαρτχάιντ. Κατήγγειλε επίσης την εδώ και πέντε μήνες αυθαίρετη παρακράτηση 10 εκατ. δολαρίων το μήνα από τους φόρους που συλλέγουν οι Ισραηλινοί για λογαριασμό της Παλαιστινιακής Αρχής, προκαλώντας προβλήματα στη μισθοδοσία χιλιάδων δημοσίων υπαλλήλων.

Ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος Μαχμούτ Αμπάς ανακοίνωσε την απόφαση ενόψει του παζαριού που στήνουν οι ΗΠΑ σε στενή συνεργασία με το Ισραήλ, ώστε να νομιμοποιήσουν την κατοχή παλαιστινιακής γης και να απεμπολήσουν τα δικαιώματα Παλαιστινίων προσφύγων, με τη λεγόμενη «συμφωνία του αιώνα». Επισήμανε ότι η Παλαιστινιακή Αρχή έχει απορρίψει το λεγόμενο «ειρηνευτικό» σχέδιο των ΗΠΑ διότι συνιστά προκάλυμμα για παραβιάσεις δικαιωμάτων του Παλαιστινιακού λαού. Διαβεβαίωσε ότι οι Παλαιστίνιοι θα εμποδίσουν τέτοιους σχεδιασμούς και ότι «δεν θα υπάρξει ποτέ ειρήνη, σταθερότητα ή ασφάλεια αν ο Παλαιστινιακός λαός δεν κατακτήσει πλήρως τα δικαιώματά του». Τέλος, απευθυνόμενος εμμέσως πλην σαφώς σε ορισμένες μοναρχίες του Κόλπου (π.χ. Σαουδική Αραβία), που φαίνεται να ρίχνουν νερό στο μύλο των σχεδίων των ΗΠΑ για δήθεν «ειρηνευτική συμφωνία» και «ομαλοποίηση» των σχέσεων αραβικών χωρών με το Ισραήλ, τόνισε ότι η Παλαιστινιακή Αρχή «δεν έχει εξουσιοδοτήσει κανέναν να μιλά εκ μέρους του Παλαιστινιακού λαού και του κράτους της Παλαιστίνης».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ