Τρίτη 6 Αυγούστου 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Καταγγέλλει προσπάθεια χειραγώγησης των εθνικών επιτροπών

Την απόφαση να μη συμμετάσχει στη Γενική Συνέλευση του Ευρωπαϊκού Τμήματος της AIAP ανακοίνωσε το ΕΕΤΕ

Δεν θα παραστεί στη Γενική Συνέλευση του Ευρωπαϊκού Τμήματος της Διεθνούς Ενωσης Πλαστικών Τεχνών / AIAP τον προσεχή Νοέμβρη στη Σλοβακία το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας (ΕΕΤΕ). Οπως καταγγέλλει, στη Συνέλευση και στο πρόγραμμά της δίνεται αντικομμουνιστικό περιεχόμενο, συνδέοντάς το με την επέτειο της λεγόμενης «Βελούδινης Επανάστασης» στη Σλοβακία και με αναφορές στα «30 χρόνια από την πτώση του σιδηρού παραπετάσματος», χωρίς ποτέ κανένα εκλεγμένο όργανο της Ενωσης να έχει αποφασίσει κάτι τέτοιο.

Ειδικότερα, όπως σημειώνει το ΔΣ του ΕΕΤΕ, είχε στείλει έγκαιρα επιστολή σχετικά με την πρόταση για τη διεξαγωγή του συνεδρίου της Διεθνούς Ενωσης Πλαστικών Τεχνών (ΑΙΑΡ) το φθινόπωρο στη Σλοβακία σε σύνδεση με τις εκδηλώσεις για την «εθνική γιορτή» της καπιταλιστικής Σλοβακίας (της αντικομμουνιστικής «Βελούδινης Επανάστασης»), επισημαίνοντας ότι το ΕΕΤΕ επιθυμεί να μη συνδεθεί η σύγκληση της ΓΣ της ΑΙΑΡ /Eur. με έναν εορτασμό συγκεκριμένης πολιτικής χροιάς και κατεύθυνσης. Μάλιστα, πρότεινε την Ελλάδα και την Αθήνα ως τόπο που θα μπορούσε να φιλοξενήσει μια τέτοια διοργάνωση.

Στη συνέχεια, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Τμήματος της ΑΙΑP και η αντιπρόεδρος ενημέρωσαν ότι η Γενική Συνέλευση της ΑΙΑΡ Ευρώπης θα πραγματοποιηθεί στην Μπρατισλάβα της Σλοβακίας στις 22, 23 και 24 Νοέμβρη 2019, μέρες της «εθνικής γιορτής» της Σλοβακίας.

Οι ενστάσεις του ΕΕΤΕ επιβεβαιώθηκαν όταν η αντιπρόεδρος της ΑΙΑΡ/Eur., Andrea Kozarova, στις 26/6/2019 έστειλε προς τις Εθνικές Επιτροπές το πρόγραμμα: Ανάμεσα σε άλλα, στις 22 Νοέμβρη θα γίνει συνέδριο της ΑΙΑP, με θέμα «30 χρόνια από την πτώση του σιδηρού παραπετάσματος / το τέλος της διαίρεσης της Ευρώπης: Νομικοί και κοινωνικοί θεσμοί για τους καλλιτέχνες στην Ευρώπη». Μάλιστα, ζήτησε να συζητηθεί πώς θα μπορούσε αυτό να υλοποιηθεί σε περιβάλλον εικαστικών τεχνών ώστε να είναι ελκυστικό για όλες τις ευρωπαϊκές χώρες...

Ο εκπρόσωπος του ΕΕΤΕ και εκλεγμένο μέλος στην Εκτελεστική Επιτροπή του Ευρωπαϊκού Τμήματος της ΑΙΑΡ, Στέλιος Παναγιωτόπουλος, γλύπτης, ενημέρωσε πως κάτι τέτοιο ουδέποτε αποφασίστηκε κατά τη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΑΙΑΡ Ευρώπης.

Μετά από αυτά το ΔΣ του ΕΕΤΕ αποφάσισε να μην παραστεί στη Γενική Συνέλευση της ΑΙΑΡ/Εur. και να καταγγείλει την προσπάθεια εγκλωβισμού και χειραγώγησης των εθνικών επιτροπών Ευρώπης της ΑΙΑP.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ