Σάββατο 3 Αυγούστου 2019 - Κυριακή 4 Αυγούστου 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ - BREXIT
Εκλογική ήττα των Συντηρητικών σε περιφέρεια της Ουαλίας

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Την πρώτη του εκλογική ήττα υπέστη ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον. Στις επαναληπτικές βουλευτικές εκλογές που έγιναν την Πέμπτη στη μονοεδρική περιφέρεια της Ουαλίας, Μπρίκον - Ραντνορσάιρ, έχασε ο βουλευτής των Συντηρητικών Κρις Ντέιβις, που είχε καθαιρεθεί για ατασθαλίες και υποστήριζε το Brexit. Ο Ντέιβις ήρθε δεύτερος παίρνοντας τελικά 12.401 ψήφους, ενώ νικήτρια με διαφορά βγήκε η υποψήφια των Φιλελεύθερων Δημοκρατών, Τζέιν Ντοντς, με 13.826 ψήφους, η οποία υποστήριζε την παραμονή του Ηνωμένου Βασιλείου στην ΕΕ. Ο υποψήφιος των Εργατικών πήρε μόλις 1.680 ψήφους, ενώ το κόμμα του σπαράσσεται από ενδοαστικές αντιθέσεις σε σχέση με το μέλλον της χώρας στην ΕΕ.

Σε κάθε περίπτωση «κοστίζει» η απώλεια της βουλευτικής έδρας για τη συντηρητική κυβέρνηση μειοψηφίας, η οποία στέκεται στη Βουλή χάρη στις 10 ψήφους του μικρού βορειοϊρλανδικού κόμματος DUP. Αναδεικνύει τη ρευστότητα και τις εύθραυστες ισορροπίες στο εσωτερικό, ενόψει νέας κλιμάκωσης των παζαριών για τους όρους αποχώρησης από την ΕΕ, με ορίζοντα την 31η Οκτώβρη.

Επιπλέον, την περιπλοκότητα της κατάστασης καταγράφουν και οι νέες προειδοποιήσεις του διοικητή της Τράπεζας της Αγγλίας, Μαρκ Κάρνεϊ, ότι τυχόν Brexit χωρίς συμφωνία στις 31 Οκτώβρη θα προκαλέσει «άμεσο σοκ» στη βρετανική οικονομία. Οπως εξήγησε μιλώντας στο BBC, «δυνητικά σημαντικός αριθμός επιχειρήσεων δεν θα μπορούν πλέον να λειτουργήσουν», εκτιμώντας ότι τα μεγαλύτερα πλήγματα θα υποστούν οι κλάδοι των αυτοκινήτων, των μεταφορών, οι βιομηχανίες χημικών και τροφίμων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ