Σάββατο 10 Αυγούστου 2019 - Κυριακή 11 Αυγούστου 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Κουρδικές επιφυλάξεις για την τουρκο-αμερικανική συμφωνία

ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Τη σταδιακή εφαρμογή της συμφωνίας που ανακοίνωσαν μεσοβδόμαδα, με υποτιθέμενο στόχο τη δημιουργία «ζώνης ασφαλείας» στη βορειοανατολική Συρία, Αμερικανοί και Τούρκοι στρατιωτικοί αξιωματούχοι, μετά από τριήμερες διαβουλεύσεις στην Αγκυρα επιβεβαίωσε την Παρασκευή ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, Σιν Ρόμπερτσον.

Ο Ρόμπερτσον απέφυγε ωστόσο να κάνει την παραμικρή αναφορά στην έκταση και το βάθος της «ζώνης ασφαλείας», που θίγει συμφέροντα των Κούρδων μαχητών των δυνάμεων ΥPG και SDF που εξοπλίζονται και εκπαιδεύονται τα τελευταία χρόνια από Αμερικανούς και Γάλλους στρατιωτικούς κατά των τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους». Πρόσθεσε πάντως πως το κοινό επιχειρησιακό κέντρο θα δημιουργηθεί βαθμηδόν και ότι οι ΗΠΑ θα κάνουν «άμεσα» κάποια βήματα σε επικοινωνία με την Τουρκία.

Την τουρκο-αμερικανική συμφωνία κατήγγειλε άμεσα η συριακή κυβέρνηση ως απόπειρα καταπάτησης κυριαρχικών δικαιωμάτων. Επίσης, ηγετικά στελέχη των Κούρδων της Συρίας εξέφρασαν επιφυλάξεις, καθώς ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μ. Τσαβούσογλου, συνέχισε να απειλεί με χερσαία επέμβαση, προσθέτοντας πως η Αγκυρα «δεν θα επιτρέψει» στις ΗΠΑ να καθυστερήσουν την εφαρμογή της γιατί διαφορετικά «θα το κάνουμε μόνοι μας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ