Σάββατο 10 Αυγούστου 2019 - Κυριακή 11 Αυγούστου 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ INF
Οι ΗΠΑ δρομολογούν εγκατάσταση πυραύλων στον Ειρηνικό

Διερευνητικές επαφές του υπουργού Αμυνας για την αντιμετώπιση της «αποσταθεροποιητικής συμπεριφοράς» της Κίνας

Από την επίσκεψη Εσπερ στη Μογγολία
Από την επίσκεψη Εσπερ στη Μογγολία
ΚΑΜΠΕΡΑ - ΤΟΚΙΟ - ΠΕΚΙΝΟ - ΜΟΣΧΑ - ΟΥΛΑΝ ΜΠΑΤΟΡ.--

Πολυήμερη περιοδεία σε Ασία - Ειρηνικό πραγματοποίησε ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, Μαρκ Εσπερ, αμέσως μετά την επίσημη αποχώρηση των ΗΠΑ από τη Συνθήκη Πυρηνικών Δυνάμεων Μέσου Βεληνεκούς (INF), καταγγέλλοντας τις «επιθετικές» ενέργειες της Κίνας, την οποία κατηγορούν για «συμπεριφορά που αποσταθεροποιεί την περιοχή (του Ειρηνικού)».

Από τον πρώτο σταθμό της περιοδείας του, την Αυστραλία, ο Εσπερ υπενθύμισε πως «η νέα Εθνική μας Στρατηγική για την Αμυνα ξεκαθαρίζει ότι η περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού αποτελεί προτεραιότητά μας και οι ΗΠΑ είναι μακροχρόνια δεσμευμένες σε αυτή», παραπέμποντας στις κατευθύνσεις που παρουσιάστηκαν από το Δεκέμβρη του 2017, χαρακτηρίζοντας τη Ρωσία και την Κίνα «αναθεωρητικές δυνάμεις», που αμφισβητούν την επιρροή των ΗΠΑ και «προσπαθούν να ανατρέψουν το παγκόσμιο στάτους κβο».

Αλλωστε, ακριβώς αυτές τις προσπάθειες «ανατροπής του παγκόσμιου στάτους κβο» έρχεται να αντιμετωπίσει η αποχώρηση των ΗΠΑ από την INF, η οποία, σημειώνουμε, δεν δέσμευε την Κίνα, αλλά μόνο τη Ρωσία.

«Τώρα που αποχωρήσαμε από την INF, το υπουργείο Αμυνας θα επιδιώξει ολοκληρωτικά την ανάπτυξη αυτών των συμβατικών πυραύλων εδάφους - αέρος», δήλωσε o Εσπερ, εμφανίζοντας αυτά τα σχέδια ως «προσεκτική απάντηση στις ενέργειες της Ρωσίας» αλλά και εστιάζοντας σε μια ακόμα βασικότερη ανησυχία των ΗΠΑ: Ειρωνεύτηκε τις αντιδράσεις των Κινέζων για την επιλογή των ΗΠΑ να διαλέξουν τον Ειρηνικό ως την πρώτη περιοχή για την εγκατάσταση των νέων υπερσύγχρονων πυραύλων, χωρίς τους περιορισμούς της INF.

Σήμερα, το 80% των πυραύλων της Κίνας, είπε, έχουν τέτοιο βεληνεκές και «δεν θα έπρεπε να τους εκπλήσσει (τους Κινέζους) που θέλουμε να αποκτήσουμε κι εμείς τέτοια ικανότητα». Μάλιστα, πρόσθεσε ότι η εγκατάσταση τέτοιων πυραύλων ειδικά στην Ασία «θα προτιμούσα να γίνει μέσα σε μήνες... Αλλά αυτά τα πράγματα συνήθως παίρνουν περισσότερο χρόνο».

Ο επικεφαλής του Πενταγώνου είπε ότι η περιοδεία του αναδεικνύει την ανάγκη περαιτέρω «οικοδόμησης σχέσεων με κρίσιμες χώρες στην περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού Ωκεανού» και ότι «σε κάθε μου περιοδεία επιδιώκω να εργαστώ σε αυτήν την κατεύθυνση, είτε στη Μογγολία με αυτό το ταξίδι, είτε στο Βιετνάμ ή στην Ινδονησία με ένα μελλοντικό ταξίδι, αλλά και σε άλλες χώρες με τις οποίες έχουμε κοινή προσέγγιση για έναν ελεύθερο και ανοιχτό Ινδο-Ειρηνικό Ωκεανό...».

Μάλιστα, στην περιοδεία του ξεχώρισαν οι επαφές στη Μογγολία, που στο χάρτη ξεπροβάλλει ακριβώς ως «σφήνα» ανάμεσα σε Κίνα και Ρωσία. Οπως δήλωσε ο Εσπερ, οι λόγοι που τον έφεραν στη Μογγολία είναι «η τοποθεσία της», αλλά και «η πολιτική του "τρίτου γείτονα" που εφαρμόζει». Σημειωτέον, τον περασμένο μήνα είχε βρεθεί στο Λευκό Οίκο ο Μογγόλος Πρόεδρος, Μπατούλγκα Χαλτμάα.

Αντιδράσεις Κίνας και Ρωσίας

«Η Κίνα δεν θα καθίσει αδρανής, απλά να παρακολουθεί να διακυβεύονται τα συμφέροντά μας. Πολύ περισσότερο, δεν θα επιτρέψουμε σε καμία άλλη χώρα να προκαλέσει ταραχές στο κατώφλι μας. Θα λάβουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα για να διαφυλάξουμε την εθνική μας ασφάλεια», δήλωσε η εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ Χούα Τσουνουίνγκ, αντιδρώντας στα σχέδια των ΗΠΑ για εγκατάσταση πυραύλων στην περιοχή.

«Ελπίζουμε οι ΗΠΑ να επιδείξουν σύνεση και να απέχουν από την κλιμάκωση εντάσεων ή την υπονόμευση της διεθνούς και περιφερειακής ειρήνης», πρόσθεσε η Χούα, υποστηρίζοντας ότι «εμείς δεν αποτελούμε απειλή για καμία χώρα» και επιχειρηματολογώντας ότι η Κίνα έχει ήδη πυραύλους τόσο μεγάλου βεληνεκούς, επειδή «είναι μια μεγάλη χώρα, με μεγάλο πληθυσμό. Χρειαζόμαστε αυτήν την αμυντική ικανότητα για να αμυνθούμε ενάντια σε κάθε εισβολή και να διαφυλάξουμε την κυριαρχία και την εδαφική μας ακεραιότητα (...) Αν οι ΗΠΑ αναπτύξουν πυραύλους μέσου βεληνεκούς σε Ασία και Ειρηνικό, ειδικά γύρω από την Κίνα, θα το κάνουν με επιθετικούς σκοπούς».

Στα σχέδια των ΗΠΑ συνεχίζει φυσικά να αντιδρά και η Ρωσία. Ο Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε ότι η αποχώρηση των ΗΠΑ από τη Συνθήκη INF «περιέπλεξε σοβαρά την κατάσταση στον κόσμο, δημιούργησαν δυνητικούς κινδύνους για όλους».

Τόνισε ότι έδωσε ήδη εντολή στις αρμόδιες υπηρεσίες για στενή παρακολούθηση και μελέτη των κινήσεων των ΗΠΑ, ενώ ξεκαθάρισε ότι η Μόσχα θα υπερασπιστεί τα δικά της συμφέροντα με κάθε τρόπο: «Σε περίπτωση που υπάρξουν αξιόπιστες πληροφορίες ότι οι ΗΠΑ ολοκλήρωσαν την ανάπτυξη και ξεκίνησαν την παραγωγή τέτοιων συστημάτων, η Ρωσία θα αναγκαστεί να ξεκινήσει μια πλήρη ανάπτυξη παρόμοιων πυραύλων».

Κατά τ' άλλα, εξέφρασε δυσαρέσκεια για το ότι «οι ΗΠΑ αντί να συζητήσουν με σύνεση τα προβλήματα της διεθνούς ασφάλειας, απλώς διέγραψαν τις πολυετείς προσπάθειες» για μείωση «των πιθανοτήτων μιας ευρείας έκτασης στρατιωτικής σύρραξης, στην οποία θα γινόταν χρήση πυρηνικών όπλων...».

Να σημειωθεί ότι η Κίνα σταθερά απορρίπτει το ενδεχόμενο να συμμετάσχει σε συνομιλίες για συμμετοχή της σε μια Συνθήκη όπως η INF, κάτι το οποίο συνεχίζουν να ζητούν και άλλοι εκτός από τις ΗΠΑ: Η Γερμανία, φυσικά η Ιαπωνία, αλλά και η Ρωσία...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ