Τρίτη 30 Ιούλη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΛΑΠΠΑΣ ΑΧΑΪΑΣ
Στις φλόγες καταυλισμός μεταναστών εργατών γης

Την κινητοποίηση της Πυροσβεστικής προκάλεσε πυρκαγιά σε έκταση με ξερά χόρτα, στην οποία βρίσκονται καταυλισμός μεταναστών εργατών γης και θερμοκήπια, κοντά στο χωριό Λάππα.

Οι αρχές διεξήγαγαν έρευνα και καταγραφή των Πακιστανών εργατών που μένουν στον καταυλισμό για να διαπιστωθεί εάν ήταν όλοι καλά στην υγεία τους, καθώς οι φλόγες είχαν προκαλέσει ζημιές στους προσωρινούς χώρους διαμονής τους και σε θερμοκήπια. Η φωτιά ξεκίνησε λίγο μετά τις 04.30 τα ξημερώματα του Σαββάτου στην περιοχή Λάππα της Πάτρας, όπου βρίσκεται η βιομηχανική ζώνη της πόλης. Κινητοποιήθηκαν 10 πυροσβέστες με 5 οχήματα. Παρότι η φωτιά δεν πήρε μεγάλες διαστάσεις, οι αρχές ήταν επιφυλακτικές για τον αριθμό των μεταναστών του καταυλισμού και γι' αυτόν τον λόγο προχώρησαν σε καταμέτρηση και έρευνα για να αποκλείσουν περίπτωση τραυματισμού ή απώλειας ανθρώπινης ζωής. Διαπιστώθηκαν σοβαρές ζημιές σε δύο αυτοκίνητα χωρίς πινακίδες, σε δύο πλαστικούς προσωρινούς χώρους διαμονής των μεταναστών, σε προσωπικά είδη και αντικείμενα καθώς και σε θερμοκήπια.

Οι εργάτες γης στο χωριό Λάππα, παρά τον μικρό αριθμό τους, βρίσκονται σε αντίστοιχο καθεστώς και αντιμετωπίζουν σχεδόν τα ίδια ζητήματα με τους εργάτες γης στη Μανωλάδα, αναφορικά με τις άθλιες συνθήκες διαμονής και εργασίας τους, χωρίς ωστόσο να υπάρχει δυνατότητα επίσημης καταγραφής του αριθμού τους.

Ο συνδυασμός των υλικών των παραπηγμάτων σε αυτούς τους καταυλισμούς είναι εμπρηστικός. Ο σκελετός τους κατασκευάζεται από καλάμια. Ακολουθούν πλαστικό, κουβέρτες για μόνωση και από πάνω πάλι πλαστικό. Στο εσωτερικό οι άνθρωποι έχουν φιάλες υγραερίου για μαγείρεμα. Οι συνθήκες διαβίωσης των εργατών είναι άθλιες. Ανθρωποι στοιβαγμένοι που για να πιουν νερό αγοράζουν εμφιαλωμένα μπουκάλια. Αρχικά υπάρχει ένα οίκημα μόνο του σε ένα αγρόκτημα με κανονική παροχή ηλεκτρικού ρεύματος και νερού. Δίπλα ή κολλητά σ' αυτό κατασκευάζονται δορυφορικά τα παραπήγματα. Συχνά, αλλά όχι πάντα, παρέχεται ηλεκτρικό ρεύμα σε αυτά τα παραπήγματα από το κανονικό οίκημα. Το καλοκαίρι η κατάσταση στα παραπήγματα είναι αβίωτη γι' αυτό οι μετανάστες κυκλοφορούν συνέχεια έξω από αυτά. Καταφεύγουν δε όπου υπάρχει σκιά ή λίγη δροσιά. Κυρίως κάτω από δέντρα. Τους συναντάς σε όλη τη διαδρομή μέχρι την Κυλλήνη.

Ο Μάρτης είναι από τους πιο παραγωγικούς όσον αφορά τη συγκομιδή φράουλας. Κατά το μήνα αυτό τεράστιες ποσότητες φράουλας συγκεντρώνονται, έτοιμες να διανεμηθούν στην εγχώρια και εξωτερική αγορά. Ετσι, οι εργάτες γης συρρέουν μαζικά κατά το Μάρτη στην περιοχή της Νέας Μανωλάδας κυρίως, αλλά και στις γύρω περιοχές, όπως Λάππα και Βάρδα, για να εξυπηρετήσουν τις ιδιαίτερα αυξημένες ανάγκες της συγκομιδής. Η καλλιέργεια της φράουλας έχει επεκταθεί σε όλη την περιοχή, σε ακτίνα 20 χιλιομέτρων πέριξ της Μανωλάδας, από τη Λακκόπετρα και τον Λάππα στην Αχαΐα έως τα Λεχαινά και τη Γαστούνη στην Ηλεία. Οι εργάτες που εργάζονται καθημερινά στη συγκομιδή κατά το μήνα αυτό είναι πάνω από 4.000, σύμφωνα με υπολογισμούς των ίδιων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ