Σάββατο 27 Ιούλη 2019 - Κυριακή 28 Ιούλη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Διαμαρτυρία ενάντια στις απολύσεις στο Ιδρυμα «Αγ. Παντελεήμων»

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο κεντρικό κτίριο του Προνοιακού Ιδρύματος «Αγιος Παντελεήμων» στη Θεσσαλονίκη πραγματοποίησαν την Παρασκευή οι εργαζόμενοι, αντιδρώντας στην απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας (ΚΚΠ) Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας με την οποία απολύει 14 επικουρικούς εργαζόμενους που απασχολούνται με διαρκείς ανανεώσεις των συμβάσεών τους από το 2014.

Συγκεκριμένα, το ΔΣ του ΚΚΠ Κ. Μακεδονίας αποφάσισε να καταγγείλει στις 31/7 τις συμβάσεις 14 επικουρικών οι οποίες λήγουν στις 31/12/2019, επικαλούμενο αποφάσεις του Επιτρόπου του Ελεγκτικού Συνεδρίου οι οποίες δήθεν το εμποδίζουν να συνεχίσει να τους απασχολεί. Με τις ίδιες αιτιάσεις, άλλωστε, τον τελευταίο χρόνο οι εργαζόμενοι αναγκάζονται να καταθέτουν ασφαλιστικά μέτρα για να πληρωθούν τα δεδουλευμένα τους, με καθυστέρηση πολλών μηνών. Αυτήν την περίοδο τους οφείλονται δεδουλευμένα 5 μηνών, για τα οποία και πάλι θα πρέπει να καταθέσουν ασφαλιστικά μέτρα.

Οι εργαζόμενοι ζητούν ανάκληση της απόφασης του ΔΣ του ΚΚΠ, άμεση προκήρυξη και πρόσληψη μόνιμου προσωπικού για τη στελέχωσή του και άμεση καταβολή των εξαιρέσιμων - αργιών.

Στο ΚΚΠ Κ. Μακεδονίας απασχολούνται συνολικά 41 επικουρικοί εργαζόμενοι με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου από το 2014. Εργάζονται με συνεχείς ανανεώσεις των συμβάσεών τους, μετά από νομοθετικές ρυθμίσεις, καλύπτοντας πάγιες και διαρκείς ανάγκες των δομών του Κέντρου. Η απόλυσή τους θα έχει τραγικές συνέπειες και στη λειτουργία των δομών, που έτσι κι αλλιώς λειτουργούν στα όρια ασφαλείας, εξαιτίας των τεράστιων ελλείψεων σε προσωπικό.

Στη διάρκεια της κινητοποίησης οι εργαζόμενοι είχαν συνάντηση με τον αντιπρόεδρο του Κέντρου, ο οποίος επέμεινε στις αιτιάσεις της διοίκησης.

Η Ελένη Μπακιρλή, μέλος του ΓΣ της ΠΟΕΔΗΝ και της ΑΔΕΔΥ, εκλεγμένη με τις δυνάμεις που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, κάλεσε διοίκηση και υπουργείο να δώσουν άμεσα λύση στο πρόβλημα, που είναι γνωστό εδώ και μήνες, και να σταματήσουν το αίσχος των ελαστικών σχέσεων εργασίας, ιδιαίτερα σε χώρους τόσο ευαίσθητους όπως τα Προνοιακά Ιδρύματα, συνολικά η Υγεία - Πρόνοια.

Στο πλευρό των εργαζομένων βρέθηκε ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Δελής, ο οποίος δεσμεύθηκε να πραγματοποιήσει παρέμβαση προς το αρμόδιο υπουργείο Εργασίας. Οπως είπε, «η ευθύνη ανήκει στο υπουργείο και το καλούμε τώρα να δώσει άμεσα λύση, ώστε το ΔΣ του Κέντρου να προχωρήσει στη συνέχιση των συμβάσεων και της εργασίας των 14 εργαζομένων». Παράλληλα ανέδειξε την ανάγκη να δοθεί οριστική λύση στο πρόβλημα στελέχωσης των δομών, με μονιμοποίηση όλων των μέχρι σήμερα συμβασιούχων και με επιπλέον προσλήψεις προσωπικού.

Τεράστιες ελλείψεις που δεν λύνονται με «μπαλώματα»

Να σημειωθεί ότι στο ΚΚΠ Κ. Μακεδονίας υπάγονται το Παράρτημα Αποθεραπείας και Αποκατάστασης Παιδιών με Αναπηρία Θεσσαλονίκης, το Παράρτημα Χρόνιων Παθήσεων Θεσσαλονίκης «Ο Αγιος Παντελεήμονας» και το Παράρτημα Αποθεραπείας και Αποκατάστασης Ατόμων με Αναπηρία Σερρών.

Συνολικά στις δομές υπάρχει έλλειψη προσωπικού, την οποία η προηγούμενη κυβέρνηση επιχειρούσε να «μπαλώσει» με συμβασιούχους διαφόρων κατηγοριών (επικουρικούς νοσηλευτές, εργαζόμενους μέσω ΟΑΕΔ και προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας, εργαζόμενους με ατομικές συμβάσεις ορισμένου χρόνου σε μαγειρεία και φύλαξη), αφήνοντας και πάλι τεράστια κενά.

Χαρακτηριστικό της έλλειψης προσωπικού είναι το γεγονός ότι στο Ιδρυμα «Αγιος Παντελεήμων», όπου φιλοξενούνται περισσότεροι από 200 τρόφιμοι (κατάκοιτοι ηλικιωμένοι, παραπληγικοί, γηριατρικοί ασθενείς και ψυχικά ασθενείς), η νυχτερινή βάρδια «βγαίνει» με 4 νοσηλευτές...

Αλλά και στο Κέντρο Αποθεραπείας και Αποκατάστασης Παιδιών με Αναπηρία Θεσσαλονίκης - πρώην ΚΕΠΕΠ «Ο Αγιος Δημήτριος» - η κατάσταση είναι δραματική, με έναν νοσηλευτή ανά 15 άτομα τη νύχτα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ