Σάββατο 24 Νοέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
8ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΝΕ - Ερώτηση - Απάντηση

Ερώτηση:

Οι καπιταλιστικές παραγωγικές σχέσεις εμφανίστηκαν στα πλαίσια της φεουδαρχίας. Μπορεί να γίνει το ίδιο σήμερα, να έχουμε εμφάνιση σοσιαλιστικών παραγωγικών σχέσεων μέσα στον καπιταλισμό;

Απάντηση:

Παραγωγικές σχέσεις είναι το σύνολο των υλικών οικονομικών σχέσεων μεταξύ των ανθρώπων στη διαδικασία της παραγωγής των προϊόντων και της διακίνησής τους από την παραγωγή στην κατανάλωση. Η παραγωγή είναι πάντα κοινωνική. Οι σχέσεις παραγωγής όμως, δηλαδή οι οικονομικές σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων στη διαδικασία της παραγωγής, χαρακτηρίζονται από τη σχέση των ανθρώπων ως προς τα μέσα παραγωγής. Αν δηλαδή αυτά τα μέσα είναι ιδιοκτησία μιας τάξης στην κοινωνία, τάξη η οποία τα χρησιμοποιεί για να εκμεταλλεύεται άλλες τάξεις και κοινωνικά στρώματα. Αυτή είναι η πραγματικότητα σ' όλες τις εκμεταλλευτικές κοινωνίες. Βεβαίως, οι διαφορετικοί εκμεταλλευτικοί τρόποι παραγωγής, οι διαφορετικές ταξικές κοινωνίες, διακρίνονται και από τις παραγωγικές δυνάμεις, που είναι διαφορετικές σε κάθε ταξική κοινωνία γιατί αναπτύσσονται.

Οι παραγωγικές σχέσεις επιδρούν στην ανάπτυξη των παραγωγικών δυνάμεων, αλλά κάποτε αυτές αναπτύσσονται σε βαθμό που δε χωράνε στις υπάρχουσες παραγωγικές σχέσεις, οπότε οι παραγωγικές σχέσεις πρέπει να αντικατασταθούν. Ετσι και οι παραγωγικές δυνάμεις επιδρούν στην αλλαγή των παραγωγικών σχέσεων. Για παράδειγμα, οι καπιταλιστικές σχέσεις παραγωγής εμφανίστηκαν στους κόλπους της φεουδαρχίας με την ανάπτυξη του εμπορίου και της μανιφακτούρας και που απαιτούσε μεγάλες αγορές, πράγμα που εμποδιζόταν από τα φέουδα. Επρεπε λοιπόν να ανατραπεί η φεουδαρχία.

Οι νέες ταξικές παραγωγικές σχέσεις εμφανίζονται στους κόλπους της παλιάς ταξικής κοινωνίας, γιατί οι κοινωνικές δυνάμεις που επιδιώκουν να τις επιβάλλουν έχουν ατομική ιδιοκτησία σε μέσα παραγωγής. Δηλαδή η εμφάνιση νέων παραγωγικών σχέσεων στους κόλπους της παλιάς κοινωνίας, (εμφάνιση καπιταλιστικών σχέσεων στη φεουδαρχία), συνδέεται με ιδιοκτησία σε μέσα παραγωγής. Η εργατική τάξη που είναι η κοινωνική δύναμη, φορέας των σοσιαλιστικών σχέσεων παραγωγής δεν έχει ιδιοκτησία σε μέσα παραγωγής. Οι σοσιαλιστικές σχέσεις παραγωγής απαιτούν τα μέσα παραγωγής να είναι κοινωνική ιδιοκτησία. Αρα δεν μπορούν να εμφανιστούν σοσιαλιστικές σχέσεις παραγωγής στους κόλπους του καπιταλισμού.

Οι σοσιαλιστικές σχέσεις παραγωγής, δημιουργούνται αφού η ιδιοκτησία στα μέσα παραγωγής γίνει κοινωνική. Ετσι η εργατική τάξη με τους συμμάχους της πρέπει να ανατρέψουν την εξουσία της αστικής τάξης, να εγκαθιδρύσουν τη δική τους εξουσία για να μετατρέψουν την ατομική ιδιοκτησία στα βασικά μέσα παραγωγής σε κρατική κοινωνική ιδιοκτησία, (αυτή είναι η μία μορφή των νέων σχέσεων ιδιοκτησίας), προκειμένου να αναπτυχθούν οι σοσιαλιστικές σχέσεις παραγωγής. Επίσης, επειδή η μικρή ιδιοκτησία των συμμάχων της εργατικής τάξης δεν κοινωνικοποιείται, γιατί διαφορετικά δεν μπορεί να υπάρχει βάση της συμμαχίας, οπότε η νέα εξουσία δεν μπορεί να εδραιωθεί, δίπλα στην κρατική κοινωνική ιδιοκτησία αναπτύσσεται και η συνεταιριστική ιδιοκτησία των μικροαστικών στρωμάτων που είναι η άλλη μορφή ιδιοκτησίας. Στις δυο αυτές μορφές ιδιοκτησίας βασίζονται οι σοσιαλιστικές σχέσεις παραγωγής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ